"Potem ko mi pride, me začne močno boleti v anusu - je kaj narobe?" (klic na pomoč Slovenke)

"Bolečina je huda, tako da ležim in globoko diham, dokler po prebližno 10 minutah ne začne pojenjati. Kaj bi to lahko bilo?" To 👇 ji je odgovoril zdravnik.

"Potem ko mi pride, me začne močno boleti v anusu - je kaj narobe?" (klic na pomoč Slovenke) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2023

"Dogaja se mi, da me po orgazmu začne močno boleti, kot nekakšen krč v zadnjiku in v ritnih mišicah. Bolečina je huda, tako da ležim in globoko diham, dokler po prebližno 10 minutah ne začne pojenjati. Kaj bi to lahko bilo, ginekolog ne ve nič o tem," se je na slovenski forum po pomoč obrnila Slovenka.

"Ker me boli občasno tudi v zadnjiku, mi je proktolog pri pregledu dejal, da imam zakrčene mišice medeničnega dna. Zanima me, na kak način jih lahko sprostim? Redno se sproščam in meditiram. Ali obstaja kakšno zdravilo za sprostitev teh mišic oziroma specialist, ki bi se ukvarjal s tem problemom?" je še dodala.

"Na pomoč! Srbi me v predelu sramnih ustnic" (+ kako si lahko pomagaš)

Strokovnjak ji je odgovoril takole:

"Ena od logičnih razlag za tovrstno bolečino bi bil pretiran krč mišic medeničnega dna ob orgazmu, kar privede do popolne zakočenosti in seveda posledično bolečine. Kako se problema lotiti, je težko reči, ker je kakršenkoli ukrep takoj po orgazmu zelo nepraktičen. Tudi, če bi obstajal analgetik (sredstvo proti bolečini), je nesmiselno računati na to, da bi takoj po orgazmu segel po čemerkoli in popil, poleg tega v 10 minutah še niti ne bi moglo prijeti. Treba bo torej najti kaj na osnovi lastne zavesti, mogoče 'natrenirati orgazem na kak drug način'. Ne vem … Ginekolog seveda ne more ničesar ugotoviti, če problem ni organskega, ampak funkcijskega izvora," je zapisal.

"Zdravil in posebne tehnike za sproščanje teh mišic žal ne poznam, bi pa kakšen pristop morebiti poznal kateri od fizioterapevtov, ki se spozna na mišice medeničnega dna, to pa so fizioterapevti na klinikah, kjer se zdravi težave z zadrževanjem seča pri povešenih in razrahljanih mišicah medeničnega dna. Orgazem je praviloma slabo nadzorovano stanje, ampak tudi tega se da naučiti 'odmerjati'. Seveda za to nimam recepta, ker se mora tega naučiti, če se seveda da, vsakdo sam," je še dodal.

Se tudi tebi dogaja podobno?

"Žal mi je, da sem rodila hčerko in zdaj se je moram znebiti" (izpoved slovenske mamice)