Seks za eno noč: Strokovnjaki razkrivajo, zakaj so moški nanj "IMUNI", ženske pa ne

Za to je kriva kemija in na to pravzaprav ne moremo preveč vplivati.

Seks za eno noč: Strokovnjaki razkrivajo, zakaj so moški nanj "IMUNI", ženske pa ne (foto: Profimedia) Profimedia
9. 12. 2020

Čeprav se ženske tega ne zavedajo (zavedamo :)), medtem ko se borimo z zlomljenim srcem in žalostjo za izgubljenim moškim (realno gledano je to nekaj, česar v bistvu nikoli nismo imele), jo morda v resnici veliko bolje odnesemo.

Moški namreč ravno zaradi teh hormonov, ki jim dopuščajo, da se brez skrbi spustijo v avanturo oziroma seks za eno noč, veliko lažje postanejo odvisni od seksa.

V čem je torej fora?

Po poročanju Cosmopolitana so strokovnjaki s pomočjo skeniranja ženskih možganov med orgazmom odkrili, da se v tem trenutku aktivira 30 različnih centrov. Med njimi tudi tisti, ki so odgovorni za čustva, dotike, srečo, zadovoljstvo in pomnjenje.

Hudo! TO VSE se dogaja v tvojih možganih, ko doživljaš ORGAZEM (video)

V trenutku, ko doživljajo orgazem, ženske ne čutijo bolečine, ampak izključno užitek.

Ključno vlogo, zakaj se ženske tako hitro navežemo na seksualnega partnerja, ima oksitocin.

Ta hormon, ki se izloča med seksom, je odgovoren za povečanje sočutja in zaradi njega ženske osebi, s katero so intimne, bolj verjamejo in zaupajo.

Na kratko: on povečuje možnost, da se ženska po seksu zaljubi v partnerja. Glede na to, da telo ne pozna razlike med avanturo oziroma seksom za eno noč in razmerjem, se oksitocin izloča v obeh primerih. In če je slednjega preveč, nastopi težava (to, kar vpliva na njegovo raven, še ni znano).

Naša bralka zaskrbljeno: "Na pomoč! Po orgazmu jočem" (+ ODGOVOR strokovnjakov)

No, na drugi strani vsega tega čustvenega viharja se nahajajo moški.

Moško telo med seksom izloča dopamin, ki je odgovoren za čisti užitek in nima nobenega vpliva na povezovanje s partnerko. In točno ta hormon je krivec za odvisnost od seksa, zaradi česar moški prevladujejo na tem področju.

Kdo jo v tem primeru bolje odnese, je pravzaprav težko reči. Je lažje zaceliti zlomljeno srce ali pa se boriti z odvisnostjo? Presodi sama! :)

Gifi: Giphy.com

Preberi še: Preveri, KAKO pogosto bi morala seksati glede na svoja LETA (se strinjaš s tem?)

Priporočamo tudi: Si vedela? Decembra se razide NAJVEČ parov, in TO je razlog (+ 3 nasveti, kako to preprečiti)