Imajo lepe ženske RES večjo srečo v življenju kot ostale? Strokovnjaki pravijo ...

Ne glede na to, ali gre za spalnico ali delovno mesto, naj bi lepe ženske lažje dobile tisto, kar si želijo. Pa je res tako? Preveri, kaj so odkrili strokovnjaki!

Imajo lepe ženske RES večjo srečo v življenju kot ostale? Strokovnjaki pravijo ... (foto: Profimedia) Profimedia
12. 2. 2020

Naj najprej razjasnimo eno stvar: vsaka ženska je po svoje lepa in, saj veš, kako pravijo – vsake oči imajo svojega "malarja".

A vendar obstaja prepričanje, da je "lepšim" ženskam v življenju veliko lažje. Pa je res?

V raziskavi leta 2015, v kateri je sodelovalo 21 študentov moškega spola, so sodelujoči imeli nalogo, da si ogledajo 300 fotografij žensk. Nato so morali oceniti njihovo lepoto. Skoraj polovico žensk so ocenili kot privlačne, preostale pa kot neprivlačne.

Kasneje so moške združili s tistimi ženskami, ki so jih ocenili kot privlačne. Z njimi so morali odigrati igro na srečo, zatem pa se dogovoriti, kako si bosta razdelila manjši denarni znesek.

Rezultati magnetne resonance so pokazali, da je možnost sprejemanja slabe ponudbe bila veliko višja, ko so jo ponudile lepe ženske. Prav tako so takšno ponudbo hitreje sprejeli kot pri neprivlačnih ženskah.

Kar je pri tem zanimivo, je to, da za tak način obnašanja pravzaprav nimamo neke določene razlage: "Enako bomo reagirali celo takrat, ko vemo, da nam bo ta odločitev škodila oziroma ko vemo, da nam to morda ne bo omogočilo zmenka s privlačno osebo," razlaga priholog Anthony Little.

Sodeč po rezultatih zgornjega raziskovanja se izkoriščanje lastne lepote kot manipulativnega sredstva dogaja zato, ker ženska lepota pri moških zmoti racionalen tok razmišljanja, prav tako pa tudi občutek za enakopravnost.

Si že slišala za "lepotno premijo"?

"Lepotna premija", ki jo raziskovalci omenjajo v tej študiji, je tisto, kar običajno razloži, zakaj bolj privlačne osebe prej dobijo tisto, kar želijo. O njej je bilo narejenih že kar nekaj raziskav in zadeva je pravzaprav takšna: bolj si seksi, več priložnosti dobiš.

Pri tem se seveda lahko začnemo spuščati globoko v psihološko luknjo brez dna. A zgoraj omenjena študija izpostavlja predvsem to, da so moški v takšnih primerih preprosto pod vplivom starodavnega lepotnega uroka in se zaradi tega vedejo neracionalno.

Kaj pa misliš ti? Je res, da privlačnejši ljudje dobijo v življenju veliko več priložnosti, in to po možnosti z manj truda?

Pripravila: N. Š.

Gif: Giphy.com

Preberi še: Zapis moškega: "V zakonu gre tako: ali je tvoj partner #1 ali pa nekaj počneš narobe."

Priporočamo tudi: "ZATO se nam zdi OK, da mi varamo, ženske pa ne!" (izjava MOŠKEGA)