Delo: prodajalka (splošno)

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Lilah
Debatorica
Debatorica

Delo: prodajalka (splošno)

Neprebrana objava Napisal/-a Lilah »

Temo o prodajalkah že mamo, a je tema o prodajalkah oblačil. Jutri začnem delat v trgovini za živali in me zanima kaj moram vedet, ker še nikoli nisem delala kot prodajalka. :) Vem, da ni nobena znanost, a tudi preprosto ni, saj moraš met primeren odnos do strank in poznat artikle, sicer lahko prodaja upade in si odpuščen. :? Torej, ima katera izkušnje na tem področju?
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objava Napisal/-a emanuela »

Naslov sem popravila, da bodo tudi prihodnja vprašanja naslovljena v to temo (razen za prodajo oblačil).
Delala sem že v Tukanu in Zooticu in kaj naj rečem.Ves čas si na nogah, to ni lahko delo (dobava blaga, nosiš peske, brikete itd) in si po nekaj urah dela kar zmatran.
Glede blaga-dobro je, če si takrat, ko ni strank itd čim večkrat vzameš v roke artikle, prebereš itd ker je na trgu že ogrooomno stvari, ki se jim moraš posvetiti in jih poznati-mimogrede, nisi kar tako odpuščen :wink:
Glede svetovanja-uči se, uči in še enkrat uči.Meni osebno ni hujšega od prodajalcev, ki nimajo pojma o njihovem delu, sploh pri svetovanju.
Na področju živali ne moreš pričakovati ne vem kaj, vsi so namreč usmerjeni na področje blaga, živalim se ne posveča razen zjutraj pri hranjenju in vmes pri čiščenju- na žalost (seveda bi pa bilo dobro, da se naučiš kaj katera potrebuje, da čim boljše svetuješ stranki).
Če imaš še kakšno vpr, vprašaj :wink:
The world is as you are.
Lilah
Debatorica
Debatorica

Hvala za info :) Glede tega kako hitro te odpustijo... meni je to rekla ta gospa (ni šefica, dela pa že nekaj časa tu), da če se nekdo ne trudi pri poizvedovanju o artiklih in ne čisti trgovine, da ga hitro vržejo. No, sama se bom potrudla čim bolj, ker je fajn zaslužek, delo pa se mi tudi zdi zanimivo, ker mam rada živalce. Baje je tudi treba večkrat nositi tiste najtežje žaklje hrane in peska (to bo pri meni kar težko, ker sem že tako ali tako majhna in drobcena in nimam moči, sam ok, bo že treba dvignit in nest do blagajne :D).
Kako dolgo pa si delala v posamezni trgovini? Večinoma si verjetno sam v trgovini, ne? Jaz mam prve tri dni uvajanje, ki ni plačano, drugi teden pa se začne zares in bom verjetno sama za blagajno.
Sem si pa že večkrat prebrala brošuro, ki mi jo je dala, pa tudi v trgovini bom še kaj prebrala, ker ne bi rada, da ve katera stranka več od mene. :?
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Ja, točno, tudi čisti se, večinoma ob koncu dneva (sesanje, pomivanje tal), police itd se pa brišejo med delovnikom.
Vse skupaj sem delala približno pol leta, no ja še več, ampak v presledkih.
Pazi tudi na to, da si nova -vsaj po mojih izkušnjah so stalne sedele za blagajno in čičale, me študentke smo pa opravljale samo težka in umazana dela, za blagajno smo bile bolj malo.Pač hočem reči, da pazi, da te ne bodo izkoriščali, če ne boš vedno ti tista, ki boš čohala ptičje kletke itd ves čas :D
The world is as you are.
Lilah
Debatorica
Debatorica

