'Pred partnerjem se mi je nerodno sleči - kaj naj storim?' (+ ODGOVOR strokovnjakinje)

"Najprej sem mislila, da je težava v njem, nato pa sem spoznala, da ..."

'Pred partnerjem se mi je nerodno sleči - kaj naj storim?' (+ ODGOVOR strokovnjakinje) (foto: Profimedia) Profimedia
11. 11. 2021

"Ne morem se sleči pred svojim partnerjem. Najprej sem mislila, da je težava v njem: morda se čutim negotovo glede najinega razmerja. Nato pa sem spoznala, da imam to težavo že vse svoje življenje, in to s katerim koli partnerjem. Zakaj se sramujem svojega golega telesa in kako naj premagam svojo zadržanost?"

Odgovor strokovnjakinje:

Vsi se rodimo z brezpogojno ljubeznijo do sebe, a ko odraščamo, naša samozavest začne upadati in odpirati prostor kompleksom. Zakaj se to zgodi? Obstaja nekaj pomembnih dejavnikov:

Ocenjevanje in obsojanje iz otroštva

Na prvem mestu je zmeraj odnos tvojih najbližjih do tebe, šele nato vpliv okolice. V kolikor si dobila negativen odziv na svoj izgled ali obnašanje, je to lahko oblikovalo podlago za tvojo negotovost v prihodnosti.

Psihološka travma

Na primer, ko moški, ki ti je všeč, teh čustev ne vrača. Ali, še huje, če izreče slabo opazko oziroma negativen komentar na tvoj izgled.

Izpoved šokirane Slovenke: "Moj partner mi je med seksom rekel, da sem kot ..."

Lepotni standardi

Družba nam vsiljuje ideale in jih razglaša praktično povsod – na Instagramu, v časopisih, po televiziji, ... Četudi ženska ni dovzetna za takšne stvari, lahko velika količina teh "lepotnih standardov" zamaje njeno samozavest. Morda se bo želela prilagoditi tem zlatim standardom. In če ji ne bo uspelo, obstaja velika možnost, da bo razvila manjvrednostni kompleks in postala zelo nesamozavestna glede svojega izgleda in telesa.

Kako postati bolj samozavestna v svojem golem telesu?

Obstajata dva načina: poskusi popraviti tisto, česar pri sebi ne sprejemaš ali pa se preprosto imej rada takšno, kot si.

A vendar lahko težava v prvem primeru postane le še večja: sama si v glavi ustvariš popolno telo, ampak v kolikor se ne boš imela rada, boš zmeraj čutila, da nisi dovolj dobra.

Pot brezpogojnega samosprejetja je veliko bolj obetajoča. S tem, ko boš začela samo sebe imeti rada, se boš končno prenehala primerjati z drugimi. Videla boš svoje pozitivne lastnosti in spremenila svoj odnos do tistih, ki si si jih zanikala.

Ti je ob/po SEKSU nelagodno? Gre za pogosto težavo, o kateri nihče ne govori (Cosmo BO!)

To pa lahko storiš na več načinov:

1. Pogosteje se poglej v ogledalo, in to brez predsodkov. Opazuj podrobnosti, občuduj svoj odsev in se spoznavaj v novi luči.

2. Napiši pismo svojemu telesu. Zahvali se mu za to, kar ti dnevno daje. Prosi ga odpuščanja za vse svoje kritike.

3. Uporabi tehnike afirmacije. Bodi pozitivna, kar bo sčasoma spremenilo dojemanje tvojega telesa in samozavest.

4. Skupaj s partnerjem se lotita vaj za sprejemanje telesa. Narišita golo telo drug drugega. S tem boš samo sebe videla skozi njegove oči.

5. Najdi nekaj, kar te dela samozavestno. Lahko je čudovita obleka, čevlji z visoko peto, ... karkoli, v čemer se počutiš seksi.

Imaš vročo zgodbo, ki bi jo rada delila z nami? Oddaj jo TUKAJ.

Povzeto po geniusbeauty.com

"Moja punca se samozadovoljuje na druge moške in počutim se izdano" (izpoved moškega)