Kot je že razvidno iz naslova se odločam za študij v tujini, natančneje me zanima študij mednarodnih odnosov nekje na severu Evrope. Ko sem malo pregledoval spletno stran 'dream foundation' so me presenetile cene študijskih programov, saj jih je večina za plačat in to kar precejšnjo vsoto.. V UK si ob 7.000 funtov samo da prideš tja, kaj šele stroški življenja. No, opazil sem pa tudi, da je kar nekaj programov na Švedskem, ki ponujajo Bachelor, se pravi dodiplomca zastonj za državljane članic EU. Konkretno sem gledal univerzo v Malmo-ju, ki ponuja triletni program mednarodnih odnosov. Pozna morda kdo koga, ki študira na Švedskem oz. po možnosti kje na 'severu', mogoče celo mednarodne odnose?

Gledal sem štipendije RS za študij v tujini, pa žal ni razpisa za dodiplomske programe za družboslovne programe, samo za matematiko in tehnične stroke.

Aha, pa še najpomembnejše vprašanje ki me matra; naj omenim, da dokončujem 1. letnik MO na FDVju, nisem pa prepričan, če mi bo uspelo opravit vse izpite, ker mi jih je precej ostalo še od prvega semestra. Kakšen je postopek v primeru, da letos ne naredim vseh izpitov, se pravi, da ponavljam letnik? V kolikor naslednje leto opravim manjkajoče izpite in izpolnim pogoje za napredovanje v 2. letnik, se lahko prepišem na študij v tujini? Najbrž bi bilo to najbolj pametno vprašat kar v referatu, čeprav dvomim, da vejo tam kej okoli tega..