Aha ok, good to know :D Tu kjer bom jaz delala ni nobene, razen ta gospa, ki me je sprejela na razgovoru. Je bolj taka micena trgovinica in ni neke gužve, tak da očitno tudi prodajalcev ne rabijo več kot dve ali celo eno naenkrat. Bom pa delala občasno še na drugi lokaciji (izmenično, kdaj bom pač določena), tam pa še ne vem kak je.
EDIT: aja še to me zanima! Kak pa je glede uniforme? Verjetno jo dobim tam? No, bolj me zanima, če je kaj posebej določeno glede lastnih oblačil, da ga ne bom že tu biksnila mimo. :D Ostalo mi bo pa verjetno itak ta gospa razložila jutri...
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Jaz sem bila vedno v jeans hlačah, udobnih čevljih (kar adidasih, pač casual) in topu, takšnemu, ki te ne veže.S tem da v Zooticu sem dobila majice, v Tukanotu pa brezrokavnike (mislim, da je v Mr. Petu isto).Če je pa majhna trgovina, te pa po mojem nima kaj skrbeti :)
The world is as you are.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Tearjerker »

Jaz delam trenutno v trgovini za živali in mi je to najboljši šiht kar sem jih imela in meni je ful fajn.

- Glede dela s strankami, jaz se do njih vedem tako, kakor imam sama rada da se do mene obnašajo. Ponudim pomoč ko pridejo, če rečejo da samo gledajo ali že vedo kaj vzeti, jih pustim na miru, če pa kaj vprasšajo se pač z njimi mal pomeniš, postaviš kakšna vprašanja da vidiš kaj točno iščejo in rabijo. Glede robe, ki jo prodajaš, sem jaz prvi teden, ko še nisem delala sama o vsem povprašala prodajalko, pri kateri sem se uvajala in mi je vse lepo razložila, kar mi je bilo veliko bolje od branja brošur in poslušala njo, ko je svetovala strankam in sem se takoj vsega priučila.
- Moraš bit tud natančna in ne hitet, na primer ko prejmeš robo ali pri delu z blagajno. Jaz sem s enajbolj ''bala'' delat obračune zvečir, ampak ko 1x, 2x daš skoz celo proceduro se naučiš kak in kaj in sploh ni problemov.
- Z živalmi je tak, zjutraj seveda obvezno hranjenje in menjava vode, jaz 1x tedensko čistim bokse in enkrat na tri tedne akvarije; če imam čas vmes kakšen dan, da ni prometa, počistim ''po ta večjem'', na primer zamenjam samo polulano žagovino in površinske iztrebke. Pa vmes se tud dost ukvarjam z živalcam, če čas dopušča, da se čimbolj in čimprej socializirajo, sploh kuncem, morskim prašičkom in dihurju.
- Kar se čiščenja tiče, jaz čistim zvečir preden zaprem, police čistim tako pa tako sprot, naprimer ko zlagam robo še hitro mal police vmes pospucam in je to to.
- In ja, kar je tud emanuela rekla, ne se pustit izkoriščat. Moreš najdit kompromis med delavnostjo in pridnostjo, ampak ne se pustit da te bojo tam v skladišče poslal popisovat in zlagat robo, ostale se bojo pa pomenkovale. To se je men skoz dogajal v prejšnji trgovini, zato tud nisem tam dolgo ostala.

No ja, to je to kar mam jaz izkušenj.... Pa poročaj kako ti kaj gre, držim pesti da se boš hitro ujela v ritem dela ;)
Lilah
Debatorica
Debatorica

Tearjerker thnx :) No, še moja "reportaža". Delala sem samo en dan, zame so se sicer še fiksno odločli, ampak so žal slabe stvari pretehtale, tak da sem se odločla, da tam ne bom delala. Blo je tak, da je blo ogromno enega dela, ampak me to sploh ni motlo, ker čas hitreje mine, pa raje delam kot da posedam in gledam v luft, če ne bi blo kaj za delat. :wink: No, tista gospa, ki tam dela (ni šefica), dela tam že ful let, tak da jo majo verjetno sam zarad izkušenj, žal pa se do strank ne zna obnašat. :? Ene tri stranke so se obrnile in šle, ker jim je rekla v takem smislu, glejte tam so vrata, pa pojdite v spar po pedigree, če nočete kvalitete. :eek: Pa ni nobeden nič takega rekel, sam spraševali so, njej pa se zdi samoumevno, da vsi vse vedo o znamki kot je Brit. Rekla mi je, da v sosednjem kafiču naj samo pozdravim, naročim kavo in grem, da se nimam kaj pomenkovat z nikomer, ker bojo vsi rekli, da je zmešana baba. In dejansko je, ker strank ni blo skoraj nič, pa je lokacija dokaj vredu. Skratka, nevzdržne razmere bi ble, če bi 6 dni v tednu delala z njo, tak da sem danes klicala, da sem našla nekaj drugega, čeprav (še) nisem.
Odvisno kje delate, verjamem, da je v drugih pet trgovinah super. Jaz sem delala ta dan v taki, kjer nimajo živalic, tak da je blo manj dela kot ga majo v trgovinah z živalcami, a še vedno kar precej. Zdaj iščem dalje v tej smeri in upam da kaj najdem, ker mi je tudi klima na delovnem mestu pomembna, če ne raje dalje iščem. :)
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

No, sej si se prav odločla. Če se s sodelavkami (ali sodelavci) ne razumeš, zna bit delo res nevzdržno. Pa tudi od take prodajalke se nimaš kaj za naučit očitno. Znamke, ki se prodajajo v teh trgovinah pač niso splošno znane, ker niso reklamirane, sploh pa če je firma uvoznik kakšne znamke, se morš potrudit, da probaš tisto prodat.

Je pa seveda od prodajalne do prodajalne različno, takisto kot si ti tu naletela na mino, sem jaz ko sem prvič delala v taki trgovini in sem šla po enem tednu, ker tam so me res skoz sam v skladišču nucal bolj kot ne, sodelavka je bila cela namulena in je mislla da boga za jajce drži. Tu kjer sem zdaj pa mi je zaenkrat (trkam na leseno mizo) ful dobro vzdušje, s sodelavkami se razumem, plače so redne, za delavnik se lahko kamot vnaprej dogovorim. Tak da, kdor išče, ta najde, tak da kar pogumno naprej ;) Pa držim pesti da čimprej kaj najdeš. :)
Lilah
Debatorica
Debatorica

Hvala! :) Danes so mi že po mejlu pisali iz druge zoo trgovine, ki sem jih kontaktirala (čeprav sem pošiljala tudi drugam, ne samo v trgovine za male živali), tak da se bo sigurno nekaj našlo. Kakorkoli že, glede na to, kam vse sem že osebno šla, klicala in poslala vloge, ni vrag, da me ne bi kje vzeli, glede na to, da imam dva razgovora že zagotovljena. :razz: Bo pa verjetno treba delat še ob vikendih, upam samo, da se da vnaprej zmenit kateri vikend bi delala in kateri ne, ker mi je glede tega fleksibilen urnik dokaj pomemben. :? Tearjerker, a ti delaš ob vikendih tudi? Tu, kjer so me kontaktirali, je delo tudi ob sobotah in nedeljah.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ja, če je trgovina v kakšnem centru, potem so vikendi. Jaz delam vse sobote in dve nedelji na mesec. To je rahlo utrujujoče (dejansko 2 frej dneva na mesec), ampak vse vse da. Jaz za nedelje se lahko kamot zmenim na primer, ker itak tri rotiramo na mesec in pokrivamo nedelje, sobote so pa pač obvezne. Sem pa že kar na razgovoru se zmenila, ko smo se menili za vikende, da sem za, ampak da defitivno pa ne mislim vseh nedelj pokrivat, in smo se lepo vse domenili. Tak da najboljše je res da se na začetku že vse pol zmeniš, da te ne bojo pol probal izkoristit.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a haley »

Pa za te trgovine za živali zahtevajo kakšno posebno izobrazbo?
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Ne, prodajalec ali veterinarski tehnik bi moral biti.Sama sem bolj za vet. tehnike, imaš vseeno več podlage kot pa npr nekdo, ki se zaposli samo zaradi zaposlitve same.
The world is as you are.
Uporabniški avatar
desigual
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Lj

Neprebrana objava Napisal/-a desigual »

Ker ne bi rada odpirala nove teme bom kar tukaj vprašala..

Me zanima, če je kdo že delal/a kot zastopnik (sama imam razgovor za MK). Kakšno se vam zdi takšno delo?
"I could never take a chance, on loosing love to find romance."
Odgovori