Priprava:
Odreži konice špargljev in jih shrani, preostale šparglje nareži na majhne kolobarje.
Spraži čebulo, česen: V 4 do 5 litrskem loncu na srednjem ognju stopi maslo. Dodaj čebulo in kuhaj, dokler ne postekleni, približno 5 minut. Dodaj česen in kuhaj še minuto.
Dodaj šparglje. Čebuli dodamo sesekljane šparglje (ne konic). Po okusu potresemo s poprom in soljo. Kuhaj še pet minut.
Dodaj juho, vodo, timijanove vejice in lovorjev list v lonec. Ogenj povečaj, da zavre, nato pa zmanjšaj, da zavre. Pokrito duši, dokler se šparglji ne zmehčajo, približno 10 minut.
Na koncu kuhanja vmešaj še sesekljan peteršilj.
Nasveti za blanširanje špargljev: Medtem ko se juha kuha, blanširaj vršičke špargljev v majhnem loncu z vrelo, slano vodo, dokler se vršički ne zmehčajo, približno 2-4 minute, odvisno od velikosti špargljev. Odtoči vodo in daj na stran.
Pretlači juho: Odstrani lovorjev list in vejice timijana. Za predelavo juhe v pire uporabi pokončni mešalnik.
Vmešaj smetano, vermut, limonin sok: Vmešaj smetano (ali polnomastno kislo smetano). Vmešaj vermut in limonin sok. Začini s soljo in poprom po okusu.
Tako, slastna in kremna juha je pripravljena!