Strokovnjaki razkrivajo: "Kadar LAŽEMO, vsi počnemo ENO stvar" (in ne, ni gledanje v tla)

Ko skušamo nekoga prepričati v našo zgodbo, se naši možgani osredotočijo na to, kako besede izgovarjamo in "pozabijo" na nekaj zelooo pomembnega!

Strokovnjaki razkrivajo: "Kadar LAŽEMO, vsi počnemo ENO stvar" (in ne, ni gledanje v tla) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 1. 2021

Čeprav bi mogli rekli, da ne "lažejo ravno najbolje", pa je v resnici med nami zelo malo tistih, ki med laganjem zardijo ali pa gledajo v tla in se na tak način razkrinkajo.

Nedavni eksperiment nizozemskih raziskovalcev je namreč pri proučevanju govorice telesa in kretenj pokazal, da se ljudje med laganjem bolj ali manj obnašamo enako.

In ENA stvar je skupna čisto vsem!

Ko lažemo, popolnoma nezavedno kopiramo obnašanje in govorico telesa osebe, ki ji lažemo. In, kar je še bolj zanimivo: najbolje kopiramo govorico telesa ljudi, s katerimi smo si blizu.

Strokovnjaki POTRDILI: Ta spol LAŽE velikoooooo bolje (in VEČ) od drugega

Zato, tako trdi raziskava, najuspešnejše lažemo svojim partnerjem v ljubezenskih razmerjih. A za to obstaja tudi logična razlaga.

"Ko se trudimo nekoga prepričati v našo zgodbo, se naši možgani popolnoma osredotočijo na tisto, kar izgovarjamo in 'pozabljajo' kontrolirati govorico telesa, slednje pa se zateče k obnašanju, ki zahteva manjši umski napor od razmišljanja," za Daily Mail pojasnjujejo raziskovalci.

Horoskop: Ta astro znamenja veljajo za največje LAŽNIVCE (pazi se jih!)

Kopiranje kretenj je namreč postalo še bolj očitno, ko so prostovoljci morali lagati svojim partnerjem. Hujša ko je bila laž, bolj očitno je postajalo oponašanje partnerjevih ekspresij.

Ker je laganje za naš um bolj naporno kot govoriti resnico, vse napore usmerimo v to, kako laž povemo.

Kot dodajajo raziskovalci, je zato oponašanje partnerjeve govorice telesa lahko očiten znak za prevaro, saj se govorec zanaša na avtomatične procese, ki jih je zavestno težje nadzorovati, in bolj ko se trudimo v glavi 'razdelati' svojo laž, bolj naše telo avtomatično oponaša tistega, ki mu skušamo lagati.

Pripravila: N. Š.

Gif: Giphy.com

Preberi še: Si se kdaj vprašala, zakaj neki TRZNEŠ tik zatem, ko zaspiš? ODGOVOR strokovnjakov (+ ali je NEVARNO)

Priporočamo tudi: Briješ sramne dlake? Strokovnjaki razkrivajo, zakaj tega nikar ne počni