Nasilje doma: Če ti prijateljica pokaže TA ZNAK, pomeni, da je v stiski (bodi pozorna in ukrepaj!)

Če vidiš ta 👇 znak, le pokliči na pomoč, preden bo prepozno! 😔 In ne pozabi tega deliti, morda komu rešiš življenje. ❤️

Nasilje doma: Če ti prijateljica pokaže TA ZNAK, pomeni, da je v stiski (bodi pozorna in ukrepaj!) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2021

Situacija zaradi koronavirusa je s seboj prinesla marsikatere posledice, ki so do zdaj že vidno vplivale na naša vsakdanja življenja.

Med drugim je povečana izoliranost oziroma dejstvo, da ogromno časa še zmeraj preživljamo doma, povzročilo tudi porast družinskega nasilja.

V kolikor med pogovorom s prijateljico, sestrično, mamo, pravzaprav komerkoli opaziš spodnji znak, je čas za ukrepanje:

Znaka se je domislila kanadska organizacija canadianwomen.org, ki skuša na tak način kar se da pomagati ženskam, ki doma trpijo zaradi družinskega nasilja.

"Moj nasilni bivši je skušal 'kupiti' mojo tišino, a jaz se nisem dala." (osebna izpoved)

In zdaj, ko poznaš znak, boš naslednjič zagotovo tudi ti bolj pozorna na kretnje svojih sogovorcev (tako ženskega kot moškega spola), še posebej, če že dalj časa sumiš, da se pri njih doma dogaja nekaj groznega. 😔

Le takoj pokliči na pomoč, preden bo prepozno!

Kam se lahko sicer obrne ženska, ki preživlja nasilje v družini?

V urgentnih situacijah je najbolje poklicati policijo in doseči prepoved približevanja. Pomoč zdravnika je po nasilnem dogodku potrebna. Po pomoč pa se lahko obrnete tudi na najbližji center za socialno delo, kjer delujejo koordinatorice za nasilje.

Obstaja tudi več telefonskih kontaktov, ki se ukvarjajo z nasiljem v družini in na katere lahko ženska pokliče. Nekatere izmed njih nudijo 24-urno svetovanje.

Obrneš se lahko na krizni center, ki obstaja v okviru Društva Ženske svetovalnice, in kamor se lahko umakneš v primeru akutnega nasilja. V Sloveniji delujejo varne hiše, za vstop se je potrebno predhodno dogovoriti. Vsa zatočišča ženskam nudijo popolno anonimnost in varnost ter socialno, psihološko in drugo podporo pri ponovni gradnji življenja. Seveda je dobrodošla tudi pomoč prijateljev in družinskih članov.

Preberi še: Srce parajoče pismo naše bralke: "Če bi mož našel to pismo, se bojim, da bi me ubil"

Priporočamo tudi: Si že slišala za TRATAKO? Ta preprosta vaja ti bo pomagala pri depresiji, nespečnosti in anksioznosti