Spiš z uhani v ušesih? Ko boš prebrala to, ne boš nikoli več (preveri, zakaj)

21. 4. 2024
Spiš z uhani v ušesih? Ko boš prebrala to, ne boš nikoli več (preveri, zakaj) (foto: Profimedia)
Profimedia

Zaradi pozabljivosti ali pa ker se ti preprosto ne da, se včasih zgodi, da zaspimo z uhani na ušesih. Toda ali si vedela, da jih v resnici ni priporočljivo imeti na ušesih, tudi ko spiš?

Ko gre za nakit, pogosto obstajata dva nasprotna tabora. Na eni strani so tisti, ki jim je častno, da vsakič, ko gredo domov, skrbno odstranijo nakit, na drugi strani pa tisti, ki imajo prstane, ogrlice ali zapestnice vedno na sebi. Tudi ponoči. Težava: spanje z nakitom, zlasti z uhani, ni priporočljivo. Toda kot vsi vemo, je pogosto kriva lenoba in po napornem dnevu ali poznem prihodu domov si pred spanjem v postelji ne včasih ne snamemo uhanov. Pa vendar se lahko izkaže, da je to nujnost. Na to vplivajo številni dejavniki, vse pa kaže, da bi se morali navaditi sneti uhane, preden se odpravite v posteljo. Tukaj je nekaj razlogov.

Ne spreglej:

Nekateri uhani bi morali biti prepovedani v postelji

Ali ta težava zadeva vse uhane? Pravzaprav da. Vendar moramo priznati, da se je nekaterim bolje izogniti kot drugim. V mislih imamo predvsem uhane z nazobčanimi robovi, kot so nekateri obročasti uhani, ki se lahko ujamejo na rjuhe in vlečejo za uho. Izogibamo se tudi uhanov XXL velikosti - to se zdi samoumevno -, pa tudi zelo težkih visečih modelov. Ti lahko med spanjem poškodujejo uho, ne da bi se tega sploh zavedali. Če res želite, da uhani ostanejo na ušesih čez noč, se odločite za najmanjše uhane, kar jih imate, ali uhane z gladkimi robovi.

Draženje kože in okužbe

Seveda je eden glavnih razlogov, zakaj se morate izogibati spanju z uhani, nevarnost okužbe. Pomembno je vedeti, da je pri spanju z uhani veliko tveganje za nastanek draženja kože ali celo okužb. Ko spite, se znojite. To je povsem normalen in naraven pojav. Nekateri ljudje se lahko celo bolj potijo, če imajo nemiren spanec ali če so pred spanjem vzeli zdravila. Znoj se nahaja v luknjici prebodenega ušesa, ki je zaradi visoke vlažnosti odlično gojišče za mikroorganizme. To je klasičen pojav, vendar lahko tveganje zmanjšate tako, da odstranite uhane, ki  prav tako vsebujejo veliko bakterij. Nakit lahko poškoduje uho tudi tako, da ga drgne ob uho, kar vodi v superinfekcijo ... Zato je priporočljivo, da nakit občasno očistite z ustreznim sredstvom.

Ušesni mešički se lahko povesijo ali razpokajo

Če uhane nosite čez noč, se lahko ušesna mečica tudi poveša. Da, uhani imajo tendenco, da se prilepijo na vlakna rjuh, tako kot naša oblačila sredi belega dne, in z nenadnim impulzom jih potegnemo ... Kar je lahko katastrofa. Preveliko povešanje lahko privede do razcepa mešičkov in drugih težav z okužbami. Vaša ušesa že čez dan nosijo veliko težo, zato je dobro, da jim ponoči pustite dihati, se vam ne zdi?

Uhani lahko vplivajo na kakovost vašega spanca

Nazadnje, priznajmo si: spanje z uhani je eden najbolj neprijetnih občutkov. V času, ko bi morali biti na vrhuncu sproščenosti, nas uhani pogosto zbadajo, vlečejo in bodejo. In že samo dejstvo, da se ne znebimo vseh njihovih učinkov, lahko celo neposredno vplivajo na kakovost našega spanca. Zato si lahko damo najboljšo možno priložnost in svoje čudovite uhane ponoči pustimo v škatlici za nakit.

Fotografije: Profimedia

Morda te zanima še: Polo majica: Kos oblačila, ki je ponovno v ospredju (predstavljamo ti najlepše modele)

Preberi tudi: "En mesec sem si umivala lase brez šampona in to je rezultat" (vse, kar moraš vedeti)

Novo na Metroplay: "Če ni iskric, zazveni alarm!" | Tjaša Perko