ryu10kyu napisal/-a:Komunicirati zna vsak...komunikacija se odvija že s tem da sta dve osebi v istem prostoru, pa čeprav se ne gledata ali si dajeta znakov komunikacije...pod kar se smatra da vsak zna komunicirati...ampak to da nekdo misli da zna kvalitetno komunicirati še ne pomeni da resnično zna,ne?
Seveda. Pravim le, da je to zelo relativno. Tebi pomeni kvalitetna komunikacija nekaj drugega kot meni.
Hočem reči, da je definicija inteligentnosti nasploh relativna - vsak si jo postavi po svojih merilih. Tvoja merila so bolj utilitaristična (nekdo bi moral takorekoč rešiti probleme človeštva, da bi mu priznal inteligenco), moja so pa bolj abstraktna.
Če se človek ukvarja z umetnostjo, res ne more biti utilitarističen - ni čudno, da sva prav midva na nasprotnih polih tule, ne?
Eno je biti inteligenten, drugo pa to svojo inteligenco uporabljati v koristne namene. Kaj so koristni nameni je pa spet zelo relativno.
Če sem te prav razumela, je zate inteligenten nekdo, ki mu uspe poskrbeti za lastno rit, bolj inteligenten pa tisti, ki zraven poskrbi še za par drugih riti (recimo celotno človeštvo). Ostali s(m)o pa butasti ...
ryu10kyu napisal/-a:kr.ena napisal/-a:. Pa tudi če nobenemu nič ne koristi - dejstvo je, da je človek, ki je sposoben abstraktnih operacij višje matematike, inteligenten
Si morda želela reči naučen?
ryu10kyu napisal/-a:.mene še vedno ne fascinirajo neke matematične računice...pa sem bil kar uspešen pri matematiki...vem ker sem se poglabljal da je v bistvu vse sestavljeno iz števil...in bolj ko se poglabljaš resnično ugotoviš da je v vseh civilizacijah se vrtelo okoli številke 9...in bolj ko greš v matematiko noter bolj ugotoviš da je vse skupaj igračkanje s števili in kako lepo se vse sklada...ampak še vedno...jaka fora če znaš to izračunati in če v vsaki stvari vidiš številke ali pa ne vem kaj...in znaš vse logično povezati...
Matematika niso samo številke! Pravzaprav so številke na nek način le orodje, kako matematiko približati manj inteligentnim, ki rabijo nekaj konkretnega, da si lahko predstavljajo stvari.
Matematika je zelo abstraktna zadeva.
V glavnem - inteligentnost je zame (pa ne samo zame; tole definicijo sem pobrala po spominu nekje drugje) sposobnost logičnega in abstraktnega mišljenja in povezovanja. Zato je zame še vedno inteligentnejši znanstvenik, ki počne svoje stvari za neko bolj ali manj bedno plačo kot pa njegov delodajalec, ki se medtem sonči na Karibih in šteje odstotke delnic.
Sveta pa ne bo rešil ne eden ne drugi. Mogoče prej znanstvenik, če se slučajno ukvarja s čim konkretnim kot pa delodajalec, ki pravzaprav samo poglablja konflikte v svetu (s tem, da bogati na tuj račun).
Seveda pa priznam, da lažje priznam inteligenco nekomu, s katerim se lahko poistovetim, ki me navduši z novim pogledom na stvari, o katerih tudi sama razmišljam (zato sem prej omenila Beigbederja) kot pa recimo - da spet uporabim to ime - Hawkingsu. Za njega pač verjamem drugim ljudem, ki menda razumejo, o čem on govori (bolj ali manj), da je blazno inteligenten.
Vsekakor pa ne bom rekla, da je brezveznik, ki naklada bedarije o stvareh, ki sploh niso zanimive, samo zato, ker ga jaz ne razumem in mi nasploh ni blizu ta tematika.
Slučajno sem se spomnila na najino debato izpred nekaj mesecev. Sori, če te je zmotilo, da sem bila v prejšnjem postu malo osebna. Ampak saj poznaš moje mišljenje o tem.

Lepo, če boš šel na Žale z nasmeškom in boš imel prihranjeno za marmorni spomenik.
Meni je vseeno, kakšen spomenik bom imela. Odšla bom pa tudi z nasmeškom. Zaradi svojih razlogov.