Zagotovo si nisi mislila, da je lahko rezanje zelenjave in mesa tako zakomplicirano. Obstaja namreč mnogo pravil in priporočil, ki se jih moraš držati, če se ne želiš poškodovati.
S temi nasveti se boš tako izognila, da bi se na tvoji deski začele nabirati bakterije, ki bi lahko kontaminirale tvojo hrano!
Mesa in zelenjave ne smeš rezati na isti deski za rezanje zaradi kontaminacije z različnimi stvarmi.
To lahko preprosto rešiš tako, da svoje deske označiš z določeno barvo, recimo rdečo za meso in zeleno za zelenjavo.
1. Režeš na spolzki površini
Če je tvoja deska ali delovna površina spolzka, obstaja velika verjetnost, da ti bo roka zdrsnila in se boš porezala. To težavo enostavno reši tako, da pod desko podloži kuhinjsko krpo.
2. Napačna velikost deske
Kadar nočeš natlačiti omaric ali predalov v kuhinji, pogosto kupiš premajhno desko za rezanje, zato težje režeš zelenjavo in meso ti med rezanjem visi z nje.
Če želiš preveriti, če je tvoja deska dovolj velika, preprosto vzemi nož za rezanje, ga postavi diagonalno čez desko in če je deska manjša od tega, ni dobra za rezanje.
3. Daš jih v pomivalni stroj
Deske za rezanje ne smeš izpostavljati toploti tako dolgo, kot je potrebno za pranje, saj se lahko deska poškoduje in poči.
Razpoke v plošči, ki jih ne moreš dobro oprati, pa so idealen prostor za bakterije.
4. Shranjuješ stare deske
Čeprav jih ne uporabljaš več, deske še vedno shranjuješ v kuhinjskih omaricah.
Špranje na teh deskah so idealen prostor za bakterije, tudi če jih ne uporabljaš več. Zato jih ne shranjuj, saj s tem nevede gojiš bakterije.