Tako pripraviš NAJBOLJŠI SORBET daleč naokoli (+ 3 noro osvežilni recepti)

21. 8. 2022
Tako pripraviš NAJBOLJŠI SORBET daleč naokoli (+ 3 noro osvežilni recepti) (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko boš poskusila recept št. 3, boš želela do konca poletja jesti le to. 😍 Kaj pa ti, si bolj za sladoled ali sorbet?

Za razliko od sladoleda sorbeti ne vsebujejo nobenih mlečnih sestavin in so zato ne le bistveno bolj zdravi, ampak so primerni tudi za vegane in ljudi z laktozno intoleranco.

Priprava je zelo preprosta: sveže sadje pretlači v pire, sadni sok in sladkor v prahu ter postavi v zamrzovalnik.

Praktično: aparat za sladoled ni potreben. Da boš preprečila nastajanje velikih ledenih kristalov, sorbet vsakih 30 minut premešaj in je po nekaj urah pripravljen za uživanje. Za hitro uživanje v hladni sladici lahko uporabiš zamrznjeno sadje - če ga pretlačiš skupaj s sokom in sladkorjem, je sorbet tako rekoč pripravljen za postrežbo.

Ti trije (nekoliko nenavadni) pa so najbolj navdušili nas:

1. Sorbet iz marelic in rdeče paprike

Sestavine za 6 oseb:

• 50 g sladkorja

• 300 g zrelih marelic

• 2 rdeči papriki (približno 350 g)

• ½ limone

• 1 ščepec čilija v prahu

Priprava:

1. V majhni posodi zavri sladkor in 50 ml vode, dokler se sladkor ne raztopi. Postavi na stran in pusti, da se ohladi. Marelice operemo, prerežemo na pol in odstranimo peščico. Papriko operemo in očistimo, nato pa narežemo na kocke.

2. Zmešaj marelice, papriko in sladkorni sirup. Po okusu začini z malo limoninega soka in čilija ter vse skupaj dobro premešaj. Precedi skozi sito. Postavi v zamrzovalnik in pusti stati vsaj tri ure.

3. Kozarce pred serviranjem ohladi v hladilniku in sorbet razporedi kot kroglice.

2. Sorbet iz limone in bazilike

Sestavine za 6 oseb:

• 3 limone (1 mora biti ekološka)

• 150 g sladkorja

• 1 beljak

• 1 šopek bazilike (približno 6 do 8 vejic)

Priprava:

1. Limone operi z vročo vodo in osuši. Bio limoni naribaj lupinico, nato pa vse limone prereži na pol in jih ožemi. Z žlico izdolbi polovice limon in jih daj v zamrzovalnik.

2. 300 ml vode, sladkor in limonino lupinico med mešanjem vri toliko časa, da se sladkor raztopi. Nato vmešaj limonin sok.

3. Sirup daj v skledo in pusti, da se ohladi. Baziliko operei in osuši. Lističe natrgaj in v blenderju ali ročnem mešalniku zelo drobno zmešaj s popolnoma ohlajenim limoninim sirupom.

4. Iz beljakov stepi trd sneg, nato pa ga z metlico vmešaj v sirup. Ne mešaj premočno, da zmes ostane rahla.

5. Mešanico sorbeta pusti zamrzniti približno tri ure in vsakih 30 minut premešaj z metlico.

6. V vsako zamrznjeno polovico limone položi eno kroglico sorbeta iz limone in bazilike.

3. Sorbet iz breskev in sivke

Sestavine za 8 porcij:

• 150 g sladkorja

• 3 žličke posušenih cvetov sivke

• 2 žlici limoninega soka

• 700 g breskev

• 2 žlici breskovega likerja

Priprava:

1. Sladkor, sivko, limonin sok in 150 ml vode zavri, nato pusti, da se ohladi.

2. Breskve nareži. Na kratko jih blanširaj v vreli vodi, speri v ledeni vodi in odstrani lupino. Olupljene breskve prereži na pol in odstrani peščico.

3. Sivkin sirup precedi skozi gosto cedilo in ga pretlači s polovičkami breskev in likerjem.

4. Mešanico za sorbet vlij v skledo in jo za tri ure postavi v zamrzovalnik.

Povzeto po Maji Knežević

Preberi še: Si za HITRO in RES dobro kosilo? Izvoli recept za poletne testenine iz ENE posode

Priporočamo tudi: RECEPT: Božanska jogurtova TORTA (s samo 50 kalorijami!) 🍰

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja