Si tudi ti mislila, da so nizki čevlji boljši od petk? V tem primeru to nikakor ne drži (in so petke veliko boljše zate!)

Ta nasvet te bo povsem sezul (tudi nas je)!

Si tudi ti mislila, da so nizki čevlji boljši od petk? V tem primeru to nikakor ne drži (in so petke veliko boljše zate!) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 3. 2022

Izbira pravega čevlja ti lahko pomaga, da se počutiš najbolje in preprečiš poškodbe, kot so žulji, kurja očesa ali celo slab hrbet.

Da bi se prepričale o najboljši izbiri, smo za mnenje povprašale strokovnjakinjo, ki je mnenja, da nas večina nosi napačne čevlje-

Po njenem mnenju imajo ljudje pogosto napačno prepričanje, da so ravni čevlji najboljši za zdravje stopal, vendar pravi, da to ni vedno tako.

Fleksibilno stopalo z nizkim lokom

Izraz 'fleksibilen' pomeni, da medtem ko je med stanjem (nošenjem teže) stopalo ravno, se lok ponovno vrne, ko ne stojiš," pojasnjuje strokovnjakinja.

Konstrukcijsko podporni čevlji, kot so tisti z zapenjanjem, so lahko udobnejši od sandalov ali čevljev z minimalno podporo za ta tip stopala.

Strokovnjakinja ugotavlja, da je lahko najboljša izbira 5 cm visoka peta in ne povsem raven čevelj.

Rahla peta lahko zmanjša količino sploščenosti loka med normalnim stanjem, hojo ali aktivnostjo.

Preberi tudi: Stilistka svetuje: Tako si brez valjča iz oblačil odstraniš dlake in mucke

Neprilagodljiv, visok lok

Visoki loki so stanje, ki vključuje prekomerno ukrivljenost stopalnega loka – nasprotje ravnih stopal.

Nošenje čevljev z oblazinjenim podplatom je še posebej pomembno za ljudi, ki imajo visok lok. Izberi čevlje, ki so dobro oblazinjeni in podpirajo, z dovolj prostora v notranjosti prstov, saj takšno stopalo potrebuje več prostora v čevlju.

Strokovnjakinja predlaga tudi uporabo široke tehnike zavezovanja, ki vključuje preskakovanje vsakega drugega očesca, da se zmanjša pritisk na vrh stopala.

To zagotovilo, da ne boš imela bolečine ali otrplosti stopala zaradi pritiska vezalk.

Preberi še: To je največja skrivnost stilistov, zaradi katere vsi stajlingi izgledajo popolno

Nestabilna stopala, nagnjena k zvinom gležnja

Nestabilen gleženj običajno sledi hudi poškodbi zvina, ki povzroči otekanje, modrice in težave pri hoji.

Čevlji z visoko peto dodatno obremenjujejo tvoj gleženj in se jim je treba izogibati. Za stabilizacijo gležnja se odloči za škorenj z zapenjanjem in z majhno peto ali brez pete.

Večerni čevlji

In ko gre za ples, strokovnjakinja pravi, da je čevelj, ki drži nogo, bistvenega pomena. Potrebna je neka oblika pritrditve, ki bo zmanjšala tveganje padca.

Pametna izbira bi bil tudi podplat, ki bo nudil nekaj zaščite pred neravnimi plesišči, in morda nižja peta, če vanje nisi tako prepričana. 

Poudarja tudi pomembnost vprašanja, ali je v čevlju dovolj prostora za tvojo nogo. Če so prsti na nogah stisnjeni dlje časa, se lahko razvijejo boleče kurja očesa ali mehurji," dodaja strokovnjakinja.

Preberi tudi: Če imaš v omari UGGice, ki jih zaradi ponošenega videza ne nosiš več, naredi to

Stopala nagnjena k razpokanim petam

V tem primeru strokovnjakinja svari pred čevlji brez hrbta. Omogočajo namreč, da se pete bolj premikajo proti podplatu obutve, povečujejo trenje in pritisk, kar povzroča nabiranje kalusa.

To prispeva k zmanjšani hidrataciji in kalus lahko povzroči razpoke na koži.

Poskušaj, kadar koli je to mogoče, imeti obutev, ki zadrži stopala zadaj. Če imaš v planu daljšo hojo ali boš dlje časa stala, bo to preprečilo trenje pete.

Deformirani prsti

Strokovnjakinja pojasnjuje, da so deformirani prsti včasih lahko posledica neustrezne obutve. Če želiš to preprečiti, izberi čevlje z široko konico.

Izogibaj se nošenju tesnih, ozkih čevljev z visoko peto, kjer je to mogoče, saj ne dovolijo, da bi prsti ležali ravno in tako lahko le še poslabšajo simptome.

Če se vseeno ne moreš odpovedati petkam, potem naj te ne bodo višje od dveh centimetrov.

Nošenje čevljev z visokimi petami poveča pritisk na prste in povzroči njihovo upogibanje. Čevlji z vezalkami so v tem primeru idealni, saj so prostornejši in nastavljivi.

Fotografije: Profimedia