Redno piješ vodo iz plastenk? Preveri, zakaj lahko s tem ogrožaš svoje zdravje

11. 2. 2024
Redno piješ vodo iz plastenk? Preveri, zakaj lahko s tem ogrožaš svoje zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Voda v plastenkah lahko ogroža tvoje zdravje. Kako?

Pred kratkim so po spletu zaokrožili rezultati raziskave, ki jo je izvedla organizacija Orb Media, in sicer so testirali 250 plastenk enajstih različnih proizvajalcev oziroma znamk (med njimi tudi Nestle Pure Life, Dasani, Evian, San Pellegrino, Gerolsteiner). V vzorec so vzeli plastenke iz devetih različnih držav v Aziji, Evropi, Afriki in Ameriki. 

Rezultati raziskave so pokazali, da kar 93% plastenk vsebuje vodo z mikroplastiko. Dodali so še, da so na liter testirane vode našli 10,4 plastičnih delcev.

Kakšni so vplivi na zdravje?

Trenutno še nimamo podatkov o tem, ali so ti delci škodljivi za zdravje človeka. Vendar pa bo Svetovna zdravstvena organizacija zaradi slabih rezultatov začela z izvajanjem nove študije, kjer bodo ugotavljali, kakšne posledice bi imelo dolgoletno uživanje plastičnih mikrodelcev. 

Bruce Gordon (Svetovna zdravstvena organizacija) k temu dodaja še: "Po navadi imamo za vsako snov določene mejne vrednosti, ampak, če to želimo izpostaviti tudi pri problemu mikroplastike, moramo najprej raziskati, ali je snov nevarna oziroma pri kakšnih koncentracijah."

Nasprotujoča mnenja

Nekateri znastveniki zavzemajo tudi drugo stališče in pravijo, da ni razloga za skrb. Martin Wagner, strokovnjak za toksikologijo iz Norveške univerze znanosti in tehnologije, pravi: "Glede na to, kar do sedaj vemo o mikroplastiki, in naše znanje je omejeno, bi rekel, da le ta ne ogroža našega zdravja." Poudarja pa, da je raziskava dober dokaz tega, kako neodgovorni smo postali v odnosu do plastike.

"Plastiki ni potrebno potovati čez morje in skozi ribe, da jo ljudje zaužijemo. Dobimo jo namreč v vsaki trgovini." To pa je še en zelo dober razlog, da začnemo bolj resno in odgovorno ravnati z odpadno plastiko ter varovati naše okolje.

Vir: womanshealthmag.com

Foto: Profimedia

Morda te zanima še: "Pri svojih 33 sem doživela začasno menopavzo - vse to se je dogajalo v resnici" (resnična zgodba)

Preberi tudi: Trik frizerja: Tako bodo tvoji lasje videti bujno, tudi če imaš tanke in redke lase

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"