V pralni stroj zliješ cel kup detergenta, da bi oblačila bolj dišala? Napaka, storiti moraš TO

Pa še privarčevala boš! Tole razkritje nas je vrglo na rit! 

V pralni stroj zliješ cel kup detergenta, da bi oblačila bolj dišala? Napaka, storiti moraš TO (foto: Profimedia) Profimedia
24. 2. 2022

Ko gre za pranje perila, se večina od nas drži gesla »več detergenta za perilo, bolje« – navsezadnje naj bi tako oblačila bolj dišala in dlje ostala sveža.

Vendar pa so strokovnjaki mnenja, da je pretiravanje z detergenti za pranje perila dejansko škodljivo in bo uničilo tvoja oblačila.

Ekologi namreč opozarjajo, da kadar uporabiš preveč detergenta, se to ne bo izpralo do konca pranja. Zaradi tega bodo na tvojih modnih kosih ostali ostanki detergenta in oblačila bodo zaradi tega manj privlačna. 

Priporočamo: Si naveličana svojih starih čevljev? Tukaj je 6 načinov, kako jih lahko popolnoma preobraziš

Preberi tudi: Naša stilistka razkriva, kako lahko na kul način svojo poletno obleko nosiš že zdaj

Da bi zaščitila svoja oblačila in tudi svoj pralni stroj, strokovnjaki za trajnostni razvoj priporočajo uporabo ene do dveh kavnih žličk tekočine – skoraj toliko, da napolniš mali kozarček za žganje.

Pristop »manj je več« ti bo pomagal zmanjšati porabo detergenta, kar je odlično za tvoja oblačila, denarnico in okolje.

Trik v tem, da tvoja oblačila ne bodo "dišala" kot zadnji obisk fitnesa pa je v tem, da pralni stroj ne napolniš do konca.

Preberi še: So ti kavbojke preozke? S tem trikom jih raztegneš kot prava profesionalka

Seveda je od količine uporabljenega detergenta odvisno tudi to, kako dobro so tvoja oblačila vzdrževana, kakšna je kvaliteta vode in velikost samega pralnega stroja. 

Tisti, ki obvladujejo gospodinjska opravila, so po večini mnenja, da je za sveža oblačila dovolj že polovica količine detergenta, od tiste predlagane na samem izdelku.

Fotografije: Profimedia