Strokovnjaki opozarjajo: Čevljev nikoli ne hrani v stanovanju (ali v omari!)

Lahko rečemo - fuj? 🤢

Strokovnjaki opozarjajo: Čevljev nikoli ne hrani v stanovanju (ali v omari!) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 9. 2023

Se pred vstopom v stanovanje vedno (vedno vedno) sezuješ? Kot je dokazala strokovnjakinja za čiščenje, Candice Batiste pa ne gre le za lepo navado, ampak pametno potezo. V svoji študiji Univerze v Arizoni iz leta 2016 je namreč pokazala, da s podplati naših čevljev v stanovanje prinesemo kar 421.000 bakterij.

Te se s podplatov med hojo po stanovanju ’preselijo’ na sicer čista tla, in to kar 90 odstotkov vseh!

In čeprav se v tvojem domu že nahaja mnoštvo bakterij, ki jim ne pridejo do živega niti najbolj zagnani gospodinjci, pa so bakterije s čevljev neprimerno nevarnejše. Batista ob tem še posebno opozarja na escherichijo coli.

Čeprav jasni dokazi o tem, da lahko zaradi na ta način vnesenih bakterij tudi resno zbolimo, še manjkajo, pa je Batista mnenja, da je ’preventiva boljša od vsake kurative’.

Zato javnosti svetuje, naj svoje umazane čevlje hrani izven bivanjskih prostorov, ob tem pa odsvetuje tudi njihovo hrambo v omarah.

Prek shranjevanja čevljev v omarah se bakterije namreč rado prenašajo tudi na naša oblačila, pohištvo in stanovanjsko opremo, kar ima za posledico lahko vznik številnih alergij.

Njen nasvet se skratka glasi: Določi prostor, kjer se boš preobula (in naj bo ta prostor, v kolikor je to mogoče, zunaj hiše ali stanovanja). Če je le mogoče, postavi posebno omarico za čevlje pred vhod v stanovanje (ali vsaj v predprostoru vhoda). 

Iskrena izpoved: "Ko me je MAMA vprašala, zakaj moja ŽENA ne pospravlja, sem odgovoril TOLE!"

Foto: Profimedia