Kaj se dogaja? Obeta se nam nov zakon o vozniških dovoljenjih, ki bo razburil številne

7. 2. 2024
Večina Evropskega parlamenta je podprla nov zakon o vozniških dovoljenjih, s katerim bo v prihodnje prepoved vožnje veljala po vsej Evropski uniji. (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Za voznike bodo veljala čisto drugačna pravila, ki jih podpira Evropski parlament.

Večina Evropskega parlamenta je podprla nov zakon o vozniških dovoljenjih, s katerim bo v prihodnje prepoved vožnje veljala po vsej Evropski uniji. Za zdaj je bila namreč prepoved vožnje omejena le na državo, v kateri je bila izdana. Če je bila na primer Slovencu izdana prepoved vožnje v Franciji, je to do zdaj pomenilo, da ne sme voziti le v Franciji. V drugih državah pa ta prepoved ne velja in voznik lahko vozi normalno.

To prakso pa so zdaj nova pravila spremenila. Pravijo namreč, da če je vozniku izdana prepoved vožnje v kateri koli članici Evropske unije, mora ta članica v 25 dneh povedati, ali ta prepoved velja za celotno EU. Če poenostavimo - prepoved v eni izmed držav članic lahko vodi v prepoved vožnje v vseh državah članicah. 

To pa ni edini zakon za voznike, ki ga želi obravnavati Evropski parlament.

To pa ni edini zakon za voznike, ki ga želi obravnavati Evropski parlament.

Uredništvo

Ta zakon za zdaj sicer še ni v veljavi. Najprej morajo namreč države EU sprejeti kompromis, saj se še glede smernic niso natančno opredelile. Pogajanja se bodo začela šele po evropskih volitvah. Po sklenjenem dogovoru pa imajo države približno dve leti časa, da zahteve prenesejo v državno zakonodajo, poroča nemški časopis Bild.

To pa ni edini zakon za voznike, ki ga želi obravnavati Evropski parlament. Na seznam hujših vozniških prekrškov bi radi umestili tudi vožnjo brez vozniškega dovoljenja, strožje kazni pa želijo uvesti tudi v primerih, ko bi voznik močno prekoračil omejitev 50 kilometrov na uro. Taka prekoračitev bi lahko privedla do prepovedi vožnje, še posebej v primerih, kjer bi voznik hitrost prekoračil za 30 kilometrov na uro.

Povzeto po Metropolitan.si

Morda te zanima še: Psihoterapevti razkrivajo, da obstaja ena beseda, ki močno uničuje vajin odnos

Preberi tudi: Pirc Musarjevo tokrat ujeli s sinom Maksom - poglej, kaj sta počela in kako izgleda (FOTO)

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"