Ko izvlečeš paket zamrznjenega mesa iz zamrzovalnika in ga pustiš stati pri sobni temperaturi, je to zares precej preprost način, da ga učinkovito odmrzneš.
Toda ali je to res najboljši način za odmrzovanje surovega mesa?
Izkazalo se je, da ta metoda ni najbolj higienska, saj je treba s surovim mesom skrbno ravnati, da preprečiš bolezni, ki se prenašajo s hrano, in rast bakterij.
Težava je v tem, da meso postane bolj občutljivo in nagnjeno k hitri rasti bakterij, ko doseže sobno temperaturo.
Zamrznjeno surovo meso je varno za nedoločen čas le takrat, ko je popolnoma zamrznjeno.
Ko je meso zamrznjeno in shranjeno pri primernih temperaturah, bakterije ne morejo rasti ali se razmnoževati.
Če pa pustiš meso na pultu ali v umivalniku ves dan, medtem ko se odtaja, pomeni, da dovoliš, da meso doseže temperature, ko je rast bakterij spet mogoča.
Vse bakterije, ki so bile prisotne v surovem mesu, preden si ga zamrznila, se lahko začnejo razmnoževati. Bolj kot je meso vroče, hitreje se bodo bakterije razmnožile.
Poleg tega se meso med odmrzovanjem ne bo odtajalo enakomerno.
Zunanjost se bo najprej odtalila, sredina pa bo ostala zamrznjena.
To pomeni, da bo zunanja plast surovega mesa največ časa preživela na toplih temperaturah in hitro zbirala potencialno nevarne bakterije, medtem ko se bo notranjost še ogrevala.
Zaradi tega se priporoča, da pokvarljiva živila – vključno s surovim mesom – nikoli ne ostanejo na sobni temperaturi več kot dve uri.
To je najvarnejši način odmrzovanja mesa
Na srečo obstaja zanesljiv način, da meso segreješ na pravo temperaturo, ne da bi pri tem tvegala zaužitje nevarnih bakterij: odtaljevanje v hladilniku.
Odmrzovanje v hladilniku velja za najvarnejši način odmrzovanja mesa.
Sicer res traja kar nekaj časa – v večini primerov celih 24 ur – vendar je to edina brezhibna in priročna metoda.
Vse kar moraš storiti je, da surovo meso vzameš iz zamrzovalnika in ga shraniš v hladilniku.
Meso pusti pri miru, medtem ko se počasi segreva na temperaturo in problem je rešen.
Ne želiš čakati? Poskusi to!
Če ne moreš čakati dan ali dva, da uporabiš zamrznjeno meso, obstaja še en popolnoma varen način, da ga odmrzneš – in deluje hitro. Samo skuhaj ga!
Kuhanje zamrznjene hrane je namreč povsem v redu.
Tvoj čas kuhanja bo sicer upočasnjen, trajal bo približno 50 odstotkov dlje kot običajno, vendar popolnoma odpravi nevarnost bakterij in večerja bo v hipu na mizi.