Imaš mozolje po zadnjici? Lepotna urednica razkriva, kako se jih znebiš (še pred skokom v kopalke!)

Poleti so mozolji po zadnjici še večja nadloga, kot tisti na obrazu, in razlog je očiten. 😊

Imaš mozolje po zadnjici? Lepotna urednica razkriva, kako se jih znebiš (še pred skokom v kopalke!) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 7. 2022

Če se (tudi ti) že celo življenje srečuješ z mozolji in aknami po obrazu in drugod po telesu, si se verjetno kdaj jezila tudi zaradi aken na zadnjici.

A marsikdo ne ve, da v resnici ne gre nujno za akne ...

Čeprav seveda lahko dobiš 'klasične' akne na zadnjici (beri: zamašene pore, ogrci in bele pike), pa so ti izbruhi pogosto druga kožna stanja, ki se predstavljajo kot akne; npr. folikulitis, hidradenitis suppurativa ali keratoza pilaris. In kot da imena niso že sama po sebi dovolj neprijetna, imajo vsa ta stanja različne vzroke in zahteve glede zdravljenja.

Menstruacija: Na vložku opaziš večje kose tkiva in krvi? Preveri, kaj to pomeni (+ali je nevarno)

Najprej je treba ugotoviti, kaj krasi tvojo zadnjico, šele na to pa se lahko lotiš oskrbovanja s kremami, mazili in ostalimi pripravki.

Akne na zadnjici, tako kot povsod drugo po telesu, nastanejo zaradi prekomerne proizvodnje olja: hormoni, stres, genetika in tvoja najljubša hrana lahko povzročijo preobremenitev lojnih žlez, kar nato povzroči, da se pore povečajo.

Ko se razširijo, se vanjo naselijo bakterije, povzročijo vnetje, zamašijo pore in nastanejo akne na zadnjici. In ker vedno sedimo na zadnjici, se te pore še posebej enostavno zamašijo.

Ampak akne na zadnjici so v resnici le redko prave akne. Ker je naša 'ta zadnja' ves čas pod trenjem oblačil, sedenja, hoje in vadbe, skupaj z znojem in bakterijami, je tudi gojišče za vse vrste kožnih izboklin.

Te izbolkine na zadnjici delimo na:

- ZAMAŠENE PORE

Zamašene pore so v bistvu nejasen, vseobsegajoč izraz za generične akne. Ko se olje, umazanija in odmrle kožne celice ujamejo v kožo, zamašijo pore in ustvarijo izbokline: mešanica belih ogrcev, morda nekaj ogrcev, morda cistična akna ...

- FOLIKULITIS

Folikulitis se pojavi, ko se lasni mešički okužijo in vnamejo, kar povzroči drobne izbokline, ki so rdeče ali rožnate (običajno pri svetlejših tenih kože) ali vijolična ali rjava (pri globljih tonih kože) in imajo pogosto drobno konico, ki spominja na belo glavo. Toda v nasprotju z običajnimi gnojnimi pikami so izbokline zaradi folikulitisa posledica vnetja, ki blokira razdražen lasni mešiček, kar povzroči blago okužbo v mešičku.

Folikulitis in akne so lahko podobni neukemu očesu, vendar obstaja nekaj ključnih razlik, ki jih lahko dermatolog zlahka opazi:

  • Za razliko od mozolja z belo glavo, ki lahko ujame dlako pod površino, ima folikulitis dlako v središču vnete bulice, bela snov pa je pogosto odmrla koža in bele krvne celice
  • Folikulitis povzroči skupino enako velikih izboklin, ki izgledajo kot bele glave

- PILARNA KERATOZA

Keratosis pilaris je stanje, pri katerem se v lasnih mešičkih nabere presežek keratina, kar povzroči grobe majhne rdeče ali rjave izbokline (odvisno od tena kože), ki jih običajno najdemo na zadnji strani rok, stegen ali zadnjice. 

Običajno se nanaša na genetiko in je zelo pogost. In čeprav trenutno ni nobenega načina za ozdravitev, obstajajo profesionalna in domača zdravljenja, ki jo pomagajo omiliti: lasersko odstranjevanje dlak, kemični pilingi in fototerapija.

Samopregledovanje: Ne želimo te strašiti, ampak če na svojih dojkah opaziš to, se takoj odpravi k zdravniku

Kako se znebiti teh zoprnih kožnih stanj?

Če sama ne moreš povsem razbrati, za kakšno težavo gre - in preden se zaščneš kopati v kemičnih pilingih in na svojo zadnjo plat nanašati 13 različnih krem, ti proporočamo, da najprej obiščeš dermatologa, ki bo ustrezno diagnosticiral stanje tvoje kože in na podlagi tega predpisal nego. 

Doma lahko uporabljaš naslednje nasvete, ki bodo omilili tvojo tegobo:

1. Podobno kot akne na obrazu, lahko tiste na zadnjici enkrat tedensko umivaš s salicilno kislino ali benzoil peroksidom in pustiš, da na koži deluje tri minute, preden dobro spereš.

2. Izbolkine lahko oskrbiš s kombinacijo mila na osnovi kisline pod tušem in z nanosom kemičnega pilinga na suho kožo (AHA, glikolna kislina ali salicilna kislina)

3. Če se po 6 tednih stanje ni niti malo izboljšalo, obišči dermatologa, ki lahko predpiše antibiotike ali hormonsko zdravljenje.

4. Pravi kemični piling si lahko privoščiš tudi v specializiranem salonu ali pri dermatologu, a bo uspešen le pri aknah, ne pa tudi ostalih kožnih posebnostih.

5. Vedno (če je le mogoče) izbiraj lahke in naravne materiale, ki, za razliko od poliestra in najlona, ne ujame znoja med kožo in blago, ter tako por ne maši še dodatno. 

6. Čimprej po športni aktivnosti (oziroma drugih aktivnosti, kjer se močneje potiš), si privošči prho in dobro osuši kožo, na mesta z aknami in mozoljčki pa nanesi salicilno kislino.

A pozor: Bodi pazljiva, ko začenjaš z dodajanjem kislin in drugih aktivnih sestavin v svojo kozmetično rutino, saj lahko preobilica le še bolj razdraži kožo.

Foto: Profimedia
Več na cosmopolitan.com.