Poskrbi za svoje duševno zdravje! To vsako jutro počne Cosmo uredništvo ...

Karantena, samoizolacija in socialno distanciranje vplivajo tudi na naše počutje ter mentalno zdravje. Tako se tega lotevamo Cosmo punce 👇

Poskrbi za svoje duševno zdravje! To vsako jutro počne Cosmo uredništvo ... (foto: Profimedia) Profimedia
30. 3. 2020

Kljub temu, da običajno ne občutim tesnobe in se stresnim situacijam rada izognem v velikem loku, pa me trenutno stanje v svetu vseeno ni pustilo ravnodušne. Najprej smo se mirili, da bo vse okej, nato je prišla panika, v drugem tednu samoizolacije za štirimi stenami (z izjemo pasjih sprehodov v naravi) pa mi gre vse že pošteno na živce.

Verjamem, da se vsi zavedamo, kako pomembno je v tem trenutku ostajati doma in poskrbeti za svoje zdravje ter se izogibati obljudenim točkam, kot so trgovine in lekarne. Ker pa ti posedanje na kavču verjetno že preseda, družabnih iger pa si se naveličala, sem med Cosmo puncami preverila, kako se soočajo s trenutnimi razmerami, da ohranjajo mirno kri ter mentalno zdravje.

1) VSAKODNEVNO GIBANJE

Preden zjutraj najdeš nov, še bolj inovativen izgovor kot včeraj, se loti meditacije, joge ali telovadbe. Že malo jutranjega miganja bo poskrbelo za zbistritev misli in boljši začetek dneva. Kar nekaj Cosmo deklet se je lotilo joge.

Priporočam ti 30-dnevni joga izziv z Adriene:

2) SVEŽ ZRAK

Zjutraj in pred spanjem odpri okna ter prezrači sobo oziroma stanovanje, čez dan pa si privošči vsaj en sprehod. Pasji prijatelj te bo prepričal v še kakšnega več. 😉 Ob sprehodu se umakni v gozd, na travnik ali na drugo lokacijo, kjer ni ljudi.

3) KVALITETEN SPANEC

Verjetno ni treba posebej poudarjati, zakaj je pomembno, da spimo 8 ur na dan, kajne? Raziskave so pokazale, da med spanjem telo izloči toksine, uravna hormone in poskrbi za optimalno delovanje naših možganov. Če imaš težave s spanjem, si zvečer pripravi čaj ali poišči aplikacijo za umiritev.

👉 Našle smo nenavaden recept za ČAJ, ki uspava še največje nočne ptice

4) POSPRAVLJANJE

Nered in kopičenje dokazano stopnjujeta stres in tesnobo, zato svoj čas med karanteno izkoristi za pospravljanje in reorganizacijo svojih omar - začni z garderobno omaro, preglej kuhinjske omarice in zavrzi živila s preteklim rokom, kopalnica pa bo tudi vesela temeljitega drgnjenja.

5) TEHNOLOŠKI DETOX

Z vseh strani smo bombardirane z novicami, zasrbljujočimi številkami in obvestili, ki verjetno tudi pri tebi kdaj prižgejo rdečo lučko v glavi. Če se zaradi dela ne moreš povsem odklopiti, poskusi uporabo pametnih naprav čez dan vsaj omejiti ali ugasniti obvestila, popolnoma pa jih ugasni vsaj dve uri pred spanjem. Ne skrbi, vse bo počakalo.

6) PRIPRAVI SI KOPEL

Kaj praviš na zasluženo kopel, po tem, ko bo kopalnica očiščena? Vsaj enkrat tedensko si pripravi sproščujočo kopel s svojo najljubšo kopalno kroglico, soljo ali penečim gelom. Ne pozabi na dišečo svečko in najljubšo knjigo za dodatno mero sprostitve. 

👉 LUNINA KOPEL je zadnji hit, in to je razlog, zakaj si jo moraš nujno privoščiti

7) POIŠČI INSPIRACIJO

Namesto da neprestano gledaš poročila ali skrolaš po Twitterju, si vzemi nekaj časa za hobije, ki te bodo inspirirali ter napolnili s pozitivno energijo in srečo.

Prisluhni podcastu, poglej film brez pogledovanja na socialna omrežja, preberi revijo, pokliči nekoga, ki ga pogrešaš ali pa začni risati.

👉 Prisluhni Cosmopolitanovemu podcastu TUKAJ

Pripravila: Nataša Mernik

Fotografije: Profimedia

Preberi še: HOROSKOP: TO je knjiga, ki bi jo morala prebrati v času karantene (glede na ASTRO znamenje)
Priporočamo tudi: Šest deklet je z nami delilo svoje zgodbe o SAMOZADOVOLJEVANJU (TAKO se boš najbolj sprostila!)