Matura [Združena tema]
^^ Ja, sej sem prov razumela. Lahko rešiš tudi brez nove neznanke, sam je tak lažje. Dobiš enačko 2t^2 + t - 1= 0
Pol pa uporabš enačbo za računanje rešitev kvadratne enačbe, pa dobiš. t=1/2 in t=-1. Potem je cosx=1/2 in cosx=-1. To je pa pri x1=+60, x2=-60 (tidve za prvo enačbo), x3=180. Vse rešitve so v stopinjah.
Pol pa uporabš enačbo za računanje rešitev kvadratne enačbe, pa dobiš. t=1/2 in t=-1. Potem je cosx=1/2 in cosx=-1. To je pa pri x1=+60, x2=-60 (tidve za prvo enačbo), x3=180. Vse rešitve so v stopinjah.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
tmalaa napisal/-a:Kako se zračuna ekstrem neke funkcije?![]()
Odvajaš.. in potem?
Dobljen odvod izenačiš z 0. In potem iščeš ničle enačbe. Pol moraš pa še prevert, če pred to točko pada/ narašča (da ni slučajno prevoj). To pa pogledaš tako, da gledaš predznake odvoda na tistem območju. In če pred točko narašča, pol pa pada, je to maksimum, če pa obratno je pa minimum.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
*mala* napisal/-a:^^ Ja, sej sem prov razumela. Lahko rešiš tudi brez nove neznanke, sam je tak lažje. Dobiš enačko 2t^2 + t - 1= 0
hvala ... očitno smo mi ta postopek malo uporabljali, tako da se niti nisem spomnla na to. hvala še enkrat. ma a na maturi se lahko piše končne rešitve tudi v stopinjah? ker smo zmeraj pisal vse v radianih.
Eno vprašanje..
A odvode troginometričnih funkcij ej terba znat (višji nivo)? K je milijon tistih formul..
Pa nam je prof. od matematike rekel, da se ponavad komisija potrudi in da lih druge formule tja na tist list (npr. če je krožnica tam not, bojo dali oni od elipse formulo)..
A odvode troginometričnih funkcij ej terba znat (višji nivo)? K je milijon tistih formul..
Pa nam je prof. od matematike rekel, da se ponavad komisija potrudi in da lih druge formule tja na tist list (npr. če je krožnica tam not, bojo dali oni od elipse formulo)..
Don't get so caught up in your destination, that you forget to appreciate the journey..
Sej odvodi od trigonometričnih funkcij (od sin, cos, tg) so dost preprosti. Drgač so pa mislm da zmeri iste formule priložene polam, pa je kar neki stvari gor-sam iz izkušenj povem, da niso lih uporabne oz. nkol ni naloge, kjer bi jih lohk uporabil.
lej predstuli si da maš 4kocke in vsaka je drgač barve
če je uprašanje na kok različnih načinou jih loh postavš u vrsto so to permutacije
če te sprašuje na kok različnih načinou loh te 4kocke postavš na 6stolou so to variacije
če je pa uprašanje u smislu na kok načinou loh od 4ih kock vn zbereš 3 so pa to kombinacije
vsaj jz to tko razumm in mi je zmer pomagal
če je uprašanje na kok različnih načinou jih loh postavš u vrsto so to permutacije
če te sprašuje na kok različnih načinou loh te 4kocke postavš na 6stolou so to variacije
če je pa uprašanje u smislu na kok načinou loh od 4ih kock vn zbereš 3 so pa to kombinacije

love18 napisal/-a:a se da kiri na hitr razložt rzliko med kombinatoriko,permutacijam,variacijam...kr čist use mešampliiis??
je težko to zlo na hitro razložit, tko da ti svetujem, da si to snov pogledaš tle:
http://www2.arnes.si/~mpavle1/mp/kombi.html
Ann* napisal/-a:lej predstuli si da maš 4kocke in vsaka je drgač barve
tnx..upam d si bom zapomnla