"Je moja tašča zasvojena? Vsak dan mi namreč teži, da ji ..." (zapis Štajerke)

8. 5. 2024
"Je moja tašča zasvojena? Vsak dan mi namreč teži, da ji ..." (zapis Štajerke) (foto: Profimedia)
Profimedia

"Ne vem, ali sem preobčutljiva ali kaj? Mož se s tem ne obremenjuje ..."

"Tašča (73) me velikokrat prosi, da ji kaj prinesem iz trgovine in seveda to ni problem, saj imam trgovino poleg svoje službe ali mimogrede, ko grem tudi zase iskat stvari. Problem je v tem, da mi vsak teden teži, da ji pripeljem šestorčka (pivo). Nasploh rada zvrne kak kozarček po jedi, kar me sicer ravno ne moti. Moti pa me to, da očitno vsak dan popije vsaj eno pivo.

Ženska sicer tudi še marsikaj postori okrog hiše (rože, vrt) in se ji normalno zdi, da zvrne kako pivo, če že vinograda nimamo in posledično tudi vino bolj redko. Ker je bil moj oče svoje dni alkoholik, me moti, da ji nosim alkohol, pa četudi gre le za pivo. Ne vem, ali sem preobčutljiva ali kaj? Mož se s tem ne obremenjuje (ker njemu pač ne naročuje piva iz trgovine …)," je na priljubljenem forumu zapisala zaskrbljena snaha.

Medtem ko so jo nekateri okarali, zakaj 73-letni tašči ne pusti uživati življenja, pa so ji drugi odgovorili, da eno pivo na dan še ne pomeni alkoholizma.

"Nesmiselno kompliciraš. Eno pivo na dan ob nekih fizičnih delih na vrtu ni nobena zasvojenost. O zasvojenosti bi lahko govorili, če bi ga začela zjutraj pred zajtrkom tankat in bi vsak dan popila 5-6 piv. Pri tem pa bi bil povdarek na pitju, delo pa bi bilo kot manj pomembna vzporedna dejavnost. Zakaj popije pivo? Njegov okus odžene žejo, embalaža je za nekje zunaj praktična, alkohola v njem pa je le med 4-5%. Ko to ona počasi popije tokom dneva, sedaj dva požirka, pa čez dve uri dva, pa pol spet še kakšen požirek, je dejansko manjša koncentracija alkohola v organizmu, kot ko se ti naješ solate s kisom," ji je pojasnil en izmed njih.

Ne spreglej:

Za odgovor smo tudi sami pobrskali po spletu in ugotovili, da eno pivo na dan res še ne pomeni, da ima oseba težavo z alkoholom. Za alkoholizem je namreč značilna odvisnost od alkohola in nezmožnost nadzora nad njegovim uživanjem kljub negativnim posledicam. Eno pivo na dan, zlasti v družabnem ali rekreativnem kontekstu, kot je delo na vrtu, tako na splošno velja za zmerno pitje in ne pomeni nujno alkoholizma. Kljub temu je dobro, da smo pozorni na uživanje alkohola in njegove morebitne učinke na splošno zdravje in dobro počutje.

Imaš rada pivo? To se zgodi s tvojim telesom, če ga piješ vsak dan:

Čeprav morda pitje piva ob koncu dneva lahko pomaga, da se človek v trenutku počuti bolj sproščeno, dietetik Alex D'Elia pravi, da se lahko zaradi tega dolgoročno počutiš slabše. "Alkohol velja za pomirjevalo, zato kratkoročno sicer pomiri in sprosti, toda ko vpliv popusti, poslabša počutje. Alkohol ima vpliv na možgane in spremeni raven GABA in serotonina, kar lahko vodi do povečanega občutka tesnobe ali depresije," pojasnjuje.

Ravno tako kot na duševno počutje, negativno vpliva tudi na kvaliteto spanja. Alkohol namreč vpliva na melatonin, hormon, ki ga možgani proizvajajo kot odziv na temo in ima pomembno vlogo v spalnem ciklu. "Čeprav je alkohol pomirjevalo in pomaga hitreje zaspati, lahko dejansko moti spanec REM in zmanjša splošno kakovost spanja, posledica česar je, da se zjutraj slabše zbudite in čutite utrujenost," pravi D'Elia.

Slabo lahko vpliva tudi na črevesje. Registrirana dietetičarka Johna Burdeos, pravi, da lahko že eno ali dve pivi pri nekaterih ljudeh povzročita motnje v prebavi. Znanost kaže, da alkohol draži črevesje in uničuje dobre bakterije, ki živijo v mikrobiomu. Na kratek rok to lahko povzroči prebavne težave ali zgago, dolgoročno pa celo vnetna stanja, kot je gastritis.

Raziskave sicer glede zmernega pitja prikazujejo mešane rezultate. Nekatere kažejo, da zmerno pitje ni povezano s povečanjem telesne teže in bi lahko celo pozitivno vplivalo na zdravje. Vendar pa je nekaj, kar znanstvene raziskave jasno prikazujejo: alkohol nikoli ni dober za jetra. Na žalost to velja tudi za eno pivo na dan, saj lahko že zmerno pitje alkohola povečuje tveganje za nastanek nealkoholne zamaščenosti jeter.

Imej v mislih, da občasno pitje nekaj piv verjetno ne bo povzročilo kaskade negativnih zdravstvenih težav. Vendar pa so navade pomembne, vključno s tem, kako in s čim se sprostiti ob koncu dneva.

Preberi še: Zapis Slovenke: "Ko je debata o tem, kakšnega moškega si želim, mi pravijo, da čudno razmišljam"

Te morda zanima tudi: "Ko sem videla sliko, mi je postalo skoraj dobesedno slabo, saj je na tisti sliki moj mož ..." (izpoved Slovenke)

Novo na Metroplay: "Če ni iskric, zazveni alarm!" | Tjaša Perko