'PRED seksom sem pojedla jutranjo tabletko - lahko vseeno zanosim?'

Preberi, kaj o tem pravi stroka. 😉

'PRED seksom sem pojedla jutranjo tabletko - lahko vseeno zanosim?' (foto: Profimedia) Profimedia
8. 6. 2022

"Pred nezaščitenim seksom z bivšim sem vzela jutranjo tabletko. Ampak zdaj mislim, da sem morda noseča. Stara sem 18 in skupaj sva bila dve leti. Januarja letos sva se razšla, in to preko video klica.

No, pretekli mesec je praznoval 18. rojstni dan. Njegova starša sta dlje časa načrtovala veliko zabavo in me še pred najinim razhodom povabila. Vztrajal je, naj kljub vsemu pridem, zato sem to tudi storila. Na koncu sva se oba precej napila in še isti večer seksala.

Nihče od naju ni imel kondoma, sem pa imela v torbici eno jutranjo tabletko, zato sem jo vzela tik preden sva postala intimna.

Ali še vseeno deluje, če jo vzameš pred seksom?"

'Lahko seksam, če imam glivično okužbo vagine?' Ginekologinja odgovarja ...

Strokovnjakinja odgovarja:

V kolikor seksaš brez zaščite kadarkoli po jutranji tabletki, obstaja možnost, da boš zanosila. Uporabljati bi jo morala le kot nujen izhod v sili.

To je sicer vse, kar bi morala vedeti o jutranji tabletki:

1. Jutranja tabletka ni enaka splavu!

Aktivna učinkovina v tabletki prepreči ovulacijo (torej fiziološki proces, pri katerem se zrelo jajčece iz jajčnika sprosti v jajcevod, kjer je na voljo za oploditev) in s tem možnost zanositve. Vedeti pa moraš, da se z jutranjo tabletko morebitna nosečnost ne prekine.

2. Jutranjo tabletko uporabi čim prej, ko je mogoče in …

nikakor kasneje kot pa v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu. Če pa je od nezaščitenega spolnega odnosa preteklo več kot 48 ur, ti priporočamo, da obiščeš svojega zdravnika in se posvetuješ z njim o zaužitju tabletke, ki lahko prepreči neželeno nosečnost do 120 ur po nezaščitenem spolnem odnosu, pišejo na spletni strani jutranja-tabletka.si.

3. V katerih primerih jemati tabletko, ki preprečuje neželeno nosečnost?

Če si imela spolni odnos brez kontracepcijske zaščite ali se vama je med odnosom pretrgal kondom (tudi če je bil ta nepravilno uporabljen, je zdrsnil ali pa je bil nepravilno odstranjen). Jutranjo tabletko vzemi tudi, če si pozabila zaužiti običajno kontracepcijsko tableto ali si bruhala v času po zaužitju običajne kontracepcijske tabletke.

4. Ni potrebe, da ti je ob tem neprijetno!

Okej, malo je normalno, da ti je neprijetno govoriti z neznancem o tvojem spolnem življenju, vendar so vse te stvari del življenja in res ni potrebe, da se ob tem, ko moraš v lekarno, počutiš nelagodno.

5. Obstajajo stranski učinki, a večina žensk nima težav

Možni neželeni učinki po uporabi jutranje tabletke so po različnih študijah bili: slabost, bruhanje, omotica, utrujenost in glavobol, bolečine v trebuhu, občutljivost dojk, lahko pa se pojavi tudi vmesna krvavitev.

Česa raje ne delaj, če želiš ostati plodna?

6. Če v 3 urah po zaužitju jutranje tabletke bruhaš, …

Se je dobro posvetovati z zdravnikom. V tem primeru je tvoj sistem najverjetneje ni ustrezno absorbiral in obstaja verjetnost, da ne bo učinkovala.

7. Lahko piješ alkohol po zaužitju jutranje tabletke

Slednje naj ne bi vplivalo na njeno delovanje, piše dr. Verity Sullivan.

8. "Če uporabim jutranjo tabletko večkrat, ne bom mogla več zanositi."

Ne drži! Zaradi varne uporabe jutranje tabletke ta ne povzroči, da ženska ne bi mogla zanositi takrat, ko bi želela.

9. Jutranja tabletka ni vedno učinkovita!

Preprečuje nosečnost v 70 do 90 odstotkih, če jo zaužiješ po nezaščitenem spolnem odnosu. Prej ko zaužiješ tabletko, večja je učinkovitost metode.

10. "Ali lahko jutranjo tabletko uporabljam kot stalno kontracepcijsko metodo?"

Ne, nikakor. Gre za priložnostno metodo, t. i. 'izhod v sili', ki ne more nadomestiti stalne kontracepcije.

11. Jutranja tabletka ni učinkovita zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi

Uporaba jutranje tabletke te ne ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami, zato dodatna previdnost ni odveč. Primerno se zaščiti tudi pred možnostjo okužb, še posebej, če ne poznaš dobro zdravstvenega stanja svojega partnerja.

12. Da, metodo lahko uporabiš pri vsaki starosti!

Vsaka ženska, od pubertete do menopavze, lahko uporabi jutranjo tabletko, da prepreči neželeno nosečnost ob nezaščitenem spolnem odnosu.

Resnične izpovedi žensk, ki so svojega partnerja prevarale MED nosečnostjo (wtf? 😳)