Modna urednica: Ta preprost TEST pove, kako kakovosten je kos oblačila (poskusi ga v trgovini)

Tudi v trgovinah s hitro modo lahko najdeš ZELO KAKOVOSTNE kose, le vedeti moraš, kako jih prepoznati! 👏🏼

Modna urednica: Ta preprost TEST pove, kako kakovosten je kos oblačila (poskusi ga v trgovini) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 7. 2021

Vse smo rade lepe in urejene, oblečene po zadnjih modnih zapovedih, a vsaka denarnica ima tudi svoje dno. Seveda ni potrebno, da za lepa oblačila zapraviš celo premoženje, saj so znamke hitre mode dostopne in ponujajo zelo aktualne kose, vendar so takšna oblačila lahko zelo hitro videti ceneno.

Pri nakupih vedno svetujemo: kakovost pred količino!

Da se izogneš zgrešenim nakupom, je naša modna urednica pripravila seznam stvari, na katere bodi pozorna pri nakupovanju (še posebej v trgovinah s hitro modo). Rezultat? Od zdaj naprej boš vedno kupila kakovostna, lepo izdelana oblačila, ki bodo delovala elegantno in bogato.

#1 Materiali

Za lep videz in obstojnost oblačila je izbor materiala ključnega pomena! Sintetične tkanine, ki se hitro mečkajo, ne bodo nikoli izgledale tako dodelano, kot na primer svila, bombaž, šifon, kašmir ali volna.

Pri nakupovanju zato vedno preveri sestavo oblačil in naredi hitri test mečkanja: med dlanmi oblačilo zmečkaj in če se material ne povrne v prvotno stanje, ga raje pusti na obešalniku.

#2 Kroj

Danes je modna cela kopica različnih krojev in silhuet, od tistih izredno prilegajočih, do povsem oversized. Vendar bodi pri tem pozorna na:

široki ne-prilegajoči kroji (še posebej tisti bolj škatlasti) so lahko videti izredno ceneno, saj lahko namesto oversized izgledajo, kot da si izbrala napačno velikost.

Poleg tega lahko ne-prilegajoči kroji v kombinaciji s tankimi cenenimi materiali delujejo ne-strukturirano. Tu lahko izpostavimo zelo popularen tvid oz. material bukle iz katerega je tvid narejen.

Ta najlepše pride do izraza pri teliranih oz. telesu prilegajočih se krojih, med tem ko v kombinaciji z širokimi kroji izpade povsem ne-elegantno.

Če je material po vrhu tega še tanek in ne vzdrži telirane oblike, je rezultat zelo neprivlačen.

Preberi še: Poglej top torbo, ki jo je za poletje oblikovala Nina Šušnjara

#3 Šivanje

Na kakšen način je oblačilo zašito lahko zelo hitro izda, ali gre za kvaliteten kos. Pred nakupom zato vedno preveri, kako so zašiti robovi, žepi in drugi detajli.

So šivi ravni ali delujejo površni? So na določenih mestih ostale nitke? Še posebej pri kosih iz raztegljivih materialov bodi pozorna, da ko tkanino raztegneš, šivi ne popokajo. 

#4 Kovinski dodatki

Neti, gumbi in ostali kovinski dodatki na oblačilih in modnih dodatkih (še posebej čevljih) hitro izdajo njegovo pravo vrednost.

Še posebej tisti, ki so pobarvani v zlate in srebrne odtenke, lahko že ob prvi uporabi izdajo, da so v resnici plastični, saj se barva hitro odkruši.

Če ti je oblačilo resnično všeč, lahko gumbe tudi zamenjaš s tistimi nekoliko bolj ekstravagantnimi, pa za kos še vedno ne boš odštela celega premoženja.

Priporočamo: Ta način zavezovanja bikinija uporabljajo vsa modna dekleta

#5 Struktura

Kako je oblačilo vzdrži svojo obliko je zelo pomembno, če želiš kos nositi dolgo časa. To je še posebej vidno pri vrhnjih oblačilih, kot so jakne, plašči in suknjiči.

Bodi pozorna na to, kako so zašiti ovratniki in rokavi. Se kroj lepo prilega in je oblačilo primero podloženo? Ti detajli bodo hitro razkrili ali je kos kvaliteten in ali bo vzdržal test časa.

#6 Potiski

Težko je posploševati, ko govorimo o potiskih, saj so različni potiski popularni v različnih obdobjih. Kljub temu pa se na seznamu tistih, ki so v vsakem primeru videti ceneno, umešča kar nekaj primerov.

 Največkrat gre za kombinacijo potiska in cenenega materiala (kot je sintetika), še posebej takega, ki se sveti. Zato se izogibaj svetlečih materialov v kombinaciji z živalskimi potiski, ali drobnim rožastim printom.

Preberi tudi: Če ne želiš čudnih pogledov, se letos nujno izogni tem trendom

#7 Drobni detajli

Poleg kovinskih dodatkov je še cel kup detajlov, zaradi katerih lahko oblačilo  izgleda povsem ceneno. Čipke, vezenine, elastike, zadrge, različni robovi, perje in volančki - vse to lahko razkrije, koliko truda je bilo vloženega v sam kos in kako boš v njem videti.

Preveri  detajle in se vprašaj: dodajo oblačilu višjo vrednost ali so tam zgolj za okras? So uporabljeni premišljeno? Drži se pravila manj je več, in za sofisticiran izgled izberi le tiste kose, katerih detajli oblačilo naredijo še lepše in bolj posebno.

Fotografije: Profimedia