Vprašaj me... #48

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...
Odgovori
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik

Re: Vprašaj me... #48

Odgovor Napisal/-a mmm »

Kot kaze bom sam, razen ce bom gresil na bozicni vecer s kako “novo”. Mi trenutno kar gre dopisovanje, mogoc bi celo jo lahk k polnocnici na dejt peljal :twisted:

Hrana. Za kosilo bom ne prevec dobre ribe jedel, ostalo pa bo post do 25., ko bodo krvavice po mojem. Bom mal se shujsat probal te praznike :)

Nisem letos kupil ne adventnega venca ne smreke. Bom pa prizgal Luc miru iz Betlehema

Ponavljam
"Tema je tvoja svetloba.
Tvoje omejitve so tvoje iskanje." (Rumi, 42)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Odgovor Napisal/-a hayley »

Aja to je prav krscansko v bistvu, da se ne je mesa oz samo ribo na bozicni vecer? … tocno

Glede smreke, je ful lazje zdaj letos z 2 leti in 3 m otrokom, lani 15 m je vse dol pobral, kar je dosegel, se mi zdi da smo mogli vse visje obesit, sem ze malo pozabila natancno kako je bilo, ampak veliko manj kompatibilna smreka z 15 mesecnikom kot 2 letnikom…

Moja mama je rekla, da bo gamsov golaž s suhimi gobami, zraven njoki,( baje kar kupljeni, da jih ne bo delala zdaj)

Ponavljam
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik

Odgovor Napisal/-a mmm »

hayley napisal/-a: 23. Dec. 2025 18:25 Aja to je prav krscansko v bistvu, da se ne je mesa oz samo ribo na bozicni vecer? … tocno

Očitno nimam pojma (oz. po mojem je meni babica to ljudsko navado narobe širila naprej). @Sarissima ?
Kaj boš ti oz. boste vi jedli? :)

mmm napisal/-a: Povej mi prosim do kdaj 24.12. traja strogi krščanski post? Je mesna božična večerja dovoljena?

ChatGPT napisal/-a: Seveda 🙂

Kratek odgovor:
👉 Strogi krščanski post 24. 12. ne velja.
👉 Mesna božična večerja je dovoljena, čeprav je v mnogih krajih ohranjena tradicija brezmesne večerje.

Podrobneje (po rimskokatoliški praksi):

Strogi post (post in zdržek od mesa) velja le na Pepelnično sredo in Veliki petek.

24. december (sveti večer) ni zapovedan postni dan po cerkvenem pravu.

Brezmesna večerja na sveti večer je izročilo in pobožna navada, ne obveznost.

Kdaj je meso “uradno” dovoljeno?

Liturgično se božič začne zvečer 24. 12. (s prvo božično večernico oziroma polnočnico).

Zato mnogi pravijo, da je po polnočnici oziroma že po večerni maši brez slabe vesti dovoljena tudi mesna večerja.

Če kdo želi ohraniti tradicijo, izbere ribjo ali brezmesno večerjo; če ne, ni greha, če je mesna.

Povzetek:

❌ Ni strogega posta

✅ Meso je dovoljeno

🙏 Brezmesna večerja = tradicija, ne zapoved

Če želiš, ti lahko povem tudi, kako je s tem v pravoslavni tradiciji, kjer so pravila precej strožja.
"Tema je tvoja svetloba.
Tvoje omejitve so tvoje iskanje." (Rumi, 42)
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Odgovor Napisal/-a v-e-s-n-a »

Mi smo vedno jedli meso in tudi jutri ga bomo :D

Mislim da bo paradižnikova juha, kruhovi cmoki, “lulčki”, divjačinski golaž, solate in borovničeva sladica.

- - - - -

Ponavljam glede jedilnika za božični večer
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica

Odgovor Napisal/-a mayaeb »

mmm, pri nas je babica govorila, da mora biti na božični večer nekaj od suhega mesa, pojma nimam zakaj, držala se tega ni nikoli, povedala pa vedno :nixweiss: tako kot naj bi bil na 1.1. pujs, ker rine naprej.

mislim tudi ribe so meso :gruebel:

Mož prišel domov in prinesel hobotnico in ribe. Za naju bo hobotnica izpod peke,za tamale orada, krompir, solata. Za sladico ostanejo princeske.

Ponavljam
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

No sem potem prav povedala.

Mi se tega nismo drzali, ker niti nismo bili verni nikoli in nikoli hodili v cerkev. Ampak sem slisala, da je za krscanstvo tako tradicionalno.

Tisti bolj verni tudi ob petkih ne jejo mesa oz samo ribe. Ena starejsa sodelavka pri nas vem, da ne.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Hobotnica s krompirjem, ribe se drugace slisi zelo dobro :)

Ja, pri nas so bili njoki z golažem iz gamsa, s suhimi gobami + zelena solata s paradiznikom.

Kaj si dobila za darila, kaj si dala partnerju/ možu? + kdaj si izmenjate darila za bozicka/ dedka mraza?
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Odgovor Napisal/-a _patchouli_ »

Nimamo neke navade obdarovanja, razen za otroka, seveda. Od moza nisem dobila nic, ker ga sploh ni doma, tako da sem bolj zaradi optike obema napolnila nogavice za na kamin. Bi cudno zgledalo, ce vsi razen mami dobijo darila :lach:
Tako da pac stocking fillerji: nogavice, neke mini masazne zadevice, rum kokos cokolade zame, ker mi jih otrok ne more pojest (pro tip :schlaumeier: ), pac take stvari.
Odpira se pa pri nas na bozicno jutro.

Ponavljam
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Pri nas je, ce gledam zgolj darila za bozicka, tamali dobil se najmanjso vrednost darila, kar sem sama nabavljala.( Poleg tete in njene druzine, ki sem ji ravno en panetone nabavila za 9 eur, da je neka malenkost.. Je sicer pa za miklavza dobil 4 nove knjigice v vrednosti cca 70 eur.)
Je pa dobil kar veliko darilo v vrtcu( zoga, cokoladni bozicek, prstne barve) in se v moji sluzbi( lesena igraca/ kocka z luknjami).

Zdaj je pa dobil en lego duplo paketek za 19,99 eur od mene/ naju. Zase, za mamo, za mojga sem pa za vse vzela 50+ eur darila.

Za mojega sem vzela od L’occiatne toaletno vodico. L’ eau des Baux. Sem ugotovila, da sem mu 2 leti nazaj pa isti vonj/ linijo kupila gel za tusiranje in tudi deodorant takrat ista linija, mislim, da.

Od njega sem dobila nov ovitek za iphona, sem imela prejsnjega ze zguljenega in nov polnilec( polnilci nam vedno kar kopnijo, kaksen ne dela, ker ga mali mece na tla..)
Sama sebi sem kupila L’ occitane kremo za roke- velika embalaza, nova linija Lumiere d’ hiver in balzam za ustnice iste linije, grenivka in bergamotka vonj, ker sem istocasno kupovala v calzedoniji 2 najlonke- 1 50denske crne, 2. 30 den crne s srebrno vertikalno crto odzadaj in crne pajkice, sem si se to dodala k darilu od bozicka zase, od mame dobila lisca spodnje hlace, termo nogavice, cokolatine, od secret sante take lusne scrunchije za lase, obesek za jelko, caj, sladko..

Ponavljam
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Mi se obdarujemo za božič, ponavadi samo otroke. Jaz sicer vedno tudi možu nekaj kupim (letos termo smučarsko perilo). Letos se bova obdarila, ko pridemo domov čez par dni.

