Že pri devetih letih so se mi začele pojavljati blage težave z želodcem, bolje rečeno s celotno prebavo. Začelo se je z driskami, ki so jih moji domači omilili z Linexom in težava je bila rešena. Te driske so se pojavljale tu in tam, nič strašnega. Nekaj let sem imela mir, sedaj so se mi začele te težave pojavljati spet. Prejšnje leto (natančneje julija) sem bila na dopustu v Srbiji tako kot čisto vsako leto, tam imamo stanovanje. Nikoli nisem bila alergična na nobeno sestavino v živilu, nobene oreščke ipd. Naj omenim, takrat sem bila še kadilka. Neke jutra tega julija sem se prebudila z močno bolečino v žlički in v spodnjem delu trebuha, na območju končnega dela debelega črevesja. Imela sem strašno drisko s prisotnostjo krvi in obilne sluzi, grozno sem bruhala, zvijala sem se od bolečin. Bolečina je bila ostra, zbadajoča, včasih tudi precej krčevita. Pojavljala se je v nenadnih intervalih - zgrabila, pa popustila in nato spet zgrabila,... Težave sem lajšala z Linexom Forte in Buscopanom. Nato sem preostanek leta imela mir. Nekje do konca decembra...
Večjih zdravstvenih težav nikoli nisem imela, sem astmatik in alergik na pršice, cvetni prah in dlako živali, posebej mačk. Zaradi astme sem 24.12.2012 ugasnila zadnjo cigareto in od takrat ne kadim. Nekako pred to zadnjo ugasnjeno cigareto so se začele moje težave, ki jih do danes nisem obvladala. Neprestane driske, zelo obilne in povsem tekoče so me v šoli spravljale v zadrego. Le kako naj sošolcem/kam povem, zakaj sem toliko na stranišču? Ker imam drisko? Raje ne, hvala. Stalne driske zjutraj so me tudi stale veliko šolskih ur, seveda so me grdo gledali tudi učitelji. Napotila sem se k svoji zdravnici, ki je sumila na laktozno intoleranco. Zapisovala sem blato, vse kaj sem pojedla in ji to nesla - seveda mi samo na osnovi zapisovanja stanja ni znala kaj dosti povedati, ker nobeno živilo ni posebaj izstopalo. Odšla sem k alergologinji, ki mi je naredila kožno-vbodne teste na pomarančo, oreščke itd. Vse negativno. Nato sem pristala v bolnišnici zaradi astme, ki se mi še ni popravila po vseh letih kajenja. Po treh dneh bivanja so me v ponedeljek zjutraj spustili iz bolnice, že zvečer so me z rešilcem peljali nazaj zaradi nenormalnih bolečin in povsem tekoče driske. Tudi bruhala sem 7x v pol urah. Na infekcijskem so potrdili navaden rinovirus in to je to.
Nakar sem imela še sestanek v gastro ambulanti v UKC Maribor. Prišla sem na pogovor, kjer me je zdravnica izprašala vse živo, tudi za bolezni prebavil v družini, naj povem, da jih noben ni imel. Čez dva meseca (nekje v juniju tega leta) sem bila hospitalizirana, ker so mi delali gastroskopijo. Prvi dan so opravili kožno-vbodne teste (ja, še enkrat), ki so seveda bili negativni, opravili so ultrazvok (imela naj bi nekaj manjših polipov, ki niso vzrok mojih težav), nato pa so mi opravili gastroskopijo. Zdravnik je odvzel vzorce iz različnih delov (dvajanstnik, želodec, požiralnik) za analizo. Kasneje je povedal, da imam vnet požiralnik in da bom dobila nekaj za to, ter nekaj manjših polipov. Drugega ni videl. Gastroskopijo sem izjemno slabo prenesla, ker takih stvari resnično ne morem. Šla sem, ker sem sita tega stanja. Drugi dan hospitalizacije, so mi dali za pit laktozo raztopljeno z vodo. Stanje so mi merili preko odvzema krvi iz prsta, na vsakih 10 minut. 30 minut po popitju sem seveda dobila grozno drisko in zelo obilno, to povedala sestram in zdravnik je zaključil: intoleranca laktoze. To je zaključil na osnovi dogajanje z menoj po popitju mešanice, testi tega niso pokazali! To je pomenilo, da je intoleranca skoraj zanemarljivo majhna, pa vendar je. Čakam, da pride moja osebna zdravnica z dopusta, da grem k njej in vidim kaj mi bo povedala pametnega.
Šola se bo kmalu začela, jaz pa že zdaj trepetam kako bo. Odmaknila sem se od prijateljev, družine in sem ves čas doma (ali v bližini doma), ker me je na smrt strah it kam, strah me je driske in bolečin. Spremenila sem se v teh 8 mesecih do neprepoznavnosti. Vem, da je veliko tudi psiha pomembna, ampak enostavno ne morem si pomagati, želim vedeti kaj je narobe z menoj, kako naj zadevo odpravim, da lahko normalno funkcioniram. Jem mleko in mlečne izdelke brez laktoze, nekaj boljše je, pa vseeno nič kaj extra, da bi rekla, tako zdaj sem pošlihtana... Obupana sem v nulo...