Si se kdaj vprašala, zakaj neki trzneš tik zatem, ko zaspiš? Odgovor strokovnjakov (+ ali je NEVARNO)

A veš tisto, ko ravno utoneš v spanec, potem pa kar naenkrat trzneš? TO je razlog!

Si se kdaj vprašala, zakaj neki trzneš tik zatem, ko zaspiš? Odgovor strokovnjakov (+ ali je NEVARNO) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 1. 2022

Saj poznaš situacijo: končno si se uspela dokopati postelje, se lepo zaviti, da ti je toplo, in po dolgem dnevu je raven tvojega stresa končno začela padati ... dokler kar naenkrat ne trzneš (s čimer po možnosti iz spanca prebudiš še tistega, ki spi poleg tebe).

Le kako se telo iznenada odloči, da bo to storilo? In to ravno tik zatem, ko si utonila v spanec?

Med spanjem gremo skozi različne faze sna. Običajno se po nekje 45 minutah do 1 ure začne REM faza, v kateri začnemo sanjati. V tej fazi so vse mišice paralizirane, zaradi česar več nimamo nadzora nad telesom.

Če se ti ali kdo od tvojih bližnjih med spanjem SLINI, to pomeni ...

V stresnih obdobjih (zaradi prevelike utrujenosti ali nerednega spanca) REM faza nastopi nekoliko prej, kot je telo pripravljeno. Sen se začne, naše mišice pa še niso popolnoma sproščene, zaradi česar ima telo moč fizično reagirati na prizore, ki jih vidimo v snu oziroma sanjah.

A to ni edini možni odgovor.

Namreč, strokovnjaki trdijo, da so trzljaji posledica tega, da se, ko zaspimo, raven nevotransmiterja serotonina zniža, da bi tako pri miru ohranilo večje mišice v telesu.

Vendar pa to ne vpliva na najmanjše mišice, kot so tiste okoli oči in zapestij, zaradi česar pride do trzljajev.

Ali lahko PREVEČ spiš? JA, in to so (negativni) stranski učinki!

Druge teorije pravijo, da je razlog za to evolucijske narave, saj so ti trzljaji opice varovali pred padcem, medtem ko so zaspale na drevesih.

Sicer pa to ni nič nevarnega. :) Trzanje naj bi doživljalo kar 60–70 odstotkov ljudi, a najpogosteje se dogajajo v otroštvu. Večine sicer ne zaznamo, saj smo že dovolj globoko v spancu, ko se zgodijo.

Pripravila: N. Š.

Gif: Giphy.com

Preberi še: Želiš pospešiti izgubo maščobe? Poskusi čaj iz samo DVEH sestavin

Priporočamo tudi: To je PRAVI razlog, zakaj imaš lahko ves čas mrzle roke in noge!