Kot kaze bom sam, razen ce bom gresil na bozicni vecer s kako “novo”. Mi trenutno kar gre dopisovanje, mogoc bi celo jo lahk k polnocnici na dejt peljal
Hrana. Za kosilo bom ne prevec dobre ribe jedel, ostalo pa bo post do 25., ko bodo krvavice po mojem. Bom mal se shujsat probal te praznike
Nisem letos kupil ne adventnega venca ne smreke. Bom pa prizgal Luc miru iz Betlehema
Ponavljam
"Tema je tvoja svetloba. Tvoje omejitve so tvoje iskanje." (Rumi, 42)
Aja to je prav krscansko v bistvu, da se ne je mesa oz samo ribo na bozicni vecer? … tocno
Glede smreke, je ful lazje zdaj letos z 2 leti in 3 m otrokom, lani 15 m je vse dol pobral, kar je dosegel, se mi zdi da smo mogli vse visje obesit, sem ze malo pozabila natancno kako je bilo, ampak veliko manj kompatibilna smreka z 15 mesecnikom kot 2 letnikom…
Moja mama je rekla, da bo gamsov golaž s suhimi gobami, zraven njoki,( baje kar kupljeni, da jih ne bo delala zdaj)
Ponavljam
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
hayley napisal/-a: 23. Dec. 2025 18:25Aja to je prav krscansko v bistvu, da se ne je mesa oz samo ribo na bozicni vecer? … tocno
Očitno nimam pojma (oz. po mojem je meni babica to ljudsko navado narobe širila naprej). @Sarissima ?
Kaj boš ti oz. boste vi jedli?
mmm napisal/-a:
Povej mi prosim do kdaj 24.12. traja strogi krščanski post? Je mesna božična večerja dovoljena?
ChatGPT napisal/-a:
Seveda
Kratek odgovor: Strogi krščanski post 24. 12. ne velja. Mesna božična večerja je dovoljena, čeprav je v mnogih krajih ohranjena tradicija brezmesne večerje.
Podrobneje (po rimskokatoliški praksi):
Strogi post (post in zdržek od mesa) velja le na Pepelnično sredo in Veliki petek.
24. december (sveti večer) ni zapovedan postni dan po cerkvenem pravu.
Brezmesna večerja na sveti večer je izročilo in pobožna navada, ne obveznost.
Kdaj je meso “uradno” dovoljeno?
Liturgično se božič začne zvečer 24. 12. (s prvo božično večernico oziroma polnočnico).
Zato mnogi pravijo, da je po polnočnici oziroma že po večerni maši brez slabe vesti dovoljena tudi mesna večerja.
Če kdo želi ohraniti tradicijo, izbere ribjo ali brezmesno večerjo; če ne, ni greha, če je mesna.
Povzetek:
Ni strogega posta
Meso je dovoljeno
Brezmesna večerja = tradicija, ne zapoved
Če želiš, ti lahko povem tudi, kako je s tem v pravoslavni tradiciji, kjer so pravila precej strožja.
"Tema je tvoja svetloba. Tvoje omejitve so tvoje iskanje." (Rumi, 42)
mmm, pri nas je babica govorila, da mora biti na božični večer nekaj od suhega mesa, pojma nimam zakaj, držala se tega ni nikoli, povedala pa vedno tako kot naj bi bil na 1.1. pujs, ker rine naprej.
mislim tudi ribe so meso
Mož prišel domov in prinesel hobotnico in ribe. Za naju bo hobotnica izpod peke,za tamale orada, krompir, solata. Za sladico ostanejo princeske.