Kolumna: Muzikološki premislek o skladbi Maraaye

Zadnje dni so vse luči uperjene v slovenski evrovizijski dvojec Maraaya, ki bo nocoj na Dunaju, na drugem predizboru za pesem Evrovizije predstavljal barve slovenske zastave. Ker me je veliko ljudi v minulih dneh vprašalo po mnenju o slovenski tekmovalni skladbi Here for you, in ker se za muzikologinjo spodobi, sem skladbi namenila kratek premislek, ki bi te utegnil zanimati.

Kolumna: Muzikološki premislek o skladbi Maraaye Facebook
21. 5. 2015

Glasbeno delo, ki je prvotno nosilo naslov Down low, kasneje pa sta ga avtorja Marjetka in Aleš Vovk zaradi negativnega prizvoka preimenovala v Here for you, kaže na to, kaj vse Slovenci premoremo – dobre avtorje in izvajalce, raznolikost žanrov na zelo omejenem prostoru ter sledenje zadnjih časovnemu glasbenemu toku.

Glasbeni slog

Žanrsko skladbo uvrščamo v indie pop zvrst z elementi soula. Gre za žanr alternativne rock glasbe, ki se je pričel pojavljati v osemdesetih letih na ozemlju Velike Britanije, je pa to glasba z močno čustveno komponento, ki jo je težko natančneje opredeljevati.

Besedilo

Besedilo, ki opremlja glasbeno delo, je napisal Charlie Manson, avtor lanske evrovizijske zmagovalne skladbe Rise like a Phoenix. Tekst praviloma nosi sporočilnost, ki lahko na vsakem koraku najde pomembne odjemalce. »Besedilo je udarniško, jaha na splošni krizni tematiki, ponuja ljubezensko odrešitev ...,« je zapisal znani slovenski muzikolog Leon Stefanija. Sama pa sem nadvse navdušena nad principom, da se lahko v glasbenem delu najde prav sleherni posameznik – osamljen, srečen in tudi tisti z zlomljenim srcem.

Glasbena produkcija

Elektronska produkcija 'štiklca', ki konkretno parira tujim glasbenim uspešnicam, potrjuje, da so slovenski avtorji, izvajalci in ne nazadnje poslušalci sposobni dojemati nove glasbene sloge. Elektronski vložki glasbeno delo zares lepo popestrijo. Govorimo lahko tudi o lepem ustroju celotne skladbe, prečiščenosti izstopajočih potez in spevni privlačnosti. S številnimi različicami lahko skladbi brezkompromisno pripišemo izjemen uspeh že pred samim nastopom na Evrovizijskem odru.

Letošnjo tekmovalno skladbo sem poslušala večkrat in moram reči, da podpiram 'slovenceljsko' odločitev - na Evrovizijski cirkus 2015 smo poslali nekaj novega, inovativnega in drznega. Odlično! Ravno to zna biti tisto, kar poslušalci in gledalci iščejo. 

Do sedaj Slovenci na Pesmi Evrovizije nismo zmagali še nikoli. Kaj pa ti misliš, nam bo letos s kombinacijo slušalke-klavir-navidezna violina, ki sicer prejema odlične odzive in kar sama po sebi cilja v sam vrh, uspelo?

Duo Maraaya se bo na Evrosongu 2015 naprej predstavil v drugem predizboru danes zvečer. In upamo, da ga bomo lahko videli tudi v velikem finalu 60. izbora pesmi Evrovizije v soboto, 23. maja 2015.

Mojim izzivom lahko slediš tudi na:
Facebooku
Instagramu

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri