'Lahko seksam, če imam glivično okužbo vagine?' Ginekologinja odgovarja ...

Med glivično okužbo lahko seksaš le v TEM 👇 primeru (in nikakor drugače!).

'Lahko seksam, če imam glivično okužbo vagine?' Ginekologinja odgovarja ... (foto: Profimedia) Profimedia
7. 6. 2022

Glivične okužbe so nadležne in neprijetne, pa vendar so tudi veliko pogostejše, kot si morda misliš. Kar tri ženske od četrtih namreč v življenju izkusijo vsaj eno glivično okužbo, večina pa jih ima vsaj dve, poročajo pri Mayo Clinic.

A čeprav se mnogi ljudje z njimi redno srečujejo, o njih še zmeraj krožijo najrazličnejši miti in vprašanja, med drugim tudi to, kako je v tem času s seksom.

Glivične okužbe vsekakor niso zabavne, so pa običajno precej blage in lahko odpravljive. V nadaljevanju ginekologinja in porodničarka dr. Jessica Shepherd odgovarja na nekaj najbolj perečih vprašanj o seksu, ko se spopadaš s to nadlogo.

Slovenka zaskrbljeno: "Pred menstruacijo imam ogabno smrdeč izcedek - je kaj narobe?"

Lahko seks poslabša glivično okužbo?

Morda. Odvisno od tega, kaj jo povzroča.

Kandida se lahko nenadzorovano razširi ob spremembi pH vagine. Nanj vplivajo različni faktorji:

  • nekatera mila, ki lahko naredijo vagino bolj kislo;
  • daljše zadrževanje v vodi (na primer kopanje v bazenu);
  • seks, natančneje sperma, na katero so lahko nekateri ljudje bolj občutljivi;
  • uživanje veliko sladke hrane.

Prav tako lahko določeni lubrikanti in druge sestavine, kot je lateks, povzročijo glivične okužbe. V kolikor sumiš, da je razlog za tvojo okužbo seks ali nekaj, kar uporabljaš med njim, potem se mu nekaj dni izogibaj oziroma uporabi alternativne izdelke.

Siver pa v nasprotnem primeru ne bi smelo biti težav (v prevodu: lahko seksaš brez skrbi), dokler okužbo sočasno zdraviš.

So glivične okužbe nalezljive?

Niso. Kar pomeni, da je ne moreš prenesti na svojega partnerja.

Pa vendar: nekatera zdravila lahko razkrojijo kondome. Mnoga namreč vsebujejo olje, zaradi česar lahko kondom poči ali se začne trgati. V kolikor torej uporabljaš kremo oziroma mazilo, počakaj vsaj 12 ur po nanosu, preden seksaš.

Večino časa preživiš v pajkicah? Potem tvegaš te 4 OGABNE okužbe (fuj!)

Na kaj moram biti pozorna, če seksam med glivično okužbo?

Načeloma je seks med glivično okužbo v redu, a vendar še vedno obstaja možnost, da jo poslabša (v kolikor je ne zdraviš).

Zato bodi pozorna na naslednje:

1. Takoj po seksu se umij. Uporabi nežno milo, ki ne bo povzročilo dodatnega draženja (izogibaj se odišavljenim tekočim milom).

2. Ne pozabi lulati. Lulanje tik po seksu ti pomaga preprečiti okužbo sečil, ki si je nikakor ne želiš poleg glivične okužbe (pa tudi sicer).

3. V kolikor začutiš bolečino ali neprijeten občutek, prenehaj. Med seksom lahko območje vagine postane razdraženo ali boleče, kar lahko pomeni poškodbo vaginalnih sten. V primeru bolečine zato takoj nehaj s seksom.

'Vedno, ko grem na potovanje, dobim drisko' (TO so možni razlogi + rešitev)