Imaš doma plašč iz umetnega krzna? Naša modna urednica pravi, da moraš vedeti tole

Verjemi, tole ti bo prihranilo cel kup denarja. 

Imaš doma plašč iz umetnega krzna? Naša modna urednica pravi, da moraš vedeti tole (foto: Profimedia) Profimedia
21. 12. 2021

Si tudi ti mnenja, da je krzneni plašč edina prava izbira za mrzle zimske dni? Potem moraš nujno poznati naslednje trike, kako zanj pravilno skrbeti!

Ne glede na to, ali si plašč podedovala od babice ali pa našla odličen primerek v vintidž trgovini, če želiš da ohrani svoj razkošni videz, moraš zanj lepo poskrbeti.

Še boljša in bolj ekološka izbira so plašči iz umetnega krzna, ki danes - roko na srce - izgledajo še bolje, kot pa tisti iz pravega krzna, in je tudi zanje potrebno poznati pravila čiščenja, a so veliko preprostejša, kot za pravo krzno.

Tu so torej najprej triki, kako skrbeti za plašč iz pravega krzna.

Preberi tudi: Top 5 nasvetov za izbiro pravega spodnjega perila

Naravni krzneni plašč bi moral vsako leto očistiti profesionalni krznar ali kemična čistilnica, ki je specializirana za čiščenje krzna. Pravega krznenega plašča ne poskušaj oprati doma, sicer ga lahko trajno poškoduješ.

Tudi če krznenega plašča ne nosiš pogosto, se lahko živalske kože posušijo, če jih ne očistiš vsako leto, živalsko krzno pa nabira prah, olja in vonjave. Profesionalno čiščenje bo krznu dodalo lesk in sijaj ter preprečilo, da bi se odlepil.

Priporočamo: Slovenska blogerka odprla paket iz Asosa in doživela ogabno presenečenje

Izberi pravi obešalnik

Tvoj krzneni plašč naj bo vedno obešen na širok, trden, oblazinjen obešalnik, da ramena ne izgubijo oblike. Vrat obešalnika mora biti dovolj dolg, da je ovratnik plašča stran od obešalne palice.

Zaščiti krzno pred prahom

Če krzno ne nosiš vsak dan, uporabi vrečko za oblačila iz 100-odstotnega bombaža, da preprečiš nabiranje prahu. Krzna ne obešaj v plastično vrečko, ki ne diha, ker potrebuje kroženje zraka, da se koža ne izsuši in razpoka.

Izogibaj se madežem

Če pod plaščem okoli vratu nosiš šal, boš preprečila, da bi telesna maščoba in ličila umazali ovratnik plašča. Izogibaj se uporabi laka za lase ali parfuma, ko nosiš plašč: formule večine blagovnih znamk vsebujejo alkohol, ki lahko posuši kožo. Vsa olja v izdelkih lahko prodrejo v dlako in sčasoma bo postala žarka. Vonj je skoraj nemogoče odstraniti.

Preberi še: Samo tole moraš upoštevati, da boš na spetu vedno kupila prave čevlje

Odstrani odvečno vlago

Če te ujame rahel dež ali sneg, dlako preprosto otresi, da odstraniš čim več vode. Obesi ga, da se posuši v dobro prezračevanem prostoru. Ne uporabljaj sušilnika za lase ali kakršne koli neposredne toplote na krznu. Ko se posuši, še enkrat pretresi, da se dlaka zrahlja. Ne češi ali krtači ga, enostavno zgladi dlako z roko.

Če se plašč popolnoma prepoji z vodo, ga moraš nemudoma odpeljati k profesionalnemu čistilcu za krzno, da lahko kože pravilno obdela in prepreči krčenje. 

Kako pa boš najbolje poskrbela za plašč iz umetnega krzna?

- Plašč iz umetnega krzna očisti in enkrat na sezono. Po potrebi očisti umazanijo in madeže

- Obrni ga navzven

- Pralni stroj nastavi na občutljiv program, voda naj bo mlačna ali hladna

- Uporabi le detergent za občutljivo perilo ali volno

- Vstavi plašč in pusti, da se namaka 15 minut

- Nato uporabi cikel za izpiranja pralnega stroja. Izogibaj se hitrim ožemanjem, da se tkanina ne poškoduje

- Ko ga vzameš iz stroja, ga previdno ožemi z brisačo, da odstraniš odvečno vodo iz dlake. Ne dajaj ga v sušilnik. Postavi ga na ravno površino, da se posuši

- Ko se posuši, dlake nežno počeši s krtačo

Fotografije: Profimedia