Sladkor ni le v čokoladi, najdeš ga tudi v kruhu.
Popolna dieta so beljakovine in zelenjava? Hrana, na kateri naj bi preživel že predjamski človek, a si danes zajtrka brez nutelle, kosa kruha in kremnih sirčkov ne predstavljamo več. Sladkor, živilo, ki povzroča eno najhujših odvisnosti, je skrit še kje drugje kot le v kislih bonbonih in čokoladi.
Ne spreglej še:
- Koliko Slovenk gleda porno vsebine? Odstotek gledalk na Pornhubu te bo močno presenetil
- Kruh za zajtrk? Da, ampak ne katerikoli - le tega, ki ga priporočajo strokovnjaki
Ogljikove hidrate, pod katere spada tudi sladkor, najdeš v mlečnih izdelkih, sadju, zelenjavi, zrnih (riž, kvinoja, koruza ...), oreščkih, stročnicah in semenkah. Lahko so sestavljeni in 'bolj' zdravi, kot na primer vlaknine in škrob ali enostavni in precej nezdravi. Med te, ki jih za svoje zdravje ne bi smel uživati prav vsak dan, spadajo bela moka, mleko, sladkor, beli riž in sadje (ter skoraj polovico domače shrambe).
Po užitju se namreč takoj absorbirajo v krvni obtok, kjer se pretvorijo v glukozo in povzročijo preveliko izločanje inzulina. Poleg številnih potencialno hujših zdravstvenih posledic ti povišana vrednost inzulina povzroči napad lakote, zaradi česar lahko poješ še skladovnico sendvičev ali popečenih kruhkov, ki bodo čez čas povzročili prav isti napad lakote kot prej. Sizifovo delo pa se bo nadaljevalo v nedogled. Ali pa dokler ne zaužiješ polnovrednega obroka, ki bi moral biti sestavljen iz vlaknin in beljakovin.
Vsak dan naj ne bi zaužili več kot 9,5 čajne žličke sladkorja, če si ne bi želeli, da se ta *preveč* negativno odraža na našem telesu. Odmeriti žličko sladkorja je povsem enostavno, predvidevati, koliko teh žličk se skriva v jutranjem kozarcu mleka in kosu kruha, pa je bolj zakomplicirano. Sladkor tudi negativno vpliva na naše ožilje in delovanje možganov, lahko namreč povzroči, da se tvoji možgani zmanjšajo in atrofirajo.
Preveč glukoze in predvsem fruktoze lahko povzroči, da svoje možgane 'izstradamo' energije, potrebne za normalno delovanje. Ovirata namreč normalno delovanje mitohondrijev, ki skrbijo za energijo možganskih celic, in onemogočita prevzem energije, ki je nujno potreben za normalno delovanje možganov. Preveč sladkorja lahko povzroči tudi izgubo spomina. Celice pod vplivom glukoze ne dobijo dovolj kisika in tako ne delujejo pravilno.
Znaki, da zaužiješ precej preveč sladkorja (in očitno ne šteješ dnevnih čajnih žličk 😉), so poleg prekomerne telesne teže in nenehnem hrepenenju po dozi sladkorja, tudi težave s spominom in prebavo, povišanje trebušne maščobe, zobna gniloba, težave z jetri in vse stransko slabo počutje.
Predvsem pa lahko povzročijo nastanek prezgodnjih gubic, zaradi katerih si lahko videti veliko starejša kot sicer (kremice večinoma ne pomagajo, botoks pa lahko, kot preventiva, videz kože le poslabša).
Te morda zanima še: Napitek za hitro hujšanje iz le 3 sestavin (ki odstranjuje toksine in pospešuje presnovo)
Preberi še: Vsak dan ješ jajca? Hmm, preberi tole, saj lahko drugače vplivajo na zdravje, kot si mislila
Novo na Metroplay: Karin Velikonja | Slovenka, ki je odprla prvi holistični studio v Evropi