Naj zacveti tvoja kariera

18. 6. 2017

Kariera, kariera, kariera…. Kakšna pa je tvoja? Jo že imaš? Se še iščeš? Lahko bi se reklo, da je to ena izmed najpogostejših tem med mladimi. Težko ti dam konkreten nasvet, kako najti tisto pravo področje ali poklic, ob katerem se ti bo vsako jutro narisal nasmešek na obrazu in kamor boš lahkotno odskakljala brez migrene in stiskanja v želodcu. Nekateri že zelo hitro vedo kaj bi želeli početi v življenju, nekateri pa za to rabijo malce dlje časa. Če si tudi ti ena izmed teh ''zmedenih'' duš si nikar ne očitaj. S pridnim delom in predanostjo bo slej kot prej uspelo tudi tebi. Nikar ne obupaj!

Cvetličarna Gardenia

Tudi s puncami smo v sodelovanju z nakupovalnim središčem Citypark imele tako imenovani karierni dan. Doletela nas je enkratna priložnost, kjer smo lahko pobližje spoznale štiri različne poklice. Kot strastna Cosmo nakupovalka najbrž že sama dobro veš, da Citypark premore kar veliko število trgovin in posledično tudi veliko zaposlenih. Velika večina povprečnih potrošnikov (tudi sama) gledajo na večja nakupovalna središča zelo površinsko in (povsem razumljivo) samo iz vidika potrošnika. Nihče pa se ne vpraša; Kdo in kdaj ga dekorira? Kdo in kdaj ga čisti in vzdržuje? Veliko večino teh opravil se vrši ponoči. Ko smo s puncami izvedele vse te informacije je bila moja prva asociacija film Noč v muzeju, kjer vse zaživi ponoči, ko se muzej zapre in se šele takrat zares dogaja. »No ja, če ne drugega, moja domišljija poskrbi za to, da stvari niso dolgočasne in preveč ''navadne''.«

Pred nami je bila sedaj naloga; Kateri poklic bi si izbrala? O čemu bi rada izvedela kaj več? Že od nekdaj sem rada obdana z lepimi in dišečimi stvarmi. »Cvetličarna torej!« V Cityparku lahko najdemo cvetličarno Gardenia. Super! V intervjuju z enim izmed njihovih cvetličarjev, sem izvedela, da so na tržišču že 60 let. Torej, če že želim izvedeti kaj več o cvetličarski stroki in njihovem delu, potem je cvetličarna Gardenia zagotovo prava mesto.

Se tudi sama zanimaš za poklic cvetičarke pa ne veš ravno kakšne spretnosti in znanja potrebuješ? Naj ti malce pomagam.

1.       POZNAVANJE BOTANIKE

Torej hitro v roke knjigo o botaniki, saj vsako zabavno in v tem primeru tudi dišeče-pisano delo potrebuje nekaj tiste bolj suhoparne, teoretične podlage. Vendar če te delo s cvetlicami zares veseli, te tudi malce branja ne bo odvrnilo od svoje željene kariere.

 

2.       KREATIVNOST

V vsakem se skriva vsaj kanček kreativnosti, odvisno pa je seveda na katerem področju. Če si se sama velikokrat znašla sredi travnika z naročjem polnim travniških cvetic, je to že dober začetek. Hitro domov in prični s kreiranjem spomladanskega šopka. Vaja dela mojstra! Poleg dela v cvetličarni pa lahko svoje kreativne ideje in spretnosti preneseš tudi na druga področja kot npr. dekoriranje porok ali poslovnih prostorov.

 

3.       ČUT ZA LJUDI

Si po naravi komunikativna, pozitivna, samozavestna in ti delo z ljudmi ni tuje? V tem primeru, lahko kot cvetličarka zares uživaš, saj ti ne bo nikoli odveč stranki priskočiti na pomoč s kakšnim nasvetom ali pa jo pogumno presenetiti s kakšno svojo drzno idejo. Pomembno je le, da najdeš tisto pravo dozo komunikativnosti, saj lahko hitre preraste v vsiljivost, kar pa strankam ne bo ugajalo.

 

Upam, da sem ti bila vsaj malce v pomoč ali pa zgolj v vzpodbudo pri iskanju svoje karierne poti. Bodi firbčna in preizkušaj!

Preberi si še katere poklice so izbrale ostale Hudjobovke in kaj so napisale o svoji izkušnji.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem

Projekt podpirajo: