"Cela družina zdaj ve za mojo skrivnost, verjetno bom ostala tudi brez moža" (zapis žalostne Primorke)

11. 6. 2024
"Cela družina zdaj ve za mojo skrivnost, verjetno bom ostala tudi brez moža" (zapis žalostne Primorke) (foto: Profimedia)
Profimedia

"Z moževo sestro sva se strinjali, da to ostane najina skrivnost za vedno ... Nikoli nisem podvomila v njeno zaupanje, do včeraj."

"Toliko o tem, kako se lahko zaneseš na druge ljudi, sploh ko gre za skrivnosti. Moževa sestra je bila moja prijateljica in moja zaupnica, preko nje sem spoznala tudi moža, se pravi njenega brata. Z možem sva si bila takoj všeč in ker sva v letih, ko naj bi človek imel otroke, sva to temo odprla kar na začetku. Ko sva ugotovila, da nihče od naju otrok ne želi, ni bilo več nobenega dvoma. To je to! Kmalu sva se poročila.

S težkim srcem so dejstvo, da iz sinove veje ne bo otrok, v družini le sprejeli. Da pa sreča ne bi trajala dolgo, sem kljub zaščiti zanosila. Brez obotavljanja sem se odločila za prekinitev nosečnosti.

Ves čas je bila z mano moja prijateljica, moževa sestra, saj je ona tista, ki situacijo najbolj pozna. Strinjala se je z mano, da to ostane najina skrivnost za vedno. Zakaj bi najbližje vznemirjali z nečim, kar nikoli ne bi moglo biti. Nikoli nisem podvomila v njeno zaupanje, do včeraj. Mož je prišel domov pijan. Nikoli ga nisem niti videla, da bi poskusil alkohol, kaj šele, da bi se napil.

Razbil je vse, kar mu je prišlo pod roke. Iz njegovega joka, jeze in pijanskega govorjenja sem uspela izvedeti, da je izvedel za mojo skrivnost. Pobegnila sem od doma. Do danes z njim še nisem uspela govoriti, niti ne vem, če bom to zmogla. Prijateljice nimam več, verjetno bom ostala tudi brez moža. Bolj kot poskušam razumsko predelati, manj mi je jasno.

Trenutno z njim še nisem zmožna pogovora, on z mano verjetno še manj. Kako naj si sploh začnem razlagati nastalo situacijo? Kaj se je sploh zgodilo? Ne vem," je na priljubljenem forumu zapisala Slovenka, presenečena nad nastalo situacijo.

A naletela je na vse prej kot razumevanje.

"Jaz ga pa razumem. Vidva sta družina, partnerja, zaupnika. In tako stvar se mu torej pove. On je tisti, ki bi moral biti s tabo, ko si delala splav, in ne njegova sestra," ji je odgovorila ena izmed članic in velika večina se je strinjala, da avtorica zapisa v tem primeru ni ravnala prav. "Svakinja je verjetno mislila, da tvoj mož ve. Dejansko je čudno, da se nista pogovorila, ko si ugotovila, da si noseča," je komentirala druga, tretja je dodala: "OK, razumem, da si povedala prijateljici. Ampak – prvi o tem bi moral vedeti mož in skupaj bi se morala odločiti."

Ne spreglej:

Četrta pa jo je okarala: "A ti resno misliš, da si do sedaj imela srečen zakon, če si morala svojemu možu prikriti, da si splavila njegovega otroka? Nič ni narobe z odločitvijo za splav, sploh, če tega ne obžaluješ, je pa hudo narobe, da si moža kar izključila iz tega. Saj najbrž bi te podprl pri tem, glede na to, da si otrok niti sam ne želi. Razumem njegovo jezo in verjamem, da se počuti izdanega. Kako si sploh lahko držala v sebi to skrivnost, pred človekom, ki bi ti moral biti najbližji in bi morala en drugega vzajemno podpirati? Prosi moža za odpuščanje, drugega ti itak ne ostane … koliko rezultata bo iz tega, pa ne vem. In resnično upam, da ti je to dobra šola."

Avtorica zapisa se je vsekakor znašla v izjemno boleči in zapleteni situaciji, zato je razumljivo, da se počuti izgubljeno, zmedeno in čustveno preobremenjeno.

Za začetek je pomembno, da se v takšnih primerih zatečemo v varno okolje (družini ali prijateljih, ki nam bodo nudili stabilnost), kjer lahko brez strahu predelamo svoja čustva.

Nato pa, draga avtorica, daj si čas, da razmisliš o vsem, kar se je zgodilo. Zapisovanje misli in občutkov ti lahko pomaga pri njihovem predelovanju in je lahko koristno, če se kasneje odločiš za pogovor z možem. Razmisli tudi o pogovoru s terapevtom ali svetovalcem. Ti ti lahko zagotovijo nevtralen prostor za raziskovanje tvojih čustev, ti pomagajo pri soočanju z izdajo in izgubo ter te vodijo skozi proces zdravljenja.

Ko boš začutila, da je čas pravi, se pripravi na pogovor z možem. Razmisli, kaj želiš povedati in kako izraziti svoja čustva, ne da bi zaostrila položaj med vama. Zavedaj se, da verjetno čuti vrsto močnih čustev, vključno z izdajo, jezo in zmedenostjo. Razumevanje njegove perspektive ti lahko pomaga, da se pogovora lotiš z empatijo. Za ponovno vzpostavitev zaupanja pa bodo potrebni čas, potrpežljivost in trud.

Če sta oba z možem pripravljena, vama lahko svetovanje za pare zagotovi strukturirano okolje za razpravo o težavah, izboljšanje komunikacije in obnovo vajinega odnosa. Zdravljenje po tako globoki izdaji in čustvenem pretresu bo trajalo nekaj časa. Za podporo se lahko obneta na druge zaupanja vredne prijatelje ali družinske člane. Na koncu pa - zaupajta svojim instinktom ter naredita tako, kot se vama zdi prav in potrebno.

Preberi še: Odvisnost od spolnosti: 25-letna nimfomanka razkrila, kako pogosto se je potešila v 'najhujši krizi'

Te morda zanima tudi: "Na zmenek sem šla z moškim, ki totalno ni bil moj tip, in večer se je končal z ..." (resnična zgodba)

Novo na Metroplay: Vse o poletni negi kože | Tajka Selan