Nasvet, ki ga čim prej pozabi: "Kokosovo olje je odgovor na vse lepotne dileme!" 🥥

Okej, okej, res ni smrtni sovražnik tvoje kože - ampak niti slučajno ni njen BFF.

Nasvet, ki ga čim prej pozabi: "Kokosovo olje je odgovor na vse lepotne dileme!" 🥥 (foto: Profimedia) Profimedia
4. 9. 2021

Res bi radi spoznali to nadpovprečno prodorno PR-ekipo, ki tako skrbno bdi nad promocijo kokosovega olja, saj ga vsi, ampak prav zares vsi – od lepotnih vplivnic pa vse tja do ...

.... tvoje babice – po božje častijo kot čudežno sestavino kozmetične industrije.

Je že res, da kokosovo olje zmore marsikaj, pravzaprav res veliko, med drugim tvojo kožo zares nahrani in navlaži, a zgolj v skrbno pripravljenih laboratorijskih formulah, ki jih sama bolje poznaš pod imenom kozmetični izdelki. Če pa na svojo kožo nanašaš surovega, beri 'naravnost iz kozarca', po možnosti kupljenega na bio oddelku najljubšega trgovca s hrano, tvoje početje brez najmanjšega dvoma vodi v lepotno katastrofo.

Komedogenost ni lepa čednost

Tudi dermatologi vse glasneje poudarjajo, da je čisto kokosovo olje zelo komedogeno. To pomeni, da imaš prav vse možnosti, da ti naravnost profesionalno zamaši pore (da, to velja tudi za tiste, ki spadate med ekstremne 'suhokožke'). Naslednjič, ko ti ga torej starejša sestra priporoči kot veliko boljši izdelek od kakovostne očesne kreme ali ko tvoja sodelavka začne prisegati, da je prav kokosovo olje zaslužno za njeno sijočo kožo, ne verjemi niti besede. "Pacientom ga ne priporočam niti, ko ga najdem visoko na seznamu sestavin izbranega izdelka, saj dobesedno zaduši kožo," razkriva priznana dermatologinja iz New Yorka, dr. Shari Marchbein. Oh, in še to! Izpiranje kokosovega olja s kože je misija nemogoče, zato nikakor ni najboljši čistilec ali odstranjevalec ličil (žal!).

Uporabljati ali ne uporabljati?

In s tem nismo še razbili vseh lepotnih mitov, saj je zelo podobna zgodba tudi pri laseh. Veliko preveč ljudi hvali surovo kokosovo olje kot popolno vlažilno sredstvo za izsušene lase, a resnica je prej drugačna. Ob nanosu kokosovo olje namreč le prodre v lasno gred in nato obsedi na vrhu lasne povrhnjice, ta kombinacija pa prepreči vstop vlage v pramene ter konice. Rezultat tega so veliko bolj krhki lasje, ki so precej bolj dovzetni za lomljenje. Uf, kar malce strašljive informacije, se strinjaš?

A ne skrbi, vsega tega ti nismo razkrili zato, da bi zdaj takoj prenehala uporabljati izdelke, ki vsebujejo sestavine, pridobljene iz tega priljubljenega tropskega plodu. Sploh ne. Določeni izdelki, zlasti losjoni za telo in balzami, so lahko precej učinkoviti, zato jih lahko uporabljaš mirne vesti. Le dobronamerno bi ti svetovali, da naj bo kokosovo olje nekaj, kar se v tvojem življenju pojavi le občasno.

Se pravi, naj bo kot tista prijateljica, ki jo vidiš vsake toliko časa, ne predstavljaš pa si, da bi se z njo družila 24/7.

Fotografije: Profimedia, GIPHY

Preberi še: HUDO! Tukaj je še en način, kako lahko nosiš navadno majico (zvezdnice ga OBOŽUJEJO)

Priporočamo tudi: Ko nastopijo TISTI ženski dnevi, ti ta REŠITEV pomaga preživeti brez nelagodja