Aha, no, tole je v teh dneh res dobro vedeti.
Danes preživljamo velikonočni ponedeljek, kar pomeni, da so jajca in pirhi še vedno stalnica na slovenskih mizah. Če si jih letos pripravila več, kot je bilo potrebno, jih nikar ne zavrzi, le sledi pravilom, ki velevajo, kako dolgo pirhi ostanejo dobri, glede na to, kje jih hraniš.
Verjetno že veš, da prav jajca spadajo med tista občutljiva živila, katera si res res res ne želiš užiti pokvarjena. Pri tem ne pomaga niti dejstvo, da se na prvi pogled pokvarjeno jajce v lupini ne razlikuje od užitnega, saj se njegov videz s časom ne spreminja, kot se to na primer zgodi s sadjem.
Zato je dobro vedeti, kako preveriti, ali je jajce še vedno užitno
Načeloma velja pravilo, da so trdo kuhana jajca v lupini, hranjena v hladilniku, užitna približno sedem dni, medtem ko so jajca, hranjena v košari na sobni temperaturi, užitna le približno tri. Kot pišejo strokovni mediji, se jajca na sobni temperaturi lahko okužijo že po dveh urah.
Zato je kljub vsemu priporočeno nekaj previdnosti. Preden jajce zaužiješ zato vedno preveri, ali je njegova lupina cela. Če je na prvi pogled videti v redu, jajce olupi.
Ne spreglej:
Če se je jajce pokvarilo, boš to že takoj zavohala, če neprijeten vonj spremlja še sluz ali kako drugače čuden videz, pa verjetno ne rabimo poudarjati, da jajčka nikar ne zaužij.
Kako sicer še lahko preveriš, ali je jajce užitno?
Jajce postavi v skledo z vodo. Če je sveže, bo potonilo na dno in tam ostalo.
Sedem dni staro jajce sicer potone na dno sklede, vendar ne s celo površino. En del ostane privzdignjen.
Jajce, ki so po treh tednih sicer še vedno znotraj roka uporabe, v skledi z vodo iščejo svoje ravnotežje in se brez težav dvignejo z dna posode.
Da je nevarno za uporabo in se mu je iztekel rok trajanja jajce razkrije tako, da ostane v skledi z vodo plavajoče pod površino.
Morda te zanima še: Izjemno slavna hollywoodska igralka razkrila, da je devica ostala do svojega 35. leta
Preberi tudi: To je najbolj priljubljen (in nepričakovan) model hlač za letošnjo pomlad in poletje
Novo na Metroplay: Karin Velikonja | Slovenka, ki je odprla prvi holistični studio v Evropi