"Se med seksom res lahko zaskočiva, da ne moreva narazen?" Ja + poglej, kako to rešita

Preveri, kaj so povedale naše izkušene bralke!

"Se med seksom res lahko zaskočiva, da ne moreva narazen?" Ja + poglej, kako to rešita (foto: Profimedia) Profimedia
7. 3. 2022

Dobro vemo, da so nekatere teme v spolnosti pri nas še vedno tabu, čeprav se situacija med mlajšimi generacijami počasi le izboljšuje.

A vendar … o določenih stvareh se ne govori na glas, niti z najboljšo prijateljico ne, kaj šele z najboljšim prijateljem.

Vprašanja pa ostajajo, vztrajno grizejo tvojo vest in vrtajo v tvojo samozavest. Prav zato smo zbrale nekaj največjih seks dilem.

“Slišala sem, da se med spolnim odnosom fant in punca lahko zaskočita in ne gresta več narazen. Kakšna je rešitev tega problema?”

Po besedah Aleša Kluna, dr. med, se to teoretično sicer res lahko zgodi, ampak je zelo redek pojav. Gre za to, da se vaginalne mišice brez tvoje volje skrčijo tako močno, da tvoj fant svojega spolovila ne more izvleči.

“Če vaju to doleti, se čim prej odpravita na ginekološko urgenco po mišični relaksant – sredstvo, ki bi sprostilo mišice. A brez skrbi, tega skoraj zagotovo ne bosta nikoli doživela.”

Naše izkušene bralke pa so povedale, da pomagata sproščenost in stimuliranje zadnjične odprtine.

“Ali je oralni seks s stališča okužb lahko nevaren ali škodljiv? Kaj pa seks med menstruacijo?”

“Da,” pritrjuje Klun. “Oralni seks je lahko nevaren in škodljiv ravno zaradi možnosti prenosa spolnih bolezni in virusov.”

S stališča okužb je nevaren tudi seks med menstruacijo. “Ker je odpornost med menstruacijo manjša, je možnost okužb večja. Seks takrat sicer ni prepovedan, a ga ginekologi odsvetujemo.”

“Zadnjič mi je prišlo na misel, da bi poskusila seks s prijateljico, moj fant pa fantazira o trojčku. Sva normalna?”

Dr. Milivojević, psihiater, odgovarja: “V času spolnega odraščanja gremo ljudje skozi homoerotično obdobje. Takrat nas zanima, kako bi bili videti spolni stiki s pripadniki istega spola.

Vse to je del iskanja identitete, zato tvoja želja, da bi poskusila seks s prijateljico, ni nič nenavadnega, in naj te ne skrbi, da je s tabo kaj narobe, saj homoerotičnost nima prav nobene zveze s homoseksualnostjo.”

Trojček v postelji pa je pogosto moška fantazija.

“Večina punc nad idejo, da bi svojega fanta delile, ni navdušena, a kljub temu obstajajo izjeme. To lahko moški ugotovi le, če vpraša."

"Kako se tega loti (naravnost ali po ovinkih), je njegova stvar, ker svojo punco sam najbolje pozna, mora pa paziti predvsem na to, da je ne bo prizadel,” nam je povedal dr. Milivojević.

“Moj penis srbi in peče. Sem staknil kaj hudega?”

“Klinični znaki, ki jih navajaš, so lahko posledica glivične okužbe,” meni dr. Bizjak, specialist urolog. Tebi in tvoji punci (glivice se hitro prenesejo tudi nanjo) priporoča temeljito osebno higieno in zdravljenje z antimikotiki – zdravilom proti glivicam, ki ti ga predpiše zdravnik družinske medicine.

“Moj fant želi poskusiti analni seks, jaz pa nimam posebne želje po tem. Kaj naj narediva?”

Če si absolutno odločena, da nikakor ne želiš poskusiti, to razloži svojemu fantu in mu predlagaj, da namesto tega poskusita kaj drugega, kar bi bilo všeč obema. Če pa te vseeno zanima, kako je, a te je malo strah, se vprašaj, kaj te pri analnem seksu moti.

Dr. Milivojević pravi takole: “Večine žensk je strah bolečine, a ker v resnici nikoli niso poskusile, ne vedo, da ob popolni predanosti partnerju in sproščenosti mišic analni seks sploh ne boli.” Pomagal vama bo tudi lubrikant, nikar pa ne pozabita na higieno – pred in po odnosu je obvezna!

“Prijateljica mi je zaupala, da se samozadovoljuje z razli­čnimi predmeti, celo z mobilnim telefonom. Je to v redu?”

Dr. Klun poudarja, da to nikakor ni v redu: “Obstaja veliko primernejših pripomočkov za samozadovoljevanje in ni razloga, zakaj ne bi uporabljale tistih, ki so temu res namenjeni.”

Uporabljati ne smeš niti predmetov, ki bi lahko povzročili rane, izogibaj pa se tudi tistim, ki bi lahko ostali v tebi. “Pomisli, kako neprijetno bi ti bilo, če bi morala zaradi tega na ginekološko urgenco!” je dodal dr. Klun.

“Že večkrat se mi je zgodilo, da je bil med predigro trd, tik pred zdajci pa je uplahnil. Kako to?”

Po mnenju dr. Milivojevića je ta težava posledica strahu: “Če se bojiš, da bo med spolnim odnosom počil kondom, da bo tvoja punca zanosila ali da zaradi tvoje nespretnosti kakor koli ne bo zadovoljna s spolnim odnosom, bo to vplivalo na motnjo erekcije.”

Kaj lahko narediš? Poskrbi za dobro zaščito, vprašaj svojo punco, kaj in kako ji najbolj paše, in se potrudi pregnati svoje strahove.

Dr. Bizjak pa dodaja:

“O erektilni motnji ne govorimo le takrat, kadar sploh ne pride do otrdelosti spolnega uda, ampak tudi, če spolni ud ne ostane trd do zaključka spolnega odnosa. Vzrok za to obliko erektilne motnje ti bo pomagal najti specialist urolog v ambulanti za erektilno disfunkcijo in po pregledu predlagal zdravljenje, ki bo zate najbolj primerno.”

“Se lahko nožnica zaradi preveč seksa razširi in postane preširoka?”

Mag. Uršula Reš Muravec, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, je razložila:

“Koliko se nožnica razširi, je odvisno od elastičnih viter in od mišic, ki jo držijo v določenem položaju. Med spolnim odnosom se nožnica kot prožen organ zelo razširi, a ne ostane raztegnjena.

Nasprotno, spolni odnosi pripomorejo k boljši prekrvavljenosti nožnice, med odnosom pa lahko sodelujejo tudi mišice medeničnega dna, kar zmanjša povešenost in krepi elastične vitre v nožnici.

Nožnica se močno razširi med porodom, po njem pa se skrči, a nikoli ni več taka, kot je bila pred porodom.

“Sanjalo se mi je, da varam svojega fanta. Kaj to pomeni?”

“Nobene sanje nimajo enoznačne razlage, saj nanje vpliva veliko različnih dejavnikov,” pojasnjuje Aleksandra Kralj, ustanoviteljica Inštituta Simbioza.

“Sanje so lahko odgovor na dogodek, ki se ti je zgodil (pogovor s prijateljicami, knjiga ali film na to temo), mogoče občutiš nezaupanje zaradi slabih izkušenj v preteklosti ali pa te privlači drug fant in si to očitaš. Vsekakor se takoj pomiri, saj sanje niso nikakršna zlovešča slutnja niti oblika prevare.”

Lahko pa so tudi posledica nezadovoljstva v odnosu s partnerjem, zato jim le prislu­hni in razmisli, ali morda nisi ob nepravem moškem oziroma kako bi zvezo izboljšala.”

“Med spolnim odnosom sem opazila kri, vendar to ni moja menstruacija. Kaj se dogaja?”

“Kadar opaziš kri po spolnem odnosu, govorimo o postkoitalni krvavitvi, ki največkrat izvira iz površine materničnega vratu ali nožnice. Vzrok zanjo so najpogosteje spremembe na materničnem vratu (spremenjene celice ali polip) ali vnetja,” je povedala dr. Reš.

Zato v takšnih primerih obvezno obišči svojega ginekologa, da bo izključil vse možnosti za resna obolenja, ki so lahko nevarna.

“Vedno mi pride prej, kot bi si želel jaz ali moja punca. Kaj naj naredim?”

Dr. Bizjak pojasnjuje: “Morda gre za prezgodnji izliv, ki se lahko zdravi. Potrebna sta psihogeni trening in ustrezna zdravila, ki ti jih bo predpisal specialist urolog.”

Dr. Milivojević pa vsem fantom s to težavo svetuje, naj premi­slijo, ali od sebe ne pričakujejo preveč.

“Normalno je, da zdržiš od pet do 15 minut, kar je več, pa so že posebne zahteve. Spolni odnos lahko s punco podaljšata, če na primer me­njata položaje in vmes upoča­snita ritem.”

“Položaji, ki so bili še pred kratkim moji najljubši, so postali neudobni, seks pa boleč. Zakaj?”

“S tem se ženske srečujejo pogosto, ker se telo pač spremeni in na to se ne da vplivati,” nam je zaupal dr. Klun.

“Pacientke, ki tožijo zaradi takih težav, pregledamo, da preverimo, če slučajno bolečine nastajajo zaradi vnetij, čeprav to po navadi ni vzrok in ginekologi ne moremo storiti ničesar.” Če imaš to težavo tudi ti, je edina rešitev, da s fantom poiščeta udobnejše in neboleče seks(i) položaje.

Pripravila: Manca Kraševec

Preberi še: Baje bo žensko življenje VELIKO lažje, če bomo masturbirale kot moški (to je razlog!)

Priporočamo tudi: "Bila sva popoln par z eno samo napako - on je GEJ!!!" (iskrena izpoved)