Južnjaki

Vse o politiki od svetovne do domače
Zaklenjeno

Kakšni se vam zdijo 'južnjaki'?

So čist v redu ljudje
48
42%
Na živce mi grejo
49
43%
Nimam mnenja
18
16%

Skupaj glasov: 115

smotkA
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a smotkA »

^^ No, ne pa vsi. taki grejo men tud blazno na živce, ampak pač spregledam to, preslišim, grem mimo.

V vsakem narodu se najdejo pretirani patrtioti, verjem. :D
E una vita sola non pu bastare,
per dimenticare una storia che vale,
dei tuoi occhi che mi stanno guardare, non dimenticare ...
Uporabniški avatar
*zeljka*
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a *zeljka* »

Latte napisal/-a:Jst sm tut "južnjakinja", moja starša sta iz Črne Gore.
- Res ne vem kaj ti ma za it na živce pri izgovorjavi, sej ti pa prideš na balkan pa še bolj smešno izgovarjaš srbohrvaško, ker imaš slovenski naglas buhu, pa se ti noben ne smeji v glavo zarad tega.
- Muzika me ne moti, je ravno ne poslušam ampak če ljudem paše zakaj pa ne? A je kaj drugače če kdo nabija punk ali r'n'b kot pa če nabija narodnjake? Glasba je pač glasba.
- Butasto vprašanje zahteva butast odgovor, če je človek bolj kvalificiran in primeren za delo me nima kaj jeziti pri tem.
- Da se pa hrvati in slovenci ne marajo, pa mislim da ni noben newsflash!
Sej meni se tut zdi, ko grem na Hrvaško me vsi postrani gledajo ker govorim srbohrvaško in je pač čist drugačen naglas in precej besed se drugače izgovarja, ampak kaj češ takle pač mamo.

nebi mela nč za dodat, razn enga popravka da moji niso iz črne gore.
drgač pa :respekt: za napisano.
metronnn
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a metronnn »

Se že kr neki časa ne opredeljujem, sam k pa vidm kako omejen lokalpatriotizem, pa koj zagrabm kost. A ste kdaj razmišljal o pomenu imena tega foruma? Ok, odgovarjam:

a) Ful je zanimiv tole z jezikom. Ja ne vem kdo ma zdj kle večji ponos... pa kot prvo, ne mi piskat zdj s takimi "če pri nas živijo pol bi se loh...", k to je totalno butast "argument". Če greš u Amsterdam pa tm en govori zambijsko mu ne bo nuben moril. Če ne znaš ali pa NOČEŠ, je to čist isti šit men=> nekaj kar ni stvar drugih. To je čist zaplankano stališče in še daleč od kakršngakoli multikulturalizma. Sploh če mi take floga ena iz oddelka za slovenistiko, ma koga briga. Pač če ti z enim ne paše govort, ne govor. Ne rabiš ti južnaško, kot ne rab on slovensko. Ne glede kje živi.

b)Prepotentni mladci so povsod. Janezki furajo turbo angelse, mirkoti pa karleušo. Stereotipi? Kdor se obnaša primitivno je pač primitivn, ne glede na nacionalnost. Kdor se dere po ulci pa te vžge čez gobc, je pač za odstrel. V ljubljani so čefurji podn, v sarajevu so za zljubit se. Pa btw, niso le narodnjaki muzika. Kulturno (rock, rap - a to obstaja pri nas?) so vsaj v južnih mestih daleč pred nami. Pa sj smo bli vsi mladi oz. smo še, nekateri ste pel "slovenskega naroda sin" in bruhal pred Francijem balancijem, drugi smo pel Lipe pred Enpubom in zaprl celovško in delal ostale pizdarije... , pride, mine.

c)služba - darwin&Co. Ko bo janković zmagu, to ne bo zato, ker ma Rop v tretjem kolenu beograjskega prastrica. No, brez heca, danes je itak vse po vezah, tako da žal tuki nima osnove. Bo dal službo zato ker je to zet, zato kej ma isto izobrazbo, ker se ga spomni iz istega parka, ker je rodjak, ker v istem klubu tenis špila...

d) hrvati - škoda tolarja za njih. Ponudba gnila, raj grem kamrkol drugam. Jih je pa zanimiv nazaj provucirat s "kaficam, šnjiclji, supu, lebom" ipd, k pol prou bebav vijolčni fris dobijo. Še čudn d me niso zastrupl:)

Sploh se mi zdi, da v Sloveniji in podobnih državah slovenci pa čefurji lih prou spadamo skupi - da se ukvarjamo en z drugim in osmišljamo naše ozadje s tem, kako smo boljši od teh in onih.
cawbaw how how
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a bejbika »

~NIA~ napisal/-a:a mi loh en razlož ZAKWA NE GREJO U BOSNO če jim je bosna tok kul pa zakon pa da na vsak zid napišejo 'bosna' -halo?!?! čist majo zgrešeno logiko, kdo jim bran..
naprej pridejo h nam z juga pol se pa prtožujejo kok je kle tuga! fak, čist adijo :roll:

a je tvoja pametna glava že bla kdaj v Bosni al pa v notranjosti Dalmacije?? ... ti sploh veš kake muke so ljudje tam trpeli? vse hiše so al požgane al pa zmitraljizirane ... tako bolano mišlenje, če piše, da je bosna zakon, nej gre pa dol ... mislm, kaj ti govoriš ... oslarije ... sploh ne veš kaka je situacija v Bosni, na Hrvaškem ... nihče se ni vrnil domov ... ker nimajo kam iti ... pobijejo ti familjo pred očmi, pa se boš vračal v Bosno ... no way! ... itak so kle vsi preveč pogumni, pa po možnosti take grafite pišejo janezi novaki in njim podobni, ki tut na zamljevidu ne najdejo bosne ...
noben ni prišel v SLO, ker bi mu blo kul ... ene je vojna pregnala, drugi so šli s trebuhom za kruhom ... tisti, ki pa so šli v Slovenijo po lastni volji, se pa čist nč ne kurčijo ... jst fotra mojga fanta tut 1x nism slišala, da bi se rad v Bosno preselu, pa čeprau mu je dol zmaga, pa folk je res bolj kulturn kot v Sloveniji ... ljudje so res prijazni, pa čeprau se jim ful pozna, da so bli v večletni vojni ... zato ne nabijat takih stvari ...
ne želim ti, da bi šla čez tak pekel kot so ga preživljali oni in njihovi sorodniki ... žalostno je, ker vidm, da ima večina slovenčkov še zmeraj zelo primitivno razmišljanje ... pluvate čez Hitlerja, ker je hotu men čisto arijsko raso, vi delate pa enako ... žalostno ...
ej, zakaj pa američani/nemci itd lahko govorijo popačeno slovensko, srb pa si tega ne sme privoščt ...
prebrala sm vse te poste in morm rečt, da je malo tolerantnih oseb ... metron je še najbolj :lach:
pa še to ... budale so povsod ... če ravno padeš budali v roke, pač maš "srečo" ... drgač pa v južni Dalmaciji, kjer so res največji nacionalisti, nimaš nobenih problemov, ker so ljudje ugotovili, da, če bodo žleht do Slovencev, lahk kr nehajo se s turizmom ukvarjat ... če pa srečaš kakega bolanega zagorca/Zagrebčana, pa ne morš ceu folk ocenjevat po njih ... tko k bi zdele rekl, vsi k živijo v Fužinah ne znajo slovensko :roll:
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a ~NIA~ »

bajbika: ja okej, sej štekam, nimajo km it, ampak pol nj bojo srečni in zadovolni kr so v sloveniji in če so dol tok zanč odnosi pol nj ne nabijajo KOK DA FAK JE BOSKA ZAKON!!!!!!111 nism rekla da nesmejo tle bit alpa da morjo nazaj.. ampak če majo tako mišlenje da je slovenija za en k***c pa bosna majke moja pol RES NEVEM, KAJ JIH ŠE ZADRŽUJE TUKI!!!!
čist nikol nism mela nč prot tistim ki so si tuki kupil stanvanje, se preilagodil, CIVILIZIRAL, vsaj delno naučil jezika... ne prenesem pa unih k svojo musko nabijajo in jo vsem usiljujejo in se dobesedno važjo z tem da oni so pa od dol pa da so ravnokar ukradli BMWja.. kr poglej kdaj v kšno črno kroniko kjer piše priimke zločincev.. večina jih je na -ić (smo enkrt s frendi prow use to predelal)

kar je pa bella_ rekla pa nj povem sam to da tle govorimo o južnjakih in njihovi muski, ko bo pa tema o tehnači v avtu z vuferji bomo pa tm debatiral kok gre komu kj na živce..
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a bejbika »

~NIA~ napisal/-a:bajbika: ja okej, sej štekam, nimajo km it, ampak pol nj bojo srečni in zadovolni kr so v sloveniji in če so dol tok zanč odnosi pol nj ne nabijajo KOK DA FAK JE BOSKA ZAKON!!!!!!111 nism rekla da nesmejo tle bit alpa da morjo nazaj.. ampak če majo tako mišlenje da je slovenija za en k***c pa bosna majke moja pol RES NEVEM, KAJ JIH ŠE ZADRŽUJE TUKI!!!!
čist nikol nism mela nč prot tistim ki so si tuki kupil stanvanje, se preilagodil, CIVILIZIRAL, vsaj delno naučil jezika... ne prenesem pa unih k svojo musko nabijajo in jo vsem usiljujejo in se dobesedno važjo z tem da oni so pa od dol pa da so ravnokar ukradli BMWja.. kr poglej kdaj v kšno črno kroniko kjer piše priimke zločincev.. večina jih je na -ić (smo enkrt s frendi prow use to predelal.

Lej, slovenski državljan bludniči nad otroci v Poreču, pomen, da smo vsi Slovenci predofili?
kokr se spomnim, je Silvo Plut Slovenec, al se je pa samo prepisal, pa je bil prej stanojko Plutič ...
najbolj, da vse vržemo v isti koš, da so vsi Bosanci razbojniki, vsi Šiptarji se ukvarjajo z zeleno mafijo, vsi kitajci švercajo s cunami, pa vsi slovenci kradejo Prstace ... aaaaaa, kr izpuščaje dobim ...
no sej, kmalu bo več bosancev k Slovencev, ker se v prometnih nesrečah pobijajo samo čistokrvni Slovenčki ... žalostno, a ne? če ga že ne zaštiha bosanc, pol ga pa zihr s ceste izrine ...sori, primitivno ...
opium
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: neutral zone
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a opium »

Uporabniški avatar
kiki*
Debatorica
Debatorica
Kraj: na eni zvezdici
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a kiki* »

Jst nimam problemov z bolj južnimi...Tok gostoljubnega folka ne vidš nikjer, napiješ se ga takoj z rakijo! :lach: Muskica me tud ne moti... Ceca, Indira,Seka :tanz: Mladi znajo pa itak čist Slovensko govort smešn je k bi eni radi mal po bosansko povlekli pa jim ne gre glih najbolj! :D

Motijo me edino kakšni starejši k so še zmer v vojni in bi najraj vse pobili... Prebol že! :roll:

Ja pa Bosankice in njihova moda...Vsaj tle pr nas...Roza hlače,roza majca, roza špičaki pa neki črnega mrežastga čez do tal! haha
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

~NIA~ napisal/-a:bajbika: ja okej, sej štekam, nimajo km it, ampak pol nj bojo srečni in zadovolni kr so v sloveniji in če so dol tok zanč odnosi pol nj ne nabijajo KOK DA FAK JE BOSKA ZAKON!!!!!!111 nism rekla da nesmejo tle bit alpa da morjo nazaj.. ampak če majo tako mišlenje da je slovenija za en k***c pa bosna majke moja pol RES NEVEM, KAJ JIH ŠE ZADRŽUJE TUKI!!!!
čist nikol nism mela nč prot tistim ki so si tuki kupil stanvanje, se preilagodil, CIVILIZIRAL, vsaj delno naučil jezika... ne prenesem pa unih k svojo musko nabijajo in jo vsem usiljujejo in se dobesedno važjo z tem da oni so pa od dol pa da so ravnokar ukradli BMWja.. kr poglej kdaj v kšno črno kroniko kjer piše priimke zločincev.. večina jih je na -ić (smo enkrt s frendi prow use to predelal)

kar je pa bella_ rekla pa nj povem sam to da tle govorimo o južnjakih in njihovi muski, ko bo pa tema o tehnači v avtu z vuferji bomo pa tm debatiral kok gre komu kj na živce..

ok tega z bosno nebom nikol razumela..pa dobr, naj vpijejo, pišejo, rišejo, boli me, dokler nisem oškodovana jaz na at način..mi gre na živce to poveličevanje bosne ampak ok, ne moreš nič...res pa je da še nikjer nisem zasledila v kaki drugi državi niti pri nas napisa : "slovenija je mati moja"...res je da slovenci ne znajo cenit svoje države sploh..recimo če pogledamo hrvate ma ni kafane, trgovine, ama ničesar, kjer nebi imeli obešenega šahovničnega grba...v sloveniji še za praznike komaj opaziš razobešene zastave....sicer mi grejo hrvaške šahovnice vsepovsod tud na živce, sam se pa vidi da cenijo svojo državo-za razliko od nas...
ampak vseen mi gre na živce, ker gredo določene reči že v extreme...

nevem pa akj te moti muska...zvrsti muske je miljavžnt in če bi vsi poslušal samo tist kar teb paše bi bil to polom...narodna je čist zakon...da ne boš mislna da jo zagovarjam ker jo tud jst poslušam..ne, tudi ko jo nisem poslušala nisem imela nič proti...in ne samo za anrodno ampak za vse zvrsti glasbe..men recimo metal sploh ni všeč pa kakšn punk...pa kaj naj se zdej razpočm ker folk to posluša..pač jim tako paše..če s epa pelje z avtom mimo in ma do konca naglas, pa tud prov, za minutko tega slišat me pa tud neo pobral....
in tud nisem še srečala ljudi-bosancev, srbov ki so k nam prav priseljeni in ki nebi znal slovensko...sej tud mislm d ače hočeš dobit državljanstvo in dovoljenje (vizo al kajže) da tukej živiš, morš narest en tečaj slovenščine in izpit....tko da more vsak vsaj približno znat...

kar s epa tiče ič priimkov...itaq je vedno več priseljencev iz drugih držav in vedno meč mix otrok, tko da pač tko rata...pa tud slovenci majo ič priimke...
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

sploh ne razumem kaj zdej hočeš povedat..uglavnem pa jst nisem mislna tega da se priimek spremeni, ampak to da je ful teh balkanskih ljudstev še k nam priseljenih in potem se recimo poročajo z slovenkami/slovenci..in potem nastane luka mulasahanovič ki je pol pol.zato sm rekla d ani nujno da so vsi teli kriminalci izključno samo bosanci, srbi...
metronnn
Sramežljivka
Sramežljivka

Sofi, spoštovanje do prodajalke se izraža z vsem drugim, kot pa s tem, kak jezik govoriš. In če si prijazen si prijazen, ne glede na to, kak jezik govoriš, raj mam da je nekdo spoštljiv po srpsko kot pa kak primitivc po ljubljanjsko. Arogantnost je druga zgodba k je vidna na prvi pogled in nima veze s tem.
NE, francoski primer še zdaleč ni bil najbolj prijazni za priseljence. Mislm, na podlagi česa to sklepaš??? Statistike o kvotah? Prepovedi oblačenja rutk? Ker tujec pa v franciji ne govori po francosko, pa so predsodki in sovraštvo še petkrat večje.
V parizu gre res za izrazito prostorsko segregacijo, kjer je veliko enostavnejše kot v sloveniji etiketirat priseljence. V sloveniji se francoski scenarij ni in ne bo odvil, ker praktično nimamo velikega geta - rakova je edini tipični primer, pa še to v majhnem številu.

Dokler bo folk vidu vrednost kulture in spoštovanje v javni sferi le v reasimilaciji, uporabi knjižnjega jezika, neumnih abstraktnih idejah kot so državljanstvo, homogeni "skupnosti", jezik, bo ostal omejen z svojimi mejami, svojim razmišljanjem. Je pa res, da sm jaz prevelik idealist in da se moja vizija ne bo nikol uresničla.
metronnn
Sramežljivka
Sramežljivka

Agree...a vendar se spremembe lahko začnejo le v glavah in ne s politiko.
marateja
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a marateja »

bejbika napisal/-a:ej, zakaj pa američani/nemci itd lahko govorijo popačeno slovensko, srb pa si tega ne sme privoščt ...

Se strinjam s celim postom, ampak tud mene to zanima...zakaj drugi lahko zajebejo kakšno besedo, imajo malo naglasa, če pa južnjak katere besede ne izgovori prav, je pa najbolj da gre nazaj.
Za človeka so samo trije dogodki: da se rodi, živi in umre. Ne čuti, ko se rodi, trpi, ko umira in pozabi živeti.
Jean de La Bruyere
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a renatka_ »

marateja napisal/-a:
bejbika napisal/-a:ej, zakaj pa američani/nemci itd lahko govorijo popačeno slovensko, srb pa si tega ne sme privoščt ...

Se strinjam s celim postom, ampak tud mene to zanima...zakaj drugi lahko zajebejo kakšno besedo, imajo malo naglasa, če pa južnjak katere besede ne izgovori prav, je pa najbolj da gre nazaj.

To je največja bedarija res, pismo normalno, da ma naglas, če je živel recimo 0let dol, od malega je tko govoril. Moj star ata ma tut tak naglas južn še, kr je pač pol se sm preseliu, moja mami, je pa 7let živela na hrvaškem pol v šolo je pa začela tle hodit (oz takrat še ni mela mojga fotra in je v kranju živela) pa logično, da nima južnjaškega naglasa.

Pa daleč od tega, da bi blo mene komu sram povedat, da se moja mama piše VukovIĆ, pa, da se moj fant piše JokanoviĆ. Mislim zakaj bi me že blo strah?? Če bi mi kdo kr tko za đabe jebu mater, bi ga pa sklela pa ni važno a je moja mami hrvatica, slovenka.... Bilokaj. Pač ne in to je to. Res mi pa ne gre v glavo zakaj je nekaterih sram svojga priimka.

Moja sošolka iz gim (ko sem še bila na gimnaziji) se piše Dolar, ker je njen oče (srb) rekel ob njenem rojstvu, da naj se piše po mami, kr ne bi rad vidu, da bi jo zafrkavali u šoli. In ko je ona rastla gor, so ji razložili, da ona zato nima očkovga priimka. In ona se še zdej težko pogovarja, da je njen oče biu Srb (mru je v prometni nesreči ko je bla stara 11let). Zgolj zarad tega. Mene niti za trenutek u življenju ni blo sram kr mam "polovico" krvi hrvaške. Pa tut dobr mi je, ker moja mami ne čuti neke ljubezni do Hrvatov, (dobro moj dedi, njen oče, je res rahlo malo usekan na Hrvate, kar se mi zdi logično :D ), moji mami pa so Hrvati glih tko narod, kot usak drug. Tko, da tut jst nimam direkt proti narodu nič. Proti posameznikom pa seveda, da mam. Tko kot usi.
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
bella_
Debatorica
Debatorica
Kraj: lj

Neprebrana objava Napisal/-a bella_ »

joj nia grem stavt da ti srbije in bosne se na zemljevidu nisi vidla, tko da ne trdit da so necivilizirani! omg govoris k da bi bli ene zvali! primer glasbe sm pa dala zato k tebe vse kar je juznega mot.
Zaklenjeno