Že veš, zakaj imamo letos takšno invazijo vrtnih POLŽEV? In ne, odgovor ni le v obilnem deževju

23. 5. 2024
Že veš, zakaj imamo letos takšno invazijo vrtnih POLŽEV? In ne, odgovor ni le v obilnem deževju (foto: Profimedia)
Profimedia

Če imaš posajeno vsaj eno rastlino, potem veš, da je letos polžev res ogormno. Poznamo razlog za letošnjo mega polžjo invazijo.

Če letošnje izdatne invazije vrtnih polžev še nisi opazila sama, potem si o njej zagotovo slišala na radiu, prebrala v medijih ali pa se s to vrtičkarsko problematiko srečala na družabnih omrežjih. Dejstvo je, da je vrtnih polžev letos res ogromno, na vrtovih, cvetličnih in visokih gredah pa s svojo pojavnostjo povzročajo veliko škode, predvsem na mladih in manjših rastlinah.

Profimedia

In če smo polžev na vrtovih bili v preteklih letih bolj kot ne vajeni, je njihova izrazito povečana populacija letos pri številnih ljubiteljskih in resnih vrtičkarjih načela vprašanje, zakaj jih je letos toliko več, kot običajno?

Razlog za letošnjo množično invazijo vrtnih polžev se skriva v mokrem lanskem poletju in precej deževni jeseni, mili zimi, v kateri nismo bili deležni izrazitih mrazov, ki bi vplivali na polžja gnezda v zemlji, ter zgodnja in topla pomlad, ki je pripomogla k temu, da se je razvoj iz jajčec začel še prej, kot običajno.

Ne spreglej:

Kaj lahko storimo?

Največ, kar lahko storiš je, da polže vestno in redno odstranjuješ. To ti letos morda ne bo prav veliko pomagalo, boš pa s tem občutno izboljšala polžje stanje na svojem vrtu v prihodnjem letu. Polževa življenjska doma je namreč enoletna, saj odrasle živali preživijo najkasneje do zime. V tem času polži poskrbijo za svoje potomstvo, pri čemer en polž odloži tudi do več kot 500 jajčec, ki jih razporedi na več kupčkov po tvojem vrtu.

Profimedia

Še posebej invazivni so lazarji. Ne le, da so že na prvi pogled veliko bolj neprivlačni, od svojih bratrancev, ki na vrtu prevažajo svoje hišice, dejstvo je tudi, da v primerjavi z drugimi vrstami polžev odloži tudi nekajkrat večje število jajčec. Poleg tega so veliko bolj prilagodljivi na vremenske razmere, saj je njihovo sluzasto telo veliko bolj odporno na sušo in izgubo vlage v zraku.

Preberi tudi: