'Lahko zanosim MED menstruacijo?' (+ 11 vprašanj o zanositvi, ki ti jih je nerodno zastaviti ginekologu)

Postavili smo najbolj neprijetna vprašanja, zato da jih tebi ne bi bilo treba. Ja, tudi tista malo bolj "čudna". 😉

'Lahko zanosim MED menstruacijo?' (+ 11 vprašanj o zanositvi, ki ti jih je nerodno zastaviti ginekologu) (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo splet) Profimedia, Obdelava: Cosmo splet
21. 4. 2021

Cosmo je na kup zbral najbolj neprijetna vprašanja v zvezi s seksom in zanositvijo, ki ti jih je doslej morda bilo preveč nerodno postaviti. Pa ni za kaj! Zmeraj veseli, da lahko pomagamo. 😉

Tukaj so odgovori:

1. 'Kaj, če po njegovi ejakulaciji v moja usta strastno poljubim svojega partnerja, on pa me nato oralno zadovolji?'

Čeprav *v teoriji* zanositev v tem primeru ni popolnoma izključena, so možnosti izjemno majhne. Spermo namreč prebavljamo podobno kot hrano. Z drugimi besedami: njegov izliv se začne razgrajevati v trenutku, ko pride v stik s tvojimi usti.

Rešen misterij: Je sperma res koristna za tvojo kožo (+ 7 drugih dejstev o njegovem izlivu)

2. 'Lahko zanosim, če ga pravočasno da ven in mu ne pride vame?'

Čeprav veliko parov prakticira prav to (t. i. 'pull-out') metodo, da bi se izognili uporabi kondoma oziroma katere druge oblike kontracepcije, pa še zmeraj obstaja možnost za zanositev. To metodo je namreč (čeprav se ogromno moških ne bo strinjalo) izjemno težko pravilno izvesti, glede na to, da se del ejakulacije začne dogajati že pred samim orgazmom – govorimo o predizlivu.

3. 'Kaj pa, če njegovi prsti s spermo pridejo v stik z mojo vagino?'

Zanositev je možna, a vendar je verjetnost izjemno majha. Čeprav lahko sperma v maternici preživi do pet dni, pa že najmanjša izpostavljenost zraku znatno pospeši proces sušenja. V kolikor želiš vseeno biti 100 % brez skrbi, ga prosi, da si prej umije roke.

4. 'Kako pa je z analnim seksom?'

Glede na to, da med anusom in vagine znotraj ni nobene povezave, ti ni potrebno skrbeti, da se bo sperma na kakršenkoli način "izmuznila". A vendar v primeru, da tvoj partner ejakulira v bližini tvoje vagine ali pa tik po izlivu penis vstavi vanjo, vendarle obstaja majhna verjetnost, zaradi katere ti nihče ne more 100 % zagotoviti popolno varnost.

To je VSE, kar moraš vedeti o ANALNIH raztrganinah (+ ali so nevarne)

5. 'Je oralni seks varnejši od vaginalne/analne penetracije?'

Če govorimo o nosečnosti, potem ja. Sicer pa te oralni seks ne bo zaščitil pred spolno prenosljivimi boleznimi.

6. 'Lahko zanosim med seksom v vodi?'

Ja, možno je zanositi tako pod vodo kot v vseh možnih pozicijah, ki jih tam izvajata. In ne, temperatura vode ne bo "ubila sperme", prav tako ne bo zmanjšala tveganja. Smo že omenili, da je pravilna uporaba kontracepcije edina dobra preventiva?

7. 'Me bo kondom resnično zaščitil pred zanositvijo?'

V kolikor ga vedno in pravilno uporabljata, je kondom še zmeraj eden najboljših načinov kontracepcije.

Zunanji kondomi (tisti, ki se nataknejo na penis) so učinkoviti v 87 %, kar pomeni, da bo 13 od 100 žensk ob njihovi uporabi vseeno zanosilo.

Notranji kondomi (tisti, ki se uporabljajo vaginalno) so učinkoviti v 79 %, kar pomeni, da bo 21 od 100 žensk zanosilo kljub njihovi uporabi.

Spoznaj TRIK, zaradi katerega bo tvoj moški kondom uporabljal *veliko* raje

Da bi se prepričala, da počneta vse prav za kar se da najboljšo zaščito, pred uporabo kondoma poskrbita za naslednje:

  • izbira pravilne velikosti;
  • veljaven rok uporabe;
  • kondom uporabita samo enkrat;
  • kondom ni bil v stiku z lubrikantom na osnovi olja, masažnimi olji ali olji za dojenčke;
  • pravilen nanos kondoma.

8. 'Ali bo učinkovitost zaščite večja, če si na penis natakne dva kondoma?'

Morda se sliši kot dobra ideja, ampak nikakor ni. Namreč, uporaba dveh kondomov hkrati lahko poveča trenje in povzroči, da kondoma počita.

9. 'Lahko zanosim, če je to moj prvi seks?'

Definitivno ja. Trganje deviške kožice nima nobene povezave s tvojo plodnostjo. Za vse ostale informacije glej zgornja vprašanja.

10. 'Lahko zanosim med menstruacijo?'

Že res, da se sliši nelogično, ampak nelogično ne pomeni tudi nemogoče. Namreč, vse je odvisno od tvojega ovulacijskega cikla. Možnosti za zanositev so večje proti koncu menstruacije, in to zato, ker si takrat bližje ovulaciji. Glede na to, da lahko sperma v maternici preživi tudi do pet dni, pa se lahko vsekakor znajde na napačnem mestu ob napačnem času – kljub tvojemu prepričanju, da si varna.

Kolikokrat moramo v resnici seksati, da bi spočeli otroka? (Odgovor te lahko preseneti!)

11. 'Ali to pomeni, da lahko zanosim kadarkoli v mesecu?'

Pravzaprav ne. Kot rečeno, je vse odvisno od tvojega ovulacijskega cikla oziroma plodnih dni, ki se razlikujejo od posameznice do posameznice. Do ovulacije običajno pride na 14. dan tvojega 28-dnevnega cikla. Težava je v tem, da morda tvoj cikel ne traja ravno 28 dni, zaradi česar tudi vse ostalo variira. Tvoji plodni dnevi so torej znotraj 6 dni od začetka ovulacije.

12. 'Ali lahko zanosim, če pogoltnem?'

Tole bi moralo biti logično, a vendar ni odveč, če ponovimo: ne, če pogoltneš spermo nikakor ne moreš zanositi. Edini način, da se to zgodi, je, da sperma pride v neposreden kontakt s tvojo vagino (pa še to ni zmeraj zadostni pogoj – glej vprašanje št. 11).

In čeprav goltanje sperme ne bo privedlo do nosečnosti, pa se na tak način lahko prenaša vrsta spolnih bolezni. Zato, še preden se odločiš za kakršnokoli spolno aktivnost s (po možnosti novim) partnerjem, preverita, če se nahajata na siti valovni dolžini. 😉

"Postala sem VIRALNA senzacija! Fant je na 'story' objavil VIDEO, kako mu ga fafam" (izpoved COSMO bralke)

Fotografija: Profimedia

Po predlogi cosmopolitan.hr