- - - - - - - - - -

Ponavljam
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Jaz sem bila od malega navajena, da vedno je bilo veliko vreck pod jelko, z mojim imenom, mama, tata, nona, star ata po mamini strani, sestricne, ne vem lahko se kdo, ampak tako odrasli kot otroci so dobili vedno darila, za miklavza isto..
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Odgovor Napisal/-a Sarissima »

moj ni dobil od mene nič *materialnega* letos, jaz pa tudi ne.
otrokom nisva kupla popolnoma nič, že tako je preveč vsega. so dobili pri mojih starših in VD svakinji vsak po eno igračo, ostalo pa gatke in kanotjerce ki jih sicer rabijo, ma ne tako nujno.
da ne omenjam da sem že na začetku decembra prosila, če lahko raje dajo darilo skupaj, pa vsakemu od otrok kupijo nove snugice za v vrtec, ker so jih vsi prerasli. seveda zdaj bom morala sama dajat 25eur za to, kljub temu da so dobili vsak za vsaj 25eur nekih manjših daril, da se smreke skor ni videlo... res mi gredo na živce ta brezvezna obdarovanja brez razmisleka.
(jutri mamo friends-mas s kolegi, in ko sem predlagala da nardimo brez daril, so vsi rekli da so večinoma že kupili :rolleyes: . tako da bo najverjetneje spet izmenjava šare in gora igrač za otroke..... ). zvenim nehvaležno, ma nisem - imamo samo majhno stanovanje in imam rajši manj pa bolj kvalitetno kot celo goro gluposti.

ponavljam ali menjava teme - kaj boš počela danes?
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho

^^^ se po eni strani strinjam s tabo. Moja mlajša ima redke res dobre in uporabne igrače. Vse ostalo jo hitro zdolgočasi (ni čudno, ko marsikdo v družini kupi tisto, kar si ona želi v tistem momentu, čeprav niti sama ne ve čisto dobro kaj bi…)

Danes se bomo spet sankali, popoldan/zvečer pa drsat, pogledat lučke s prijateljico in na kuhano vino

Full hudo drugače, da je bel božič! Top!

- - - - - - - -

Ponavljam glede planov za danes
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ja jaz sem tudi moji mami rekla, da naj malemu ne kupuje igrac in mu ni, ni dobil od nobenega za darilo igrace razen od mene zdaj in v moji sluzbi in v vrtcu zogo, ce se to steje pod igraco… moja mama mu je kupila par oblek, 2 konatiri tudi, ker oblek nima tako veliko in mu bo prislo prav. Zdaj smo kak mesec nazaj bolj zaceli kupovat 98 vse in nosi po novem 98 in nismo imeli veliko v tej st.. Sicer moj mali do 1 leta - 1,5 ni imel skoraj nobene igrace, zdaj jih nekaj ima…

Pri nas je pa skos soncno pri moji mami, snega ni. Je pa sonce fajn, prej smo bili cel december pri nas doma, kjer najemava, ma po moje da cel december ni bilo sonca prakticno.

Na to do listi danes - malemu nohte postrizt na roki, se upira skos, non stop za njim posprqvljat in cistot skozi cel dan, kar skos pocnem, ga dat ven iz pizame, ker noce it, mami nastimat nov pokrov za wc skoljko, malcek potelovadit, ker imam izjemoma cas, ker sem pri mami, doma nikoli nimam casa- cca 12 min imam video, vaj na hrbtu itak ne delam/ ne smem delat vec, 1 urni sprehod po soncu s tamalim - ce ne bo hotel, pa del sprehoda sama, v italijo proti veceru z eno kolegico in njenim it pogledat en dogodek/ instalacijo, moj se ne vem kdaj se vrne k nam nazaj…

Ponavljam + plan za novoletne praznike?
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Doma bomo. Mož itak še dela 31., bog ve kdaj bo doma… skuhamo večerjo, družabne igre, sestavljanje Lego, malo plesa… pa bo hitro polnoč :D

- - - - - - -

Ponavljam glede planov za NL
Odgovori