ROZA davek: Že veš, da ženske za stvari plačujemo VEČ od moških?

Zagotovo si že slišala za besedno zvezo roza davek ali pink tax. Cosmopolitan je raziskal, za kaj pravzaprav gre in kako se mu lahko občasno tudi izogneš!

ROZA davek: Že veš, da ženske za stvari plačujemo VEČ od moških? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 1. 2020

Ženske v povprečju služimo manj kot moški, hkrati pa plačujemo tudi več - samo zato, ker smo ženske. Ena izmed raziskav je pokazala, da ženske v povprečju za enake produkte in storitve v enem letu odštejemo tisočaka več. 

Tisoč evrov, ki bi jih lahko porabila za *KARKOLI* drugega.

Pa ne zato, ker bi kupovale večje količine, ampak preprosto zato, ker so produkti namenjeni ženskam dražji. Začne se z otroškimi igračami, konča pa pri ženskih britvicah. Če poenostavimo: če ima roza embalažo, je dražje. 

Poglej si na preprostem primeru:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arga Bibliotekstanten (@argabibliotekstanten) on

Najbolj očitna nepravilnost pri obdavčevanju in samem postavljanju cen izdelkov se pojavi že pri higienskih izdelkih.

Medtem ko za gaze, obliže, plenice in podobne izdelke velja nižji, 9,5% davek, imajo damski produkti kar 22-odstotni davek. Vložki, tamponi in menstrualne skodelice so torej uvrščene med luksuzne dobrine z višjim davkom.

Amm, oprostite - od kdaj so menstruacija, krči in potreba po higienskih izdelkih luksuz? 😐 Prepričane smo, da v kolikor bi imeli mesečno perilo moški, bi bila zaloga vložkov vsaj minimalno obdavčena, če ne celo brezplačna za vse, ki krvavijo. 

Kaj sploh pomeni roza davek in kako se mu kot ženska izogniti?

Pink tax seveda ni dejanski davek, vseeno pa gre za višjo začetno ceno produktov in tudi storitev.  Poleg opozarjanja na neenakopravnost, protestiranja in jeze, ker nas v 21. stoletju še kar tretirajo drugače, se lahko roza davku izognemo tudi na drugačen način.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lakeisha Blow (@nowinchargetaxprofessionals) on

Spremeni nakupovalne navade

Če ti torej ni pomembno ali je britvica roza, modre ali katerekoli druge barve, kupi cenejšo moško različico. Verjemi, Cosmo novinarke smo to že večkrat naredile in ... če smo čisto iskrene, so bile moške britvice veliko boljše. 😉

Ko opaziš posebno akcijo tebi ljubega izdelka, ki je sicer dražji od moške različice, si naredi zalogo. Nakupuj v trgovinah, kjer lahko zbiraš točke ali kupone in tako prihraniš še več. 

Opozarjaj na nepravilnosti!

Javno izpostavljanje trgovin in proizvajalcev na družbenih omrežjih ima velikokrat pozitiven učinek, hkrati pa bomo tako vse skupaj vedele, koga ne podpirati z nakupom. Časi pisem in knjig pritožb so mimo - naredi fotko, jo objavi na Twitter, označi podjetje in voila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pink Tax (@thepinkpursepak) on

Fotografije: Profimedia, Instagram

Preberi še: "Zbogom, 2019! Hvala za vse tvoje lekcije ...✨" (iskren zapis ob koncu leta)
Priporočamo tudi: VIDEO: Ta božična reklama RAZJEZI vsako žensko, ki jo pogleda (z razlogom? 🤔)