Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

^^ Ja, sej sem prov razumela. Lahko rešiš tudi brez nove neznanke, sam je tak lažje. Dobiš enačko 2t^2 + t - 1= 0
Pol pa uporabš enačbo za računanje rešitev kvadratne enačbe, pa dobiš. t=1/2 in t=-1. Potem je cosx=1/2 in cosx=-1. To je pa pri x1=+60, x2=-60 (tidve za prvo enačbo), x3=180. Vse rešitve so v stopinjah.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
majchi_na
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a majchi_na »

kaj pa če izpostaviš cosx(2cosx+1)=1 in potem pogledaš kdaj je cosx=1 in kdaj je 2cosx+1=1. samo ugibam, ki nism več sigurna v nič kar nardim :(

vidim, da je z neznankami dosti lažje. si je dobro zapomnit ta sistem :)
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

tmalaa napisal/-a:Kako se zračuna ekstrem neke funkcije? :gruebel:
Odvajaš.. in potem?

Dobljen odvod izenačiš z 0. In potem iščeš ničle enačbe. Pol moraš pa še prevert, če pred to točko pada/ narašča (da ni slučajno prevoj). To pa pogledaš tako, da gledaš predznake odvoda na tistem območju. In če pred točko narašča, pol pa pada, je to maksimum, če pa obratno je pa minimum.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
*nikita*
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a *nikita* »

*mala* napisal/-a:^^ Ja, sej sem prov razumela. Lahko rešiš tudi brez nove neznanke, sam je tak lažje. Dobiš enačko 2t^2 + t - 1= 0
Pol pa uporabš enačbo za računanje rešitev kvadratne enačbe, pa dobiš. t=1/2 in t=-1. Potem je cosx=1/2 in cosx=-1. To je pa pri x1=+60, x2=-60 (tidve za prvo enačbo), x3=180. Vse rešitve so v stopinjah.

hvala ... očitno smo mi ta postopek malo uporabljali, tako da se niti nisem spomnla na to. hvala še enkrat. ma a na maturi se lahko piše končne rešitve tudi v stopinjah? ker smo zmeraj pisal vse v radianih.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

^^ Ja, sej bi napisala v radianih, pa ne znam pi napisat :) pa tako je lažje razumljivo :D
tmalaa
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a tmalaa »

*mala* hvala :wink:

*nikita* tuki je zračunano brez uvedbe spremenljivk.. se mi zdi, da je prav tko kt sm zračunala..
Slika
Don't get so caught up in your destination, that you forget to appreciate the journey..
*nikita*
Sramežljivka
Sramežljivka

tmalaa napisal/-a:*mala* hvala :wink:

*nikita* tuki je zračunano brez uvedbe spremenljivk.. se mi zdi, da je prav tko kt sm zračunala..
Slika

ja tudi to je prav ... sem preverla v rešitvah ....

hvala še enkrat obema :D
ŽuŽa
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a ŽuŽa »

U madonca kok se je dons postov v tejle temi nabral :D Sam ko sem mal brala sm sam u slabo voljo padla, ker se mi zdi da spet nč ne znam :( .

No zdj grem rešit še par pol pa formule mal ponovit pol pa konc mate.

Vso srečo vsem jutr* Joj upam da mi uspe spacat neki.
Josephina
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Josephina »

Js sem zdej koncala z mato. Zadnjo polo sem resila 76% :D

Vso sreco jutr pa se beremo. ;)
tmalaa
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a tmalaa »

Eno vprašanje..
A odvode troginometričnih funkcij ej terba znat (višji nivo)? K je milijon tistih formul..
Pa nam je prof. od matematike rekel, da se ponavad komisija potrudi in da lih druge formule tja na tist list (npr. če je krožnica tam not, bojo dali oni od elipse formulo)..
Don't get so caught up in your destination, that you forget to appreciate the journey..
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Sej odvodi od trigonometričnih funkcij (od sin, cos, tg) so dost preprosti. Drgač so pa mislm da zmeri iste formule priložene polam, pa je kar neki stvari gor-sam iz izkušenj povem, da niso lih uporabne oz. nkol ni naloge, kjer bi jih lohk uporabil.
love18
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a love18 »

a se da kiri na hitr razložt rzliko med kombinatoriko,permutacijam,variacijam...kr čist use mešam :( pliiis??
Ann*
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a Ann* »

lej predstuli si da maš 4kocke in vsaka je drgač barve

če je uprašanje na kok različnih načinou jih loh postavš u vrsto so to permutacije

če te sprašuje na kok različnih načinou loh te 4kocke postavš na 6stolou so to variacije

če je pa uprašanje u smislu na kok načinou loh od 4ih kock vn zbereš 3 so pa to kombinacije

vsaj jz to tko razumm in mi je zmer pomagal :)
*nikita*
Sramežljivka
Sramežljivka

love18 napisal/-a:a se da kiri na hitr razložt rzliko med kombinatoriko,permutacijam,variacijam...kr čist use mešam :( pliiis??

je težko to zlo na hitro razložit, tko da ti svetujem, da si to snov pogledaš tle:

http://www2.arnes.si/~mpavle1/mp/kombi.html
love18
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a love18 »

Ann* napisal/-a:lej predstuli si da maš 4kocke in vsaka je drgač barve

če je uprašanje na kok različnih načinou jih loh postavš u vrsto so to permutacije

če te sprašuje na kok različnih načinou loh te 4kocke postavš na 6stolou so to variacije

če je pa uprašanje u smislu na kok načinou loh od 4ih kock vn zbereš 3 so pa to kombinacije

vsaj jz to tko razumm in mi je zmer pomagal :)

tnx..upam d si bom zapomnla :wink:
Zaklenjeno