Najboljši domači trik za sijoče in zdravo lasišče: Bi si morala lase umivati z limono?

22. 3. 2024
Najboljši domači trik za sijoče in zdravo lasišče: Bi si morala lase umivati z limono? (foto: Profimedia)
Profimedia

Limonin sok je nova čistilna maska. 

Limona na lase? Naravni prameni ali način kako si uničiti lase, špice in brisačo? Nisi doživela otroštva na morju, če nisi imela limoninega soka v laseh, zato da bi si naredila naravne od-sonca-pobožane pramene. Ali pa limona na laseh v resnici sploh deluje, ali pa je to že spet stara vraža, ki ni nič drugega kot razlog, zakaj imaš še cel dan lepljiv vrat? 

Nekateri namreč menijo, da naj bi imela zaradi limoninega soka bolj čiste in sijoče lase. Prav tako pa naj bi bili bolj zdravi, močni in na sploh izjemni. Torej, pozitivni učinki limone naj bi odtehtali negativne. Vitamin C, ki ga je v limonah na pretek, pomaga tudi pri imunskem sistemu in zmanjša občutek zabuhlosti in zatečenosti. Limona ima kisli pH ter vsebuje naravno, citronsko, kislino, ki jo lahko uporabiš za naravno svetljenje las. Na soncu naravno “peroksidirani” lasje so lahko le svetli, saj sok ne bo deloval na temnejše lase. 

Čisti in zdravi lasje

Limona lahko pomaga tvojim lasem, da izgledajo sijoči in zdravi, predvsem pa preprečuje prekomerno mastenje lasišča. Pomaga namreč, da se tvoji lasje znebijo umazanije, ki se lahko nabere na lasišču in ki je, na žalost, ponavadi ne moreš znebiti niti s šamponom. Lahko pa pomaga tudi tvojim lasnim koreninam in jih s pravilno nego zaščiti pred kemikalijami v šamponih. 

Profimedia

Nič več kratkih las

Kolagena, ki pomaga pri rasti las, načeloma z leti proizvajamo vedno manj, kar pomeni tanjšanje las in počasnejšo rast las. Limona, ki je polna vitamina C, pa naj bi pomagala pri produciranju kolagena, ki v zameno pomaga pri rasti las. 

Kaj je to izpadanje las? 

Ja, limona naj bi preprečevala izpadanje las. Tako kot rožmarin. In manifestacija pred spanjem. Vmešana v maski z aloe vero, naj bi namreč pripomogla k močnejšim lasnim koreninam, kar *korenito* zmanjša možnost izpadanja las. 

Adijo, prhljaj!

Cintronska kislina, ki jo je v limonah na obilice, ima predvsem antibakterijske lastnosti, ki pomagajo zmanjšati prhljaj in preprečuje draženje lasišča (če ti ne povzroči neizmerne alergijske reakcije, seveda). In z malo limoninega soka, se bodo tvoji lasje svetili kot disco krogla. Obljubimo. 

Rabiš malo več volumna?

Limona naj bi pomagala dvigniti lasne korenine, zaradi česar imajo tvoji lasje večji volumen. 

Naravni peroksid za barbie pramene

Če si na lase izstisneš malo limoninega soka in se nekaj ur nastavljaš soncu, boš imela prav naravne pramene, zaradi katerih boš lahko vsem razlagala, da se sploh ne barvaš in so tvoji lasje tako res samo zaradi sonca. 

Profimedia

Ne spreglej še: 

Učinek limone ni univerzalen na las in se razlikuje glede na vrsto in otip lasu. Po drugi strani pa lahko povzroči tudi razdraženo kožo ali negativno reakcijo. Limonina izjemna lastnost, da posvetli lase, ki izgledajo kot, da se jih kemična barva še ni dotaknila, je lahko tudi neprijetna za kožo. Priporočljivo je namreč, da venomer preden se lotiš domačih poiskusov z limono, sok testiraš na svoji koži. Nakapljaj si malo limoninega soka na roko in če reakcije ne opaziš, je domači eksperiment z limono povsem okej. 

Kot vsaka domača rešitev, zaradi katere bi strla srce svojemu frizerju, pa tudi limona pride z vrsto slabih stranskih učinkov, kot so lahko suhi lasje, izguba barve, draženje in alergijske reakcije, razbarvanje las, izguba naravnih olj in izguba elastičnosti. 

Če se že odločiš za naravni eksperiment, zaradi katerega bi imela tako bele lase kot lutka in tako sijoče kot ostanek masti na železni posodi, je dobro če limono pred uporabo vsaj razredčiš z vodo. Počakaj preden se greš s svojimi z limono-zalitimi lasmi sončiti in ne nanašaj soka na lasišče, saj ti ne bo hvaležno.

Predvsem pa ne pozabi na balzam, olje za špice in masko za lase. Po limoninim domačih pramenih si lahko na lase naneseš vsaj masko (iz drogerije, domače lahko tokrat pustiš za naslednji projekt). 

Te morda zanima še: Razlike med BB, CC in DD kremo za obraz: Ugotovi, katera vam najbolj ustreza in ali uporabljaš pravo

Preberi še: Slovenke so navdušene nad RECEPTOM za botoks, ki ga lahko narediš doma - preveri, kako