Tudi tebe po seksu boli trebuh? TO je zelo verjeten razlog (in kako si pomagaš)

Ne, vzrok ni zmeraj tako nedolžen. Pazi nase. ❤️

Tudi tebe po seksu boli trebuh? TO je zelo verjeten razlog (in kako si pomagaš) (foto: Profimedia) Profimedia
7. 4. 2022

Občutek med seksom bi naj bil fantastičen. Pa, bodimo realni, iz več razlogov ni zmeraj tako. Se tudi tebi pogosto zgodi, da te po seksu boli trebuh oziroma območje tam spodaj? Ja, to je v večini primerov normalno, le vzrok za to moraš odkriti.

To je 10 razlogov, zakaj se to dogaja tudi tebi:

1. Seks položaj

Prvi in najpreprostejši vzrok je lahko napačno izbran seks položaj, ki ti lahko povzroči več 'škode' kot koristi.

Poskusita z zamenjavo in v kolikor te bo še zmeraj bolel trebuh, se vzrok morda skriva v katerem od razlogov v nadaljevanju.

2. Suhost vagine

Imaš težavo s suho nožnico? Ja, tudi to je lahko vzrok, da te po seksu boli trebuh, zato ne pozabita na lubrikant.

Pri tem ti lahko prav tako pomagajo zdravila, ki vsebujejo estrogen in/ali dehidroepiandrosteron.

3. Cista na jajčnikih ali medenici

Večina cist na jajčnikih je neškodljivih in pogosto izginejo same od sebe, a vendar lahko nekatere zrastejo do te mere, da ti začnejo povzročati bolečino. Ciste na medenici pa so nekoliko drugačne. Nastanejo lahko iz brazgotin, ki so ostale od preteklih operacij ali vnetja, kjer se tekočina zadržuje na področju medenice.

Najbolje, da obiščeš ginekologa, ki bo ugotovila in odpravila morebiten vzrok.

4. Menstruacija

Čeprav lahko seks menstrualne krče in bolečino celo ublaži, pa se lahko ti simptomi potem vendarle vrnejo – kot posledica krčenja mišic maternice in pritiska na medenico med seksom.

Pomagaš si lahko s protibolečinskimi tabletami, ki jih vzameš pred seksom, ali pa po njem na boleče mesto položiš grelno blazinico. No, v kolikor je bolečina zaradi krčev na tisti dan še posebej velika, je morda dobro, da se seksu preprosto izogneš in s tem preprečiš dodatne neprijetnosti.

Imaš v času menstruacije pogosto DRISKO? To je razlog (in kdaj bi te moralo skrbeti)

5. Okužba ali vnetje

Vaginalna okužba se lahko razširi iz vagine do maternice, jajcevodov ali jajčnikov (medenična vnetna bolezen), ki povzroči pravzaprav nenehno bolečino v vagini in medenici. Seks jo lahko le še poslabša, saj z njim dražiš že tako razbolelo območje. A bodi pozorna. Da bi te bolelo, ni nujno, da imaš trenutno vaginalno vnetje. V kolikor je preteklo vnetje (oziroma poseg) na medenici pustilo brazgotine, ti lahko seks še vedno povzroča bolečino.

Kaj narediti? V primeru, da imaš trenutno okužbo, jo čimprej pozdravi. No, v kolikor je slednja že mimo, pa še zmeraj čutiš bolečino, posezi po protibolečinskih sredstvih, ki ti jih predpiše ginekolog.

6. Tesnoba ali nesproščenost

Bolečina po seksu ni zmeraj fizičnega izvora, lahko je namreč tudi posledica čustvenega stresa, ki ga lahko povzroči pretekla spolna travma.

V tem primeru je zagotovo na prvem mestu, da poiščeš pomoč strokovnjaka. Ta ti bo ponudil vso potrebno strokovno pomoč, da se boš kar najlažje znebila teh občutkov.

7. Maternični fibroidi (miomi)

Med 20 in 70 odstotkov žensk v rodni dobi dobi miome. In čeprav so benigni, lahko (odvisno od velikosti in lokacije v maternici) povzročijo med seksom bolečino, prav tako pa tudi mišične krče. Slednji pojasnjujejo bolečino po seksu.

Da vzrok bolečine niso miomi, se najlažje prepričaš tako, da se pri ginekologinji naročiš na ultrazvok.

"Preizkusila sem tretma z injekcijami v vagino za boljši orgazem, dobila pa ..." (resnična zgodba)

8. Endometrioza

Bolečina med seksom in po njem je eden najpogostejših simptomov endometrioze, ki prizadene med 2 in 10 odstotkov žensk, da jo zdravniki diagnosticirajo, pa običajno traja med 6 in 10 let.

Pri resnejših oblikah endometrioze so maternično tkivo in organi močno zadebeljeni, zaradi česar je lahko globja penetracija precej boleča. Bolečino lahko čutiš tudi sicer (če nimaš tako hude oblike), saj jo endometrioza povzroča zaradi vnetja.

Kaj narediti? Obišči ginekologa. Četudi te boli le trebuh, te bo povprašal o celotni zgodovini vaginalnih bolečin. Te boli med menstruacijo? Močno krvaviš? Z njegovo pomočjo (in pomočjo ultrazvoka) bosta tako najlažje odkrila vzrok.

9. Nazaj nagnjena maternica

Ne zganjaj še panike. Vsaj 30 odstotkov žensk ima maternico, nagnjeno nazaj, zato to ni tako redek pojav. No, v kolikor se je tvoja maternica nagnila kot posledica brazgotin zaradi vnetja ali endometrioze, je lahko to precej boleče. Zakaj te torej boli trebuh, če je to relativno pogost pojav? Strokovnjaki menijo, da je razlog ta, da se zaradi zabrazgotinjenega tkiva določeni organi (ki se sicer ne bi smeli) prilepijo eden na drugega in so, po domače povedano, med seksom v napoto.

Da se prepričaš, ali je res v tem težava, obišči ginekologa, ki ti bo pomagal odkriti, ali je tvoja maternica preprosto naravno tako nagnjena ali pa je razlog brazgotina. V kolikor težava ni v slednji, poskusi drugačen seks položaj z bolj plitvo penetracijo.

10. Klamidija

Eden izmed simptomov klamidije, spolno prenosljive bolezni, je bolečina v spodnjem delu trebuha in boleč seks.

V kolikor sumiš, da bi jo lahko kje staknila, obišči ginekologa, ki bo opravil test in po potrebi začel potrebno zdravljenje.

Povzeto po womenshealthmag.com

"Moja starša se vtikata v poimenovanje najinih otrok, ker je moj mož ..." (zapis šokirane Slovenke)