Koliko kilometrov se lahko še v resnici pelješ, ko zasveti lučka za gorivo?

Pri posameznih avtomobilih količina rezerve zadošča za različne razdalje, vsekakor pa se ni modro voziti s skoraj popolnoma praznim rezervoarjem.

Koliko kilometrov se lahko še v resnici pelješ, ko zasveti lučka za gorivo? (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo) Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo
19. 9. 2023

Si se kdaj vprašala, koliko še imaš zares goriva v rezervoarju, preden 'obstaneš' na cesti čiiisto brez?

Ko se ti v avtu prižge rumena (pri nekaterih avtomobilih rdeča) opozorilna lučka, je to poleg kazalca, ki se spusti proti ničli, dodatno opozorilo, da zmanjkuje goriva in da je treba čim prej zaviti na bencinsko črpalko.

Pri vožnji z rezervno količino goriva razdalja, ki jo je mogoče prevoziti, preden motor ugasne, običajno zadošča do najbližje bencinske črpalke.

Vendar pa vožnja 'na hlape' ni priporočljiva.

Opozorilni sistem za rezervo namreč lahko odpove ali ne deluje natančno in doseg z zadnjimi 'kapljicami' goriva je spremenljiv glede na način vožnje, konfiguracijo ceste in tudi glede na model avtomobila, saj imajo različne nastavitve opozorilnih znamenj.

Ufff, raziskava pokazala, da TA letalski prevoznik v resnici sploooh ni tako poceni (se ti je to že zgodilo?)

Pri voznikih vožnja z rezervno količino goriva lahko povzroči tesnobo, ki negativno vpliva na varnost vožnje, v nekaterih državah pa zaustavitev zaradi pomanjkanja goriva celo kaznujejo. In čeprav se je vožnji z minimalno količino goriva najbolje izogniti, se lahko zaradi različnih dejavnikov zgodi tudi vestnim voznikom.

Britanska organizacija za tržne analize Compare The Market je v zvezi s tem problemom opravila analizo avtonomije razpoložljive rezervne količine goriva pri posameznih avtomobilih in jih razvrstila glede na razdaljo, ki jih lahko prevozijo, ko zasveti opozorilna lučka.

Poglej spodaj:

AVTOMOBILI Z VEČJO AVTONOMIJO AVTOMOBILI Z MANJŠO AVTONOMIJO
Volkswagen Passat: (120 kilometrov) BMW M3 (51 kilometrov)
Volvo V40 (113 kilometrov) Kia Picanto (52 kilometrov)
Ford Mondeo (112 kilometrov) Fiat 500 (59 kilometrov)
BMW serije 5 (109 kilometrov) Mini Cooper (60 kilometrov)
Toyota Prius (107 kilometrov) Mitsubishi Outlander (61 kilometrov)
Mercedes razreda E (103 kilometre) Jaguar XK (62 kilometrov)
Audi Q5 (102 kilometra) Citroen C1 (62 kilometrov)

Rezultati študije kažejo, da je pretiran strah, ko se prižge opozorilo o nizki količini goriva, odveč, saj avtomobilski proizvajalci upoštevajo pravilo desetih odstotkov prostornine rezervoarja, ki je običajno določen kot delež rezerve, in to je v skoraj vseh primerih dovolj za obisk bližnje črpalke.

A upoštevati je treba tudi, da se poraba poveča zaradi drugih dejavnikov.

Na primer, zaradi delovanja klimatske naprave ali ekstremno nizkih temperatur. Zaradi skoraj povsem praznega rezervoarja lahko pride celo do okvare motorja, saj se sesalna črpalka lahko pregreje, v sistem pretoka goriva pa lahko pridejo kondenzirana vlaga in usedline umazanije, ki se naberejo na dnu rezervoarja.

Preberi več na Avto-magazin.si

Že veš, kaj lahko uporabiš, ko ti zmanjka tablet za POMIVALNI stroj (pa ro 100% imaš doma)