"En mesec sem si umivala lase brez šampona in to je rezultat" (vse, kar moraš vedeti)

14. 4. 2024
"En mesec sem si umivala lase brez šampona in to je rezultat" (vse, kar moraš vedeti) (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekateri uporabniki spletne strani TikTok, ki se ukvarjajo s "treningom las", pravijo, da je 30 dni brez šamponiranja lahko skrivnost zdravih las.

Da pojasnimo, "trening las" pravzaprav ni nič novega - le da med umivanjem običajno ni potreben cel mesec dni. To je pogosto prvi nasvet strokovnjakov za preprečevanje in zdravljenje mastnih las, metoda pa zahteva "urjenje" las in lasišča, da proizvajata manj olja, tako da sčasoma počasi podaljšujete obdobje med šamponi. Običajno se pri tradicionalnem načinu treninga las priporoča, da las ne umivate od nekaj dni do enega tedna. Sliši se povsem normalno in izvedljivo, kajne?

So njihovi lasje lepi? Da, zelo. Toda ali to pomeni, da so tako stroge oblike treninga las dobre za vse? Vsekakor ne. Pravzaprav lahko glede na tip las in zdravje lasišča povzroči celo nastanek prhljaja, folikulitisa, neprijetnega vonja in kožnih okužb, ki lahko povzročijo izpadanje las, trdijo strokovnjaki.

Ne spreglej:

Lepotni svet je glede nekaterih vprašanj razdeljen, med njimi je tudi pogostost umivanja las. Nekateri pravijo, da si je treba lase umivati vsak dan, drugi pa, da je dovolj enkrat na teden. Nazadnje so tu tisti, ki so se zaradi osebnega izziva ali izbire življenjskega sloga odločili, da se bodo popolnoma odpovedali šamponu. Gre za rutino, ki daleč presega dneve, ko smo lase umivali le z masko in balzamom. Toda prava revolucija v vaši rutini pomeni, da se popolnoma odpoveste šamponu in balzamu. Težko poslanstvo, ki pa po mnenju tistih, ki so ga preizkusili, ni nemogoče.

@_theredhead 🖤 getting my hair done on Monday! What am I going to do?! #hair #hairtraining #redhead #hairtok #CustomersMostLoved #DoTheJuJu ♬ original sound - Bone Broth Bastard

Izziv, ki ga ne smete jemati zlahka, zlasti če ne želite ogroziti zdravja svojih las in seveda lasišča. Opustitev globokega čiščenja las ima lahko določene stranske učinke, kot so povečano izpadanje las, preobčutljivo lasišče in v nekaterih primerih prhljaj. Te težave so reverzibilne in pogosto povezane s potrebo las po ponovnem vzpostavljanju ravnovesja po opustitvi površinsko aktivnih snovi v šamponu, vendar se jih je treba zavedati, preden se odpravite na pravo potovanje za ponovno odkritje svojih las.

Kako pogosto naj si umivam lase?

Odločitev, ali si boste lase umivali enkrat na teden ali vsak dan, je vaša osebna odločitev. Na potrebo po umivanju las vpliva več dejavnikov, začenši z vašimi navadami. Na splošno si lase najraje umivamo po športu, pred delovnim ali družinskim srečanjem ali pred zmenkom. Umivanje las pa ima tudi psihološko vrednost. Z njim se lahko počutimo močnejše in samozavestnejše. Da ne omenjamo, da lahko tip las ali faza menstrualnega cikla vplivata na potrebo po bolj ali manj pogostem umivanju las. Po drugi strani pa je to, da se lahko zanesemo na suhi šampon ali parfum za lase, včasih izrecni ključ do tega, da potreba po umivanju las ne pogojuje našega življenja. Na splošno strokovnjaki svetujejo, da poskrbite za dolžine in korenine, saj lahko vplivi onesnaženja, znoja in dima sčasoma oslabijo lase, zato jih je treba vedno vzdrževati čiste.

30 dni brez šampona: nujna je natančna rutina

Za mesec dni brez šampona ni dovolj, če si lase preprosto umijete z vodo. Če želite ohraniti zdrave lase, morate svojo rutino sestaviti tako, da jim zagotovite vse, kar potrebujejo, ter jih ohranite čiste, mehke in obvladljive.

Najboljša rešitev je uporaba naravnih sredstev: kislo izpiranje z riževo vodo, na primer, lahko dolge lase oskrbi z antioksidanti, minerali ter vitaminoma B in E, ki pomagajo ohranjati lase mehke in sijoče. Odlična alternativa za končno izpiranje z osvetljujočim delovanjem, ki je uporabno tudi za preprečevanje vodnega kamna v vodi. Eden izmed najbolj priljubljenih načinov, kako se izogniti šamponu, je skupno umivanje, nežno, neagresivno umivanje s balzamom in sladkorjem, ki neguje dolžine in ščiti barvo, vendar ni primerno za puriste, ki si želijo privoščiti popolnoma naravno rutino.

Vir: Elle.si

Te morda zanima še: Razlike med BB, CC in DD kremo za obraz: Ugotovi, katera vam najbolj ustreza in ali uporabljaš pravo

Preberi še: Slovenke so navdušene nad RECEPTOM za botoks, ki ga lahko narediš doma - preveri, kako

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec