Dokumentarni film Earthlings

Vse o filmih, serijah, nadaljevankah, oddajah, showih ...
Odgovori
Kim77
Sramežljivka
Sramežljivka

Dokumentarni film Earthlings

Neprebrana objava Napisal/-a Kim77 »

Na povezavi: http://www.jonhs.net/freemovies/earthlings.htm si lahko pogledate film Earthlings (Zemljani) enega najboljših dokumentarnih filmov vseh časov, ki govori o krutem odnosu človeka do živali.

Film je v letu 2005 prejel številna priznanja na mednarodnih filmskih festivalih.

Ogled tega filma zahteva nekaj poguma. Pogum, da se morda prvič v življenju soočimo s tem, kakšen je naš delež pri grozljivem trpljenju živali. Kljub krutostim, ki jih film prikazuje, je njegova vrednost prav v tem, da je dokumentarec; tako nihče ne more trditi, da reklamiramo še eno "novodobno ameriško iznajdbo". Nasprotno: film prinaša resnico, ki je morda le nekaj sto ali tisoč metrov oddaljena od našega doma, vendar skrbno skrita za debelimi zidovi, ki udušijo smrtne krike nemočnih, najbolj zatiranih Zemljanov našega planeta. Kaj boste s to resnico naredili, je seveda stvar vaše svobodne izbire, vsak vaš odziv pa bo vendar pripadal eni od stopenj, skozi katere se prebija večina resnic: 1. fazi zasmehovanja, 2. fazi silovitega nasprotovanja ali 3. fazi sprejemanja.

Film je v letu 2005 prejel številna priznanja na mednarodnih filmskih festivalih. O dokumentarcu, ki ima moč nagovoriti tudi najbolj otopele duše, so znane osebnosti zapisale:

- To je najboljši film vseh časov o ravnanju človeške rase do živali. Kdor želi izvedeti resnico, bi moral videti ta film.� - Woody Harrelson

- Od vseh filmov, ki sem jih posnel, je bil Eartlings tisti, o katerem so se ljudje največ pogovarjali� - Joaqin Phoenix

- Za tiste, ki bodo gledali film Earthlings, svet ne bo nikoli več isti.� - Tom Regan

- Ogled filma Earthlings je zame največje darilo, kar sem jih prejela v življenju. Ne morem verjeti kako nevedna sem bila v preteklosti.� - Bryce Dallas Howard

- Redki filmi imajo moč spremeniti človeka. Film Earthlings ima zagotovo to moč.� - Persia White

- Earthlings je zagotovo najboljši film vseh časov, ki ga Američani ne želijo videti.� - Aint It Cool News

- To je najboljši dokumentarni film leta!�. � PETA

- Film bo v gledalcih zagotovo povzročil spremembo.� - Carly Harrill

Jaz sem zbrala pogum in ga pogledala. Lahko rečem le to, da gre definitivno za film, ki spreminja.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a kepka »

OK, samo meni se je zdela primerjava s koncentracijskimi taborisci izredno zaljiva in neprimerna.

Se malo boljsi link: http://www.earthlings.com/

S tako tematiko mi je bil bolj vsec http://www.imdb.com/title/tt0460792/ - Fast Food Nation.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Kim77
Sramežljivka
Sramežljivka

kepka, če prav poznam omenjeni film Fast Food Nation, potem le ta ne zajemo celotne problematike, tako, kot jo Earthlings :wink: Slednji namreč govori o vsem: Puppy Milih, pridelavi mesa, testiranju na živalih, ponižajočem odnosu do živali, kot ničvredne vrste, krznu ... itd.

Verjamem, da se ti je zdela primerjava s koncentracijskimi taborišči žaljiva, ker so mnenja po svetu okoli tega deljena. Jaz na nek način zelo dobro razumem primerjavo. Ko začneš malo bolj razmišljati v tej smeri, ni pravzaprav primerjava nič čudnega in nemogočega. V obeh primerih gre za čuteča, živa bitja, katera so zlorabljena na enega najbolj krutih zločinov. Ali to pomeni, da če si človek, trpiš bolj? Moje mnenje je, da ne :wink:
Tryanna
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a Tryanna »

Pazi, ker odpiraš pandorino skrinjico. :) Takšne teme ponavadi rezultirajo v neargumentiranjem prepiranju zagovornikov živali in vseh ostalih. Če ste zmožni pogledat film objektivno, potem vsekakor priporočam ogled - resnično pretresljivo.
Kim77
Sramežljivka
Sramežljivka

Uf ne, to pa res ne želim, hehe :wink: Konstruktivna debata - ja, kreganje - ne hvala. :)

Naj še dodam, da kontruktivno lahko debatira tisti, ki je celotni film dejansko pogledal :wink:
Tryanna
Debatorica
Debatorica

Misel, ki se mi je večkrat utrnila je, če smo ljudje zmožni takšnih okrutnosti do živali, nas je lahko strah. Da se takšno ravnanje preseli z živali na sočloveka je potrebna je krinka vojne. Od tukaj tudi nekje zgoraj omenjena povezava s koncentracijskimi taborišči, ki nikakor ni žaljiva če jo pogledamo s tega stališča.
Kim77
Sramežljivka
Sramežljivka

Mislim, da se to o čemer govoriš, že dogaja. Razlika je le, da ko to delajo/delamo ljudem, nam družba še vedno daje vedeti, da to ni ok, medtem ko se tak odnos do živali nekako sprejema - sprejema se ga pa s tem, ko se delamo, da ga ne vidimo. Če zamižimo in nečesa nočemo videti, še ne pomeni, da ne obstaja.
Tryanna
Debatorica
Debatorica

saj veš kako pravijo - ignorance is bliss ... kar poglej kako dobro jo je na ta račun odnesla večina hobitov v gospodarju prstanov :)
Kim77
Sramežljivka
Sramežljivka

Hm, gospodar prstanov ni ravno po mojem okusu, zato ga nisem gledala :wink: , se pa strinjam glede ignorance. Definitivno.
Odgovori