Študij: Novinarstvo
Študij: Novinarstvo
Čav. Po dolgem času spet pišem. Bla sm čist zaposlena z maturo pa šolo na sploh.
Zanima me če gdo na tem forumu opravlja delo novinarja/ke in kje. Sama sm se upisala na novinarstvo ampak šele avgusta zvem če bom sprejeta. Js si že od malga želim postat športna novinarka in sicer da bi delala za formulo 1. Vem mal smešn, da si ženska to želi...
Rada bi zvedla od vas kakšne izkušnje mate al pa če študerate novinarstvo če vm je blo gdaj žow al je študij izpolnu vaša pričakovanja...
Hvala za use informacije.
LP,
Eva
Zanima me če gdo na tem forumu opravlja delo novinarja/ke in kje. Sama sm se upisala na novinarstvo ampak šele avgusta zvem če bom sprejeta. Js si že od malga želim postat športna novinarka in sicer da bi delala za formulo 1. Vem mal smešn, da si ženska to želi...
Rada bi zvedla od vas kakšne izkušnje mate al pa če študerate novinarstvo če vm je blo gdaj žow al je študij izpolnu vaša pričakovanja...
Hvala za use informacije.
LP,
Eva
Če nisi del rešitve, si del problema.
Ok, pazi zdej nasvet od diplomirane novinarke:)
Fuuuuul ti odsvetujem ta študij in daj, premisli si, dokler si lahko. Na tem faksu se ne boš naučila POPOLNOMA NIČ.
En kup ene bedne teorije, nič oprijemljivega, sicer maš neke prakse ampak to bolj po principu - pejt nekam delat pa se znajd.
Meni se je zgodilo celo to, da sem prišla delat na radio, pa nism znala govort v mikrofon, zato ker smo pri predmetu Radio jemali samo teoriji (kdaj kje zakaj in kako je radio nastal)
Tako da, če te zanima športno novinarstvo in če imaš smisel za novinarstvo ti predlagam, da se javiš na kakšen športni časopis in začneš pisat.
In dvomim, da je veliko športnih novinarjev to poklicno.
če te pa še kj zanima pa praši.
Lp
Fuuuuul ti odsvetujem ta študij in daj, premisli si, dokler si lahko. Na tem faksu se ne boš naučila POPOLNOMA NIČ.
En kup ene bedne teorije, nič oprijemljivega, sicer maš neke prakse ampak to bolj po principu - pejt nekam delat pa se znajd.
Meni se je zgodilo celo to, da sem prišla delat na radio, pa nism znala govort v mikrofon, zato ker smo pri predmetu Radio jemali samo teoriji (kdaj kje zakaj in kako je radio nastal)
Tako da, če te zanima športno novinarstvo in če imaš smisel za novinarstvo ti predlagam, da se javiš na kakšen športni časopis in začneš pisat.
In dvomim, da je veliko športnih novinarjev to poklicno.
če te pa še kj zanima pa praši.
Lp
Ful ti hvala za odgovor. Čist sm šokerana zdj! Sm misnla da bom dubla same pozitivne odgovore. Js velik vem o F1 sam ni to dost da bi me uzel pr kšnm cajtngu pa tut pisanje bl ne... Študerat bi šla bl sam zao da mam diplomo in da ne bo pol jeba pr iskanju službe. Kr zdj mam sam končano gimnazijo in s tem ne bom nikamor pršla...
Kaj boš pa ti zdj? A je dost žensk ki jih zanima športno novinarstvo na fdvju? A so kšne možnoste ble pr vaši generaciji za zaposlitev na televiziji?
Hvala pa LP
Kaj boš pa ti zdj? A je dost žensk ki jih zanima športno novinarstvo na fdvju? A so kšne možnoste ble pr vaši generaciji za zaposlitev na televiziji?
Hvala pa LP
Če nisi del rešitve, si del problema.
Ooo, Ewchk, pozdravljena!
Tut jaz sem razmišljala o študiju novinarstva.. Sam še vedno ostajam le pri premišljevanju (mam še 2 leti da se odločim).. Pa če bi bla, bi šla pomojem tudi za športno novinarko. Sam will see.. Ker verjamem, da je možno to, kar je napisala Smreka znaš vso teorijo, v praksi te pa zmanjka.
Glede Ališiča, ma vsaj smejiš se mu lahko malo..

Tut jaz sem razmišljala o študiju novinarstva.. Sam še vedno ostajam le pri premišljevanju (mam še 2 leti da se odločim).. Pa če bi bla, bi šla pomojem tudi za športno novinarko. Sam will see.. Ker verjamem, da je možno to, kar je napisala Smreka znaš vso teorijo, v praksi te pa zmanjka.
Glede Ališiča, ma vsaj smejiš se mu lahko malo..

Listen to the energy within. Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you've imagined!
@Ewchk:
Uf, če računaš na to, da boš z diplomo dobila službo, te morm pa takoj razočarat. Jst jo iščem že od 2002:)
Ena moja bivša sošolka dela na Delu v športni redakciji že 7 let, pa je nočejo redno zaposlit. Tisti, ki delajo na rtv dobijo plačo v višini plače ene prodajalke...
Večinoma so pa moji bivši sošolci in sošolke pristali izven novinarstva in delajo na drugih področjih..
So (smo) ugotovil, da je v SLo premajhen trg za tolk novinarjev oz. da ni fajn, če je to tvoja osnovna dejavnost...
Ker zapomni si nekaj - danes mediji vedno težje zaposlujejo novinarje - raje vzamejo koga honorarno, pa tudi če ni diplomiran novinar, samo da zna slovensko (pa še to žal v dostih primerih, če si opazila, ne drži)
Ampak te razumem, jst sm bla tud mlajša polna pričakovanj in entuziazma, po enih miljon prošnjah te pa mine
lp
Uf, če računaš na to, da boš z diplomo dobila službo, te morm pa takoj razočarat. Jst jo iščem že od 2002:)
Ena moja bivša sošolka dela na Delu v športni redakciji že 7 let, pa je nočejo redno zaposlit. Tisti, ki delajo na rtv dobijo plačo v višini plače ene prodajalke...
Večinoma so pa moji bivši sošolci in sošolke pristali izven novinarstva in delajo na drugih področjih..
So (smo) ugotovil, da je v SLo premajhen trg za tolk novinarjev oz. da ni fajn, če je to tvoja osnovna dejavnost...
Ker zapomni si nekaj - danes mediji vedno težje zaposlujejo novinarje - raje vzamejo koga honorarno, pa tudi če ni diplomiran novinar, samo da zna slovensko (pa še to žal v dostih primerih, če si opazila, ne drži)
Ampak te razumem, jst sm bla tud mlajša polna pričakovanj in entuziazma, po enih miljon prošnjah te pa mine

lp
Jaz študiram novinarstvo dvopredmetno - na Filotu študiram še slovenščino. Sem slišala, da se je kot novinar težko zaposlit in tako mam slovenščino za back-up plan.
Za predavanja na novinarstvu bi ti bolj težko povedala kaj bolj konkretnega, saj imamo dvopredmetni samo štiri predmete (ostali okrog 9 al neki podobnega). Vem samo to, da je v prvem letniku samo en (!!!!) predmet, ki je konkretno povezan z novinarstvom, ostali so vsi več ali manj za nabiranje splošnega znanja - to splošno znanje pa je v večini primerov podano na skrajno bebast način, tako da ne odneseš prav veliko. Kot je že Smreka rekla, vse preveč temelji na teoriji.
Za predavanja na novinarstvu bi ti bolj težko povedala kaj bolj konkretnega, saj imamo dvopredmetni samo štiri predmete (ostali okrog 9 al neki podobnega). Vem samo to, da je v prvem letniku samo en (!!!!) predmet, ki je konkretno povezan z novinarstvom, ostali so vsi več ali manj za nabiranje splošnega znanja - to splošno znanje pa je v večini primerov podano na skrajno bebast način, tako da ne odneseš prav veliko. Kot je že Smreka rekla, vse preveč temelji na teoriji.
Zadnjič spremenil Ancica, dne 09. Jun. 2005 17:49, skupaj popravljeno 1 krat.
UUUU novinarji! Jaja, študij novinarstva je bl tko. Usmerjajo te tko, da poznaš čimveč splošnih smeri, velik drkaš teorijo slovenščine, najdejo se popolnoma nekoristni predmeti. Pisat pa se vsekakor naučiš. Poleg tega je pa večinoma odvisno od tebe, kok boš potegnil od faksa. Ko sem že rekla, pisat na koncu faksa definitivno znaš, sicer ma vsak časopis svoja pravila, ampak teh se naučiš u dveh dneh. Tut snemanja prispevkov za TV se naučiš, če seveda hočeš, naučiš se zbiranja informacij, pisanja v angleščini, spikerstvo za radio pa je šibka točka. Na radiu smo sicer delal, ampak le kot zbiralci informacij. Profesorji so večinoma visoke živine po medijih in te lahko spravijo povsod. Tko da so se moji sošolci raztepli po POP tv-ju, Delu, RGL-u, TVS-ju, men so ponudil delo pr Dnevniku itd.. Je pa res, da se zaposluje honorarno, da te redno zaposlijo morš met ful srečo ( recimo, da ravno nekdo odhaja iz uredništva in se potem uštuliš tja ), honorarci majo pa suženjsko plačo. Novinarstvo je težek poklic, ažurnost je zlo pomembna in zato morš bit na voljo po cele dneve. Poleg tega morš bit radoveden po naravi ( kar jst nism
) in ne sme ti bit bad težit ljudem ( kar men je
). Se pa da dost nardit iz študija, ene par mojih nabolj zagretih sošolcev si je kr nardil karierco, sam morš bit blazno zagnan in vsiljiv, prjet za vse in povprašat povsod.

Jaz sem trenutno 2. letnik gimnazije. Pa sn razmišljala o poklicu novinarke. Ker mam zelo rada to delo pa rada delam intervjuje, pišem članke itd.
Ampak zdaj ste mi s temi komentarji dale mislit. Se res tak hudo ne splača it na FDV?
Je pol bolše, da greš študirat jezike (to mam kot drugo možnost) ali pa kaj podobnega? Pa pol zraven se prištuliš kakemu radiju ali pa cajtngu?
Nevem ... zdaj sem pa res rahlo zmedena.
Ampak zdaj ste mi s temi komentarji dale mislit. Se res tak hudo ne splača it na FDV?

Nevem ... zdaj sem pa res rahlo zmedena.
Hehe, ti si pa isto kt jz.. Mene so tut mal zmedle, sm mela tut v mislih novinarstvo (sam ne čist 100%, ampak bl kot možnost), pa zdej ne vem a se splača al ne..
Ker jz sm pa še tko kt je Piglet napisala: ne da se mi folku težit, radovedna pa sicer sem, ampak sam pr tistih stvareh k me zanimajo.. Tko da glede novinarstva, will see... sej mamo še 2 let (no mal manj), da se odločimo. 

Listen to the energy within. Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you've imagined!
-
- Cosmopolitanka
Faks je blazno lahko narest, zdele bi me eni sicer stepli, ker sm to rekla, ampak morm povedat, da sm jst štiri leta samo pisala članke, ki jih napišeš res velik, učila se nisem praktično nič. Največ, kokr maš, je recimo ena knjiga al pa skripta za preštudirat, seveda jo nihče ne odpira razen redkih izjem, ampak si vsi dobijo zapiske na pardesetih straneh in to je to. Povprečje učenja za en izpit je bil pr men, ki sm bl lena in se ne morm za več kokr dve ure na dan spravt h knjigi, kakšna dva dni in pol. Nič, skratka
. Študij je super za folk, ki se mu ne da s faksom ukvarjat, ker je res ful ful lahek, če ne veste, kam bi šli, je vsekakor priporočljivo.