Kakšno obdobje BREZ intimnosti je PREDOLGO? Strokovnjaki PRESENETILI s podatki (ki resno vplivajo na zvezo!)

Kaj če se midva ljubiva manjkrat kot najini prijatelji? Je najino razmerje obsojeno na propad, če sva premalokrat aktivna? Kaj pravzaprav pomeni "dovolj" spolnih odnosov? Izvoli odgovore! 

Kakšno obdobje BREZ intimnosti je PREDOLGO? Strokovnjaki PRESENETILI s podatki (ki resno vplivajo na zvezo!) (foto: Profimedia) Profimedia
7. 8. 2022

Marsikdo se je že kdaj vprašal, kakšna je prava količina spolnih odnosov. Sledila so še druga vprašanja: Kaj če se midva ljubiva manjkrat kot najini prijatelji? Je najino razmerje obsojeno na propad, če sva premalokrat aktivna? Kaj pravzaprav pomeni »dovolj« seksa?

Ta vprašanja se vsujejo povsem naravno in ne ponujajo odgovora, ali je seks dober, slab ali nezadovoljiv. Kljub temu igra frekvenca odnosov pomembno vlogo tako pri intimnem kot pri osebnem zadovoljstvu.

Treba si je torej postaviti novi vprašanji: Kako pogosti so intimni odnosi pri večini parov in kako spolne aktivnosti vplivajo na kakovost medsebojnega odnosa in zadovoljstvo?

Statistični kazalniki

Preden se lotimo pogostnosti spolnih aktivnosti ter njenega pomena v medsebojnih odnosih in spolnem zadovoljstvu, velja omeniti povprečno število spolnih odnosov, ki so jih navrgle študije v ZDA.

"Z bratom najboljše prijateljice sem seksala medtem, ko je ona spala v sosednji sobi" (Koprčanka o prepovedani ljubezni)

V raziskavi, v kateri je sodelovalo več kot 26.000 Američanov, objavljeni v reviji Archives of Sexual Behavior, so udeleženci povedali, da so spolno aktivni 54-krat na leto ali drugače enkrat tedensko. V primerjavi z rezultati podobne raziskave iz leta 1990 se je pogostnost odnosov zmanjšala za devet. V vzorec so bile vključene samske osebe, poročeni pari ter pari, ki so se dobivali na zmenkih in tisti, ki so živeli skupaj neporočeni. Ko so raziskovalci izločili zgolj poročene pare, je bila pogostnost nekaj nižja, in sicer 51 intimnih odnosov letno, kar je nekaj manj kot enkrat na teden.

Pogostnost in zadovoljstvo

Kako srečni so pari, ki se držijo povprečja in so med rjuhami aktivni enkrat tedensko? Medtem ko večina ljudi predvideva, da so pogostejši spolni odnosi povezani s srečo in večjim zadovoljstvom, raziskave kažejo na počasno upadanje.

V raziskavi s 30.000 udeleženci, objavljeni v reviji Social Psychological &Personality Science, so se strokovnjaki poglobili v razmerje med frekvenco odnosov in zadovoljstvom.

Ugotovili so, da so pari, ki se ljubijo enkrat tedensko, enako zadovoljni kot pari, ki so se ljubili dva ali trikrat na teden.

Potencialno problematična statistika

Kaj pa tisti, ki niso bili spolno aktivni niti enkrat tedensko? Izsledki raziskave so pokazali, da je bilo njihovo zadovoljstvo manjše. Druge tovrstne raziskave so nakazale, da je kar precej parov, ki so bistveno manj aktivni.

"Babica me je ujela med seksom v kuhinji, ker je želela ..." (nerodna SEKS izpoved Mariborčana)

V eni od študij, namenjenih manj aktivni skupini s 6029 udeleženci, je bilo kar 16 odstotkov parov, ki si v zadnjem mesecu sploh niso privoščili spolnih užitkov. Vodja raziskave dr. Donnoly je ocenil, da 15 odstotkov parov ni bilo aktivnih kar pol leta.

Razlogi za spolno sušo

Razlog, da je pozornost raziskovalcev usmerjena na pogostnost odnosov, tiči v praktičnem dejstvu – omogoča primerjavo spolnega življenja med pari. Toda, pogosti, a slabi odnosi ne bodo nikogar osrečili in mu pričarali nasmeh na obraz. Zato je treba pobrskati po razlogih, ki narekujejo pogostost intimnih odnosov. Ko se par veliko prepira, ali se kažejo znamenja brezbrižnosti za drugega, je izostanek spolnih odnosov znamenje večjih težav. Kadar pa sta oba prezaposlena, bolna, se ubadata s starševskimi zagatami in drugimi vsakodnevnimi obveznostmi, šibkejša aktivnost v postelji še ni razlog za paniko.

Sklepna misel: kakovostna spolna igra enkrat mesečno ali celo manj je bolj zaželena kot so tedenski intimni odnosi, ki ne prinašajo spolnega zadovoljstva ter občutka povezanosti in bližine.

Vir: Psychology Today

Preberite več na Govori